Why Tango?




Mergeam intr-o seara dupa lucru, cu un alt instructor de la alta scoala sa tinem un curs de tango pentru studenti. Era foarte entuziasmat. Nu intelegeam ce-l mana in lupta, de ce isi doreste ca tineri de facultate sa danseze tango. Din punctul meu de vedere, cei mai tineri nu pot intelege tangoul (dar acesta este subiect pentru un alt articol), mai repede se pliaza pe cei cu ceva experiente de viata.

Puteam sa inteleg ca din punct de vedere marketing, pe termen lung e de dorit sa ai dansatori tineri si nu grupa de geriatrie...ca daca vrei sa intretii tangoul si nu sa-l ingropi, iei si tu ceva flori proaspete care sa reziste mai mult in timp, dar el era de-a dreptul incantat.

L-am intrebat direct.
 - Bai care e treaba, ca pe mine ma depaseste. 
Si mi-a raspuns, la fel de direct.
 - Mie tangoul mi-a adus foarte mult din punct de vedere relationare cu o femeie. Am invatat cum sa ma port cu femeile, sa inteleg lucuri in relationarea cu o femeie si vreau sa dau acest lucru mai departe si altora; ei (tinerii din ziua de astazi) nu-si dau seama cate lucruri bune se pot intampla in viata lor si vreau sa le deschid aceasta cale.

Am ramas muta de uimire. Niciodata nu vazusem acest punct de vedere. Omul e insurat si are copii, sa ne intelegem. Cu o tanguera. S-au cunoscut la tango.

Sa nu interpretam gresit. Nu vreau sa fac din tango nici pe departe un domeniu de matrimoniale. Lucruri si cupluri da, se intampla. Vin, se intalnesc la tango, isi fac o familie si copii si uita de tango... Asa sunt unii, uita de unde au plecat! :))

Altceva vroiam sa punctez cu acest articol.

Remarc (ca si cercetatorii britanici), lucru foarte greu de remarcat de altfel, prin numarul scazut de leaderi din salile de dans, o reticenta a barbatilor de a dansa. Si nu neaparat tango. Orice dans. Vedeam si la Brasov cum se opreau cupluri- cupluri de mana, lingand o inghetata si se uitau la noi cum dansam. Reactiile extrem de variate. In majoritatea cazurilor, fetele zambeau cu gura pana la urechi, barbatii pareau putin presati... Un singur caz a fost invers. Unul.

Nu stiu ce e in capul barbatilor.... - sincer, nici nu cred ca-mi doresc sa stiu cu adevarat – probabil foarte multi vad dansul ca pe ceva gay, sau le este teama sa nu fie caraghiosi, dar tangoul (spre deosebire de alte dansuri, bachata, salsa etc.) da sansa unui barbat sa fie, nu barbat, ci foarte barbat!

Nu are absolut nimic gay, nu dai din solduri lasciv, nu. Si spre uimirea tuturor, nu stiu de ce, un barbat care poate dansa o femeie, are deja un atu in maneca. Da, femeile sunt interesate de barbatii care daseaza. Foarte. Viata is more fun. We can do things together! Femeilor le place sa danseze, cercetatorii britanici posibil sa fi studiat de ce, eu nu stiu de ce, dar cert e ca le PLACE. Si barbatilor le plac femeile care danseaza, nu?...

Pentru oameni foarte practici, daca facem un calcul matematic simplu, intr-o ora sunt 5 tande, in 4 ore de milonga avem 20 de tande. Daca dansam toate tandele fara oprire si schimbam partenerii la fiecare tanda, un barbat poate tine in brate intr-o seara 20 de femei. Poate procentul la “chabata” e mai mare, nu stiu care sunt cutumele acolo, dar dansul ala mi se pare cam prea evident si fara perdea, cam pornache asa pentru gustul meu.

Pentru barbatii mai subtili, eticheta/cutumele de la tango poate face relationarea cu o femeie mult mai romantica, mai galanta. Nu te duci s-o iei cu japca, la dans, o inviti din priviri... . Exista ceva in tango care pastreaza traditii din secolul trecut, cand domnul era un Gentelman si doamna era o Lady. Tangoul te obliga cumva sa pui in aplicare reguli de bune maniere pe care le-ai invatat in primii cei sapte ani de acasa. Sa te porti cu orice femeie asa cum se cuvine. Iar abaterea te costa. Nu te porti frumos, nu dansam :) E simplu.

In tango, barbatul este cel care (aparent) invita, el propune totul in dans, doamna raspunde. Este sansa barbatului din ziua de azi de a fi barbat, de a conduce, de a se afirma, de a fi sensibil si receptiv, de a propune lucruri, de a face lucruri. Doamna este cea care infrumuseteaza dansul, care face impreuna cu el sa se intample lucrurile, preia propunerea si o duce mai departe. Este un permanent dialog. Intrebare si raspuns. Este momentul in care ea ii preda lui cheile si spune “drive me”. Este momentul in care ea nu mai trebuie sa fie barbat si sa le faca ea pe toate, ci isi poate permite sa fie femeie. Este momentul in care el o poate impresiona, o poate face sa rada, o poate surprinde, o poate face sa se simta in siguranta, o poate linisti, o poate starni, poate avea grija de ea. Este momentul in care poti avea toata atentia unei femei. Dar toata. Este momentul in care barbatul poate fi barbat. Acel barbat care isi doreste el sa fie.

Tangoul poate fi acea poezie romantica, care se pierde cu desavarsire in viteza lumii de azi, in goana dupa imaginea de aur promovata de social media. Tangoul poate fi puntea si apropierea dintre un barbat si o femeie, relationarea directa a doi oameni fata in fata. Respectul si aprecierea reciproca, chiar si pentru numai patru melodii.



Comentarii

Alex Marinescu a spus…
Absolut remarcabil articol, felicitari !!! Pe langa faptul ca e foarte adevarat ceea ce spui, o faci cu umor si naturalete! Super !! Hug, Alex

Cautati in acest blog