Tu ce N-auzi la tango?



Ascultam zilele astea o “carte audio”, stii cum erau pe vremuri povesti la pick-up cu Motanul Incaltat si Ursul Pacalit de Vulpe? Eh, ceva de genul ala, dar povesti pentru oameni mari. Intamplarea face sa gasesc cel putin vreo trei-patru variante ale aceleiasi carti, citita de voci diferite. Initial, in prima varianta pe care am gasit-o chiar nu mi-a placut vocea si nici macar nu am putut s-o ascult, deloc. Au mai trecut inca vreo doi ani, perioada in care au mai aparut si alte voci care citeau acea carte, si am gasit si alta voce care sa-mi placa s-o ascult.

Nu mare mi-a fost mirarea, ca din aceeasi carte, citita de altcineva, alta voce, am auzit si alte lucruri fata de prima voce. Interesant ca aceeasi informatie, spusa de persoane diferite are impact diferit asupra aceluias ascultator. In varianta spusa de cineva auzim anumite parti, in varianta spusa de altcineva, auzim altceva, sau nu auzim nimic.

Faptul in sine mi-e super mega cunoscut din tango.
De ani de zile ma intrebam de ce oamenii pur si simplu nu aud ce zice un prof si apoi se duc la alta profa si se intorc super mega entuziasmati cu ce “noutati” au aflat ei de la altii... !?!?!? WTF !?!?!? Tot asta a spus si profu' saptamana trecuta in clasa. Acelas lucru. Pentru toata lumea. Ba chiar mai mult de atat, oamenii mai sunt si suparati pe prof ca NU le-a spus ce au aflat ei de la alta profa!
Pe bune?!? Are U for real? Uneori am senzatia ca unii oameni sunt loviti la cap. :)))

Nu e vorba de a auzi aceeasi informatie dupa o perioada lunga de vreme, timp in care s-au sedimentat alte lucruri si pe care poti s-o intelegi acum, pentru ca ai o alta baza; nu e vorba de a vedea inca ceva in spatele aceleiasi informatii, ca atunci cand citesti aceeasi carte dupa cativa ani si descoperi alte lucruri interesante pentru ca tu esti altcineva si ai alte experiente la care ai fost expus/a si poti intelege la alt nivel ce zice carte aia. Nu. E vorba de aceeasi informatie pe care o primesti in acelas moment dar din surse diferite.

De ce nu auzim lucruri interesante/vitale la orele/seminarele de tango sau in discutiile cu altii?
  • Intonatia vocii accentueaza altfel cuvintele care devin astfel mai mult sau mai putin importante, o informatie devine astfel accentuata ca importanta pentru receptor.
  • Vocea in sine (persoana) ne place sau nu ne place; daca iti place vocea cuiva e posibil sa fi atent/a, daca nu o sa-ti inchizi urechile. Chestiune de compatibilitate.
  • Atentia ta. Daca esti atent/a si prezent/a si interesat/a la ce se explica la un curs poti pricepe, daca nu, cand mintea umbla creanga, poa' sa-ti fluture si un tramvai ca tot nu o sa auzi nimic. Chestiune de atentie.
  • Atentia pe ce se discuta si nu pe ce lucruri ai tu in cap si ce lucruri urmaresti in capul tau (daca tu te gandesti la volcada cand se vorbeste despre cum sa tii femeia in brate, nu o sa te alegi cu nimic). Chestiune de interes.
  • Repetitia. Daca un prof repeta de 20 de ori acelasi lucru intr-o ora, e posibil ca a 19spea oara sa auzi chiar daca primele 18 ori a trecut pe langa tine. Daca informatia se repeta s-ar putea sa te prinzi ca e importanta, daca nu revine, este posibil ca creierul tau sa nu se prinda ca acea informatie e importanta. Chestiune de selectie... selectiva.
  • Sursa informatiei este perceputa ca fiind de incredere. Daca un prof argentinian zice azi exact ce a zis un prof roman ieri, doar pentru ca e argentinian unul are castig de cauza si e auzit. Cel roman nu va fi auzit. Informatia e aceeasi. Ii creditam pe unii si ii discreditam pe altii, in pofida faptului ca ei propovaduiesc acelasi tango. Daca unul are medalii si e campion in Papua Noua Guinee ala va fi auzit. Altii nu. Adica prejudecatile te impiedica sa auzi acelasi lucru.
  • Poate ca profu' a spus acele lucruri, dar tu ai lipsit? :)))

Ce vreau sa zic? Ca daca nu auzi ce zice cineva, nu e neaparat vina persoanei care chiar ti-a zis... poate ca chiar nu ai auzit :) din motivele de mai sus. E ca in ttte... tango! Degeaba a plans vioara toata melodia daca erai concentrat/a numai pe bandoneon. Ar fi interesant sa mai exersam ascultarea.



Comentarii

Cautati in acest blog