Turism si tango



Sau, alt titlu ar putea fi "cum iti alegi evenimentele de tango" la care vrei sa mergi.

Pai lucrurile sunt simple. Depinde ce vrei.

Vrei sa te duci la specializare? Atunci cauti evenimentele cu profesorii preferati de la care vrei sa inveti si alergi dupa ei prin toata Europa sau prin toata lumea daca te tine buzunarul sau ii pandesti cand vin la tine in ograda. Daca inca esti la inceput de drum si nu ti-e clar ce vrei, intreba-i pe unii-altii mai avansati, profesori, ce recomanda. Dar la inceput de tot, orice e bun, nimic nu strica.

Vrei sa mergi in concediu si sa mai ai si o seara doua de tango? Adica sa faci turism si daca ti se face chef de cativa pasi sa ai unde sa mergi sa dansezi, dar nu neaparat, atunci chiar nu conteaza ce eveniment de tango alegi, ca oricum nu vrei neaparat tango, vrei doar vacanta. Alege cum vrei sa fie vacanta mai bine, ca tango-ul oricum nu conteaza.

Vrei sa mergi sa dansezi bine cu dansatori buni? Atunci cauta evenimentele la care merg dansatorii cei mai buni din comunitatea ta. In principal maratoanele organizate cu egalitate de participanti, care isi rezerva dreptul de a-si selecta participantii ar putea garanta asa ceva. Vezi cine pe la ce evenimente a fost. Intreaba cum a fost la acele evenimente. E important ca scara de valori a celui care iti povesteste sa coincida cu valorile tale. Adica sa ai incredere in gusturile si parerea celui ce povesteste. Adica aprecierile sau dezamagirile sa vina pe o baza comuna.

Vrei un eveniment de tango reusit? Vrei o organizare impecabila? Vrei o locatie frumoasa sau cel putin decenta pentru milonga? Vrei sa dansezi pe parchet de calitate si aerisire/ventilatie corespunzatoare? Vrei sa dansezi, nu sa stai sa te uiti la altii cum danseaza? Vrei o mancare buna in cadrul evenimentului? Am o veste buna exista aceste evenimente dar trebuie sa stii unde sa te duci si ce sa alegi:

- In primul rand uita-te pe eveniment la pozele de prezentare a salilor de milonga, unii organizatori stiu ca locatia atrage foarte mult publicul si mizeaza pe faptul ca daca sala e misto oamenii vor fi incantati. Am facut odata o alegere fatala pentru un eveniment, m-am inscris si am platit fara sa caut informatii despre locul evenimentului. In dupa-amiaza inceperii event-ului mi-a dat prin cap sa caut si n-am gasit nimic relevant. Am zis ca nu e grav, cand am ajuns la fatza locului am gasit o sala de sport intr-un balon, pardosita cu covor cauciucat cu marcaje pentru handball pe care se turnase niste pudra.... am incercat sa pivotez ... i-am intrebat pe cei deja prezenti cum se "aluneca"... au fost timizi si rezervati in raspunsuri. Nici macar nu mi-am pus pantofii, a fost un eveniment de trei zile pe care l-am platit si nu am dansat nici o melodie. Sunetul era foarte galagios din cauza haului foarte mare si acoperit de zgomotul aerotermelor care nu reuseau sa incalzeasca spatiul imens. Nu cred ca e o afacere sa platesti avion, cazare, masa, maraton si sa nu dansezi deloc, in conditiile in care afara ploua si e vant si frig si nu e vreme prielnica de vizitat orasul, asta daca e in oras si nu foarte departe de oras, cum mi s-a povestit ca a fost anul acesta la Belgrad spre exemplu, undeva inafara orasului pe centura intr-o zona industriala greu accesibila.

 - E foarte importatnt sa vezi si pe harta unde este plasata sala. Chiar daca sala arata bine dar este greu accesibila si te costa transportul de doua ori mai mult decat o milonga s-ar putea sa te gandesti de doua ori daca vrei sa mai mergi sau nu, mai ales daca e intr-o tara straina si nu cunosti limba si trebuie sa folosesti taxi-uri, ubere sau alte d'astea.

 - Daca cunosti organizatorii e mai usor, ca poti intui ce poa' sa iasa si poti cere informatii despre detaliile care te intereseaza direct de la sursa. Ca in orice societate in general, cei ce seamana se aduna si daca cunosti cativa dintr-un grup stii la ce fel de evenimente merg si ce apreciaza, cum se comporta si cum iese evenimentul.

 - Daca vrei sa alegi un eveniment consacrat, adica care are muulte editii la activ, este mult mai usor, ca exista un istoric, iar cei care au fost deja iti pot povesti cum a fost. Exista cu siguranta si editii mai reusite si editii mai putin reusite, dar se poate face o medie si poti pune in balanta ce conteaza mai mult pentru tine.

 - Daca insa evenimentul este la prima editie nu prea ai de unde sa stii... e cam la "ghici"... decat poate judecand dupa organizatori. Unii oameni stiu sa faca o treaba excelenta, ca sa asigure toate conditiile pentru cea ce propun inca din titul evenimentului, din descriere, din pozele salii, etc. E ca la alegeri, unii isi tin promisiunile din campania electorala, in alte cazuri.... afara vopsit gardu'... inauntru leopardul :))

 -  Stiu evenimente (Tango Cazino si Anivertango spre exemplu) care pun parchet si monteaza aparate imense de aere conditionate in salile de milonga pentru fiecare editie, de ani de zile. Si asigura pe tot parcursul evenimentului potol pentru fomisti, fie ca intra in abonament fie ca este un ghiseu/vitrina unde iti vinde cineva un sandwich. Dar nu trebuie sa parasesti incinta ca sa alimentezi motoarele (din zbor daca se poate) sa poti dansa non-stop. Acesti organizatori au o reputatie mai mult decat excelenta in ceea ce priveste organizarea pana la cel mai mic detaliu, pentru ca participantii sa beneficieze de mai mult decat au platit. Au reguli, au standarde si le respecta. Este cum zic vanzarile "client orientated". Adica poti miza pe ei orice ar face.

 - Nu strica sa vizionezi albumele cu pozele oficiale ale evenimentului de la editiile precedente. Iti faci o impresie despre conditii, atmosfera, sala, parchet, aerisire, participanti etc. daca sunt si filmulete cu atat mai repede iti poti da seama de nivelul de dans al participantilor.

 - Poti sa te uiti la lista DJ-ilor. Dupa o vreme o sa incepi sa ai preferinte si sa stii pe cine vrei sa ai la aparate. In fond si la urma urmei, muzica de la o milonga e ca lautarii de la nunta... poa' sa iasa o nunta faina sau ... nu.

 - Daca este o destinatie exotica dar si un eveniment foarte bun iti poti rezerva cateva zile inainte sau dupa eveniment pentru a te bucura din plin atat de eveniment cat si de vacanta. Dar amandoua in acelasi timp e cam greu. Va trebui sa lipsesti de la activitatile event-ului (cursuri/milongi) ca sa mergi sa vizitezi. Si n-o sa le faci pe niciuna cum trebe. E ca treaba aia cand vrei sa impusti doi iepuri dintr-o lovitura. Sau o sa te simti cu dosul in tri luntrii.

Este adevarat ca orice lucru in lumea aceasta are o panta ascendenta, de crestere la inceput, un platou pe care poate sta o vreme si o panta descendenta, pentru ca nimic nu este etern. Un eveniment pe panta ascendenta aproape de platou poate fi un evenimet reusit, pentru ca inca organizatorii isi dau toata silinta ca sa atraga participanti, iar lumea inca nu se duce ca la pomu' laudat cu sacul, asa ca treaba este destul de echilibrata.

Da' pana la urma tu ce vrei? Vacanta? Sau sa dansezi bine cu cei mai buni?




Comentarii

Cautati in acest blog