Tango. Stop.



De multe ori vrem sa stoarcem fiecare picatura din tot ce inseamna tango. La milonga vrem sa dansam fiecare tanda, la festivaluri vrem sa mergem la toate cursurile si apoi sa dansam toata noaptea la milonga... da, la inceput nu vrem sa ratam nimica-nimicuta. Pe termen lung insa nu merge asa. Ca ajungem in situatia in care dupa un maraton ne luam concediu ca sa ne odihnim...

In primul si in primul rand trebuie sa ne cunoaste propriile forte. Sa stim cam cat si cum duce propriul corp. Trebuie sa ne cunoastem limitele. Sa stim cand sa spunem “hai” si cand sa spunem “stai”. Si trebuie sa stim ce si cat sa cerem de la corp si ce nevoi are ca sa putem sa-i cerem ce vrem noi. Ca sa putem sa ne bucuram de tango, mai ales in contextul unor cursuri de cateva zile trebuie sa fim energici, odihniti, trebuie sa “alimentam”, sa ne hranim corespunzator si sa luam pauze, sa-i dam posibilitatea corpului sa se refaca. Ca nici automobilul nu merge daca nu are benzina... iar la evenimentele de tango nu vrem sa ramanem in “pana prostului”, sa ne uitam lesinati de pe margine cum danseaza altii.

Cu alte cuvinte ca sa te protejezi pe termen foarte scurt si mediu, mai ales in cazul in care exista niste afectiuni cum ar fi probleme cu articulatiile, mai ales la nivelul picioarelor, traume mai vechi, rupturi mai vechi de ligamente, probleme cu coloana, cu spatele, … sau chiar cu capul... trebuie sa stii cand sa te opresti din dans.

Ce as sugera eu pentru evenimente de week-end cu multe cursuri si noapte dansanta, care presupun consum mare de atentie si energie, nu mai vorbesc de cele care implica si deplasare la drum lung cu schimbari de altitudine, presiune, schimbare de aer, modificari pe care corpul le resimte si pentru care face un efort ca sa se acomodeze, chiar daca noi nu suntem constienti de ele :

  • Alege evenimente la o distanta rezonabila de timp, spre exemplu unul pe luna, asa incat corpul sa aibe timp sa se recupereze, depinde acum de sanatatea, rezistenta, varsta si nebunia fiecaruia. Daca te tine bugetul si ai multe zile de concediu poti s-o faci in fiecare week-end nu te opreste nimeni atata timp cat in restul saptamanii ai tot timpul sa zaci cu picioarele in sus sa te refaci.

  • Daca stii ca esti tangohoolic si nu te poti abtine de dans de cand ai intrat pe usa la milonga, si dansezi pana ti se termina toate bateriile, du-te mai tarziu, sau pleaca mai devreme de la milonga. Astfel vei reduce timpul dansat si cantitatea de energie consumata. Vei extenua corpul mai putin. Nu trebe sa tragi si de tendoanele ramase intregi ca sa le paradesti si p-alea.

  • Cand simti ca ai obosit spune “stop”. Aseaza-te undeva, ia o pauza. Iesi din sala de dans. Lasa corpul, spatele si picioarele sa se hodineasca. Nu le pedepsi ca doar ele te tin in picioare pe pista de dans :)

  • Nu e nevoie sa dansezi toate tandele. Fa-ti o regula, spre exemplu, ca sa injumatatesti cantitatea de dans: o tanda da, una ba. Este un ritm mai echilibrat, mai aerist, poti sa mai si respiri.

  • Schimba pantofii ca sa te bata pe alte bataturi nu tot pe alea... pentru multe cursuri intr-o singura zi ia-ti incaltaminte fara toc de la prima ora.

  • Schimba partenera/partenerul ca sa nu mai impinga in aceeasi mana, sa nu mai impinga in acelasi cap sau sa nu traga de acelasi umar, sa nu se lase cu aceleasi kilograme pe tine...

  • Daca ai probleme cu junghiurile poate ar fi interesant de facut o incalzire inainte de a intra pe pista, si ar prinde tare bine un streching inainte sa pleci acasa.

  • La cursuri, mai ales daca ti-ai luat ca nesatul-a/-ul cate trei pe zi, daca ai obosit de stat in picioare pe tocuri ia o pauza din cand in cand si stai jos. Bea apa si manaca ciocolata. Iar la pauze mananca fructe bogate in vitamine si lichide sau de nu un sandwich cu proteine, branza, carne, oua. In timpul explicatiilor profesorilor cauta si stai jos daca simti ca ai obosit. Daca cazi din picioare si nu-ti mai face placere nu ai castigat nimic. Cand incepi sa te enervezi sau sa te certi cu partenerul e semn ca ai obosit si ca poate ar fi indicat sa iei o pauza exact in clipa aceea.

  • Alegeti cursurile in asa fel incat sa ai cao o ora si jumatate sau doua ore intre ele ca sa ai timp sa te odisnesti, sa mananci sa te relaxezi si sa te bucuri de ceea ce ai invatat si sa iti vina pofta si curiozitatea pentru urmatorul curs din acea zi.
Invata sa spui “stop” daca vrei sa te bucuri de viata si mai tarziu si a doua zi.





Comentarii

Cautati in acest blog