Tango. Tu de ce inchizi ochii?



Nu vorbim de lucrurile evidente care sa zicem ca n-ar fi tocmai in regula in tangosfera si la care inchidem ochii, ca asta ar insemna sa ne centram atentia pe lucruri nefavorabile si in fond nu ne foloseste la nimic.

E chiar despre a inchide ochii cand dansezi, la propriu. Nu la figurat. “O prietena” imi zicea ca daca deschide ochii cand danseaza se sperie, cand vede cat de aproape sunt celalte perechi si cat de repede se misca si cum vin din toate directiile se crispeaza si blocehaza dansul. Opreste leaderul din tot ii propune el acolo sa danseze si se alege prafu' de tanda aia.

Dar totusi. Tu, femeie, tu de ce dansezi cu ochii inchisi? Te-ai intrebat vreodata? Refuz sa cred ca un leader danseaza cu ochii inchisi, decat poate doar daca il cheama Al Pacino si are un rol de jucat intr-un film...iar acolo tot cu ochi deschisi danseaza. Da, mai fura ei o secunda, dar ca si in trafic pe autostrada, nu poti naviga cu ochii inchisi la volan.

Si revin cu intrebarea: Tu de ce dansezi cu ochii inchisi?
Pentru ca asa ai vazut la fetele mai avansate, ca danseaza cu ochii inchisi? Beeeeeeeeeep. Raspuns incorect.
Iti inchipui ca asa se danseaza tango? Beeeeeeeeeep. Raspuns incorect.
La cursuri asa v-a invatat, sa inchideti ochii? Beeeeeeeeeep. Raspuns incorect.
Nu mai inchide ochii ca atunci cand te saruta, doar te danseaza.... Tehnic daca esti cu buzele la urechea lui, n-o sa te pupe cu urechea.

Nu, tangoul nu se danseaza cu femeia cu ochi'nchisi. Din mai multe rationamente:
  • in imbratisare inchisa leaderul are vedere doar 180 de grade sau poate chiar mai putin, la spate nu vede... dooooh! Iar acolo unde are doamna capul e unghi mort; aceste doua laturi (spate si lateral parte inchisa de imbratisare) pot fi acoperite vizual cu ochii doamnei, asa incat perechea sa aibe vizibilitate 360 de grade, si sa aibe o splendida priveliste in toate cele 7 zari.

  • daca duamna trage obloanele, il lasa pe domn in juma de bezna. Adica il lasa de izbeliste sa se descurce singur pe pista, ceea ce-i face viata si mai grea decat este deja. Dar desigur, el este un gentelman, un erou si le face pe toate iar ea se poate prabusi linistita, cu ochii'nchisi, in bratele lui, fara sa-i pese, visand visatoare la nemurirea tangoului.

  • dar tangoul nu este despre a visa nici cu ochii'nchisi nici cu ei deschisi. Este lucru in echipa, stii vorba aia “it takes two to tango”? Da, amandoi participa, amandoi sunt activi. Ea il ajuta in ceea ce conduce el pe pista si il atentioneaza (nu verbal) sau ajusteaza miscarile, pentru ca perechea sa danseze in siguranta pe o pista aglomerata si sa nu existe coliziuni, plastice sau elastice cu alti participanti la dans sau din imprejurimi.

  • in plus daca ea vrea si are initiativa de a dansa cu miscari largi neconduse, cu atat mai mult ar trebui sa poata sa aprecieze si sa estimeze spatiul si timpul pentru a le face lasand obiectele de mobilier la locul lor (mese, scaune, bancute, perdele, prelungitoare, alimentatoare, etc) intacte, fara urme de zgarieturi de toc, … valabil si pentru bipezi, incercam sa-i lasam nevatamati. Ori daca ea are ochii'nchisi, explica-mi cam cum poate face masuratorile astea?

  • daca ea are ochii deschisi poate retine un boleo in ultima clipa pentru ca din senin, din iarba verde apare o pereche chiar in locul in care urma sa aibe loc boleoul, poate sa micsoreze un pas, sau sa schimbe directia initiala, din acelasi motiv; il poate atentiona pe barbatul din bratele ei ca a aparut brusc un cuplu in spatele lui si sa nu porneasca, etc. Cu alte cuvinte, doamna nu e doar un simplu pasager, este si copilot! Dar nu unul isteric :)))

  • in imbratisare deschisa, fara o tehnica si o experienta solida de dans, cu ochii'nchisi - dau aici in scris - nu tine treaba. Ia incercati sa mergeti cu ochi'nchisi si sa vedeti cat de repede va pierdeti echilibrul si mai ales cat de tare deviati directia, nu mai zic de ameteala cand te invarti :)
Daca chiar inchizi ochii cand dansezi ar putea fi un semn de incredere in partener. Dar dincolo de toate neajunsurile de mai sus, poate fi o concentrare maxima asupra dansului. Se stie ca atunci cand unul sau mai multe simturi sunt pierdute, cele ramase se dezvolta de cateva ori mai mult pentru a compensa receptivitatea stimulilor din exterior.

Astfel, din cele cinci simturi, in tango vei ramane doar cu doua. Mirosul nu te ajuta sa dansezi... gustul nici atat. Vazul am zis in acest paragraf ca il eliminam. Ramanem deci doar cu auzul si tactilul. In lipsa vazului acestea doua se vor acutiza maxim pentru a compensa informatia vizuala. Muzica te tine in ritm cu partenerul te ajuta sa estimezi cam ce poate urma, tactilul iti va spune cand, in ce directie si cu ce viteza urmeaza urmatoarea miscare. De aceea este atat de importanta imbratisarea si muzica, mai ales pentru doamna, prin prisma acestui punct de vedere.

Teoretic noi ca follow-eri nu stim ce are leaderul in cap si cum isi construieste dansul (daca nu danseaza doar in sabloane si este extrem de predictibil). Dar folosind eficient aceste doua simturi reusim sa ne corelam cu partenerul.

Eliminarea stimulilor vizuali duce la concentrarea pe dansul din pereche, dintre cei doi si nu pe cei dinafara. Se pierde interesul pentru a dansa pentru cei din jur, pentru a face show si se directioneaza atentia pe dansul din interior, pentru placerea cuplului. Creste atentia la muzica si la ce conduce partenerul. Cu timpul, din reactiile partenerului o sa stii daca poti sa ai intitiativa sau o sa simti mai bine cand ezita din cauza aglomerarilor pe pista si o sa dansezi in consecinta. O sa ajungi sa simti prezenta altora in apropiere chiar si cu ochi'nchisi.

Nu recomand dansul cu uochi'nchisi, nici pe de parte. Dar poate fi o experienta care ar putea fi explorata.
Daca chiar inchizi ochii fa-o in cunostinta de cauza, nu ca asa se face, ca e la moda, sau ca asa fac altele.

Fa ce zice Popa nu ce face Popa!



Comentarii

Cautati in acest blog