Stories from Bs As – Povestiri din Bs As

(for Romanian version, scroll down)



News from Bs As

As they left to Bs As, one by one, the same way they came back home! Their impressions? I can tell you what they told me (maybe these are already known thing, stories already heard from others long ago, but is good to hear them again…!) Shortly, this is what they said: the citizens of Buenos Aires (portenos/portenas) are proud, and from here comes their posture and attitude in dance!

Cabeceo is made in a certain way… difficult to tell, easier to show (some do no stare at, but change looks in a refined way) and it is the main formula to invite – oh how I wish it could be here the same way!

In Bs As, there are several milongas at the same time (Caning, La viruta, Porteno Y Bailarin, El beso, La Catedral, Nino Bien, etc. ), but only one of these is the main one that is promoted by media and if you want to dance you go the other milongas not to the main one that is very crowded, and only after 3 o’clock in the morning when all the tourists are gone the maestros show up. The average age at milonga is high and the youngest are around 40 … thay don’t dance using lot of “figures” but closely and calmly; milonga requires generally suits and dance shoes, only at “La Catedral” is more casual. The entrance fee for milonga is about 10 ron (12 pesos), only if there is a live concert it goes up to 16 ron (20 pesos), a glass of wine is 5 pesos, and the water is 3-4 pesos.

Good dancers as Tete, can be distinguished from far… you can remark them quickly!

A private lesson is about 100 american dollars, and the rent of a “dance studio” for practica is about 10 ron/hour (at Carlos Copelo). Many maestros are not teaching group classes but only private lessons. There are teachers that refused to teach to people that were dancing for 3 years but they asked “figures” but those people would have to forget everything they had learned before and to take it not from zero but from minus… and firstly to learn caminar… and this is hard to say to someone!

The rent for one apartment with 2 bedrooms and a living room is 700 euro a month, maybe cheaper, and, in addition (comparing to Romania) all other costs are included in the rent: electricity, air conditioned, cable, internet, water, etc., and there is a house keeper coming every week.

The bus “el colectivo” is available all the night long, and entrances to block of flats looks like hotels in Romania…

At each corner of the street there is a plastic surgery and beauty salon… and Argentina is the country with the biggest number of plastic surgery on one citizen… (but the quality is …) … in my opinion, plastic surgery is a trend … of the moment!

This is what I remember they said … we are awaiting news from the others!




Stiri din Bs As

Asa cum au plecat, rand pe rand, au inceput sa se intoarca, unul cate unul, prieteni din Bs As! Impresiile lor? Din ce mi-au povestit, pot spune si eu mai departe (poate sunt lucruri deja auzite si povestite de altii mai demult, dar nu strica niciodata sa le povestim si noi mai departe…!). Pe scurt: locuitorii Buenos Aires-ului (portenos/portenas) sunt foarte mandri, si ca de aici vine si tinuta si attitudinea lor in dans! Si nu o sa-i vezi niciodata dansand cu capul in jos...

Cabeceo are un fel anume de a se face… mai greu se povestit, mai usor de exemplificat (ca nu se holbeaza asa insistent din prima, ci este o “privire” mai voalata, si mai rafinata) si ca este forma principala de a invita la dans – ah ce n-as da sa se intample si la noi asa odata!

In acelas timp au loc mai multe milongas in Bs As (Caning, La viruta, Porteno Y Bailarin, El beso, La Catedral, Nino Bien, etc. ), dar doar una din ele este milonga principala anuntata in media (presa) si daca vrei sa dansezi mai bine te duci la alte milongas nu la cea principala care este evident ticsita de oameni, si abiea dupa ora trei dimineatza pleaca turistii si apar adevaratii maestrii. Media de varsta la milonga este destul de avansata, si cei mai tineri au in jur de 40 de ani in cel mai fericit caz… nu se danseaza “cu figuri” ci adunat si linistit; in general la milonga lumea vine la costum si cu pantofi de dans, doar la Catedral este tinuta mai lejera. Intrarea la o milonga e cam 10 ron (12 pesos), si doar daca e concert live costa 16 ron (20 pesos), un pahar de vin 5 pesos, o apa 3-4 pesos.

Dansatorii buni, ca Tete spre exemplu, se vad de departe… se remarca de la o posta! Iar Tete parca pluteste cand danseaza in ciuda varstei de 72 ani!

Cand se vad se pupa doar odata. :)

O lectie particulara e cam 100 dolari americani, iar inchirierea unei “sali de dans” pentru practica e cam 10 ron/ora (la Carlos Copelo). Multi maestri nu dau lectii de grup ci doar ore particulare. Sunt si profesori care au refuzat sa predea unor persoane care dansau de 3 ani, si care au cerut “figuri”, dar acele persoane ar fi trebuit sa uite tot ce au invatat pana atunci si sa inceapa, nu de la zero, ci de la minus…, si sa inceapa sa invetze in primul rand caminar… e destul de greu sa spui asta cuiva!

Pe langa "mate", si "dulce de leche", mai au un sos foarte fain "chimichurri"... care e chiar fain! si se pune pe friptura facuta pe gratar. (iamiiiii!!!!)

Inchirierea unui apartament cu 2 dormitoare si un living este 700 euro pe luna, si poti gasi chiar mai ieftin, iar ceea ce este cel mai fain spre deosebire de Romania e ca in acest cost sunt incluse toate cheltuielile cu intretinerea, lumina, aer conditionat, cablu, internet, apa, etc. Saptamanal vine o femeie la curatenie si schimba si asternuturile.

Autobuzele circula toata noaptea, iar intrarile in blocurile de locuinte arata ca o intrare in hotelurile de la noi…

Aproape la fiecare colt de strada sunt cabinete de chirurgie plastica si epilare… Iar Argentina este tara cu cele mai multe operatii estetice pe cap de locuitor… (dar si calitatea este in consecinta)… parerea mea este ca e o moda… de moment!

Cam asta imi vine acum in minte… asteptam noutati de la ceilalti!

Comentarii

amalia a spus…
Am citit cu interes impresiile adunate de tine de la oamenii care au fost in BsAs si daca imi permiti as avea si eu cateva comentarii bineinteles din punctul meu de vedere, al personei care e inca aici.

Locuitorii BsAs sunt intra-adevar foarte mandri, dar nu din aceasta cauza asta vine atitudinea lor in dans. Asta pentru ca o foarte mica parte din ei danseaza tango. Atitudinea lor si capul in sus, nu are legatura cu dansul neaparat ci cu faptul ca sunt destul de modesti atat ca oameni cat si ca resurse materiale. Trebuie sa recunosc ca spre surprinderea mea tangoul este un dans foarte popular printre turisti , nu printre localnici neaparat.

Cabeceo inseamna in primul rand privire insistenta. Poate nu holbare, cum zici, insa insistenta. M-am contrazis in nenumarate randuri cu prietenii mei in legatura cu cabeceo, in sensul in care am sustinut totdeauna ca nu exista asa ceva. Aici am vazut ca exista. E insistent, dar insistent, adica o juma de ora nu te scuteste, pana intelege si respectivul/a. Nu e neaparat neplacut, insa exista. Acu depinde de fiecare cat de confortabil se simte cu genul acesta de invitatie la dans.

Toate milongile sunt anuntate in media (aici ma refer la toate revistele de specialitate”El Tangauta”, La Milonga”, cat si in fluturasii care sunt in toate locurile unde sunt lectii de tango si milongi). E adevarat ca in fiecare seara este una principala, in sensul in care lumea stie ca luni seara e misto in Caning, miercuri in La viruta, joi in Nino Bien si tot asa). Tot ce e legat de tango, lectii, seminarii speciale, milongi si practici sunt foarte bine avertizate, fiecare merge unde ii place si unde vrea. Intr-adevar in marea majoritate a milongilor e mai bine dupa 1, 2 dimineata, asta nu pentru ca vin maestrii(desi se intampla si asta), ci pentru ca e mai mult loc sa poti dansa). Media de varsta la milonga e destul de tanara ( cu exceptia milongilor unde vin mai putin turisti(Sunderland de exemplu). Peste tot se danseaza cu figuri, cu exceptia celor unde vin oameni mai in varsta. ( insa in aceste locuri turistii nu sunt foarte bine vazuti). Caning, La Viruta,Practica X, Villa Malcom, sunt locuri unde toata lumea arata ce stie. Vorba unei prietene e discoteca de tango. Se danseaza destul de deschis si se experimenteaza foarte mult si foarte intens. In celelalte milongi unde ii vezi pe Osvaldo si Coca si nu numai, poti sa te duci sa stai si sa admiri. Este clar ca e lumea lor, si te simti jenat sa-i deranjezi.
Despre mancare pot sa spun ca friptura lor de vita (asado) este absolut dementiala, insa trebuie sa recunosc ca mi-e dor de o ciorba de mor). Pe langa asta, hainele sunt foarte ieftine (ma refer la haine de vara, fuste, pantaloni), pantofii ( de tango sau nu) sunt super colorati si fascinanti, dar dupa 2, 3 perechi cumparate nu ti se mai par ieftini.
Autobuzele circula toata noaptea, insa nici taxiurile nu sunt scumpe, insa felul in care se conduce este fantastic. Toata lumea schimba directia insa nimeni nu anunta acest lucru.
Tangoul este o realitate si in acelasi timp o stare in acest oras. Realitatea dureaza cateva luni (vb unui prof) cat e vara,(si nr turistilor interesati de tango e foarte mare) starea ramane si dupa insa nu mai sunt oameni cu care sa o impartasesti, asta pentru ca prea putini localnici danseaza tango. Nu am reusit sa aflu pana acu de ce, poate o sa aflu pana cand ma intorc in Romania.
O seara buna,
Amalia
La Sastresa a spus…
Super tare! Multumim!
Mai scrie! Mai vrem!

Cautati in acest blog