Eticheta la Tango

Pentru ca au tot fost discutii pe net, pe blog-uri, intre noi, cu privire la eticheta la tango, m-am gandit sa scriu acest post. Am luat asadar Internetul si am incercat sa fac un potpuriu. Ce e mai jos e tradus de pe alte site-uri, blog-uri, la care am mai facut cate un comentariu personal. Evident la fiecare titlu s-au putea face studii de caz, dar am incecat sa fiu cat mai scurta... desi nu am prea reusit!

DINAMICA SOCIALA: RESPECTATI-O!

Imbracativa in mod adecvat pentru eveniment
Pentru milonga, aranjati-va putin. Nu puteti da gres cu negru, tango este un dans elegant. Pentru practica si lectii, imbracati-va confortabil. Imbracati-va cu gust, si evitati sa expuneti parti ale corpului care nu sunt in mod general acceptate in public. Sunt indicati pantofi cu toc care ajuta distribuirea greutatii corpului inainte/in fata; acestia trebuie sa permita executarea intoarcerilor/pivotilor cu usurinta – se aplica si la domni in aceeasi masura. Eu as indica pentru doamne pantofi care sunt “legati” de glezne.

Parfum
Pentru ca tango e un dans destul de intim, igiena personala e importanta. Parfumuri puternice (si bune si rele) pot fi covarsitoare. Da, mi s-a intamplat sa nu pot dansa cu un dansator bun pentru ca nu-mi placea noul lui parfum din seara aceea…! Fiti rezonabili si ganditi-va la cei din jur. Incercati parfumurile si deodorantele usoare. Aftershave-ul, parfumul sau deodorantul in exces pot fi neplacute si nu vor putea inlocui niciodata un baie buna.

Tanda
Tanda este un set de melodii de tango. DJ-ul sau orchestra canta cateva melodii de acelas gen sau aceeasi orchestra urmate de o cortina – o pauza. O tanda are in general patru melodii, mai poate fii si de trei melodii daca este vorba de milonga si este foarte cald vara. Se obisnuieste sa se danseze o tanda cu acelas partener. Daca spuneti “multumesc” dupa un dans inseamna in general ca ati dansat suficient cu partenerul respectiv si vreti sa opriti dansul, vreti sa stati jos, etc.

Daca spuneti “multumesc” dupa primul dans inseamna cel mai probil ca dansul nu se intampla asa cum ar trebui si nu se poate continua in acel punct.

Dupa al doilea dans, inseamna ca ati incercat dar ceva nu merge si si e mai bine sa incercam sa dansam cu alti parteneri.

Dupa al treilea poate indica diverse motive ca oboseala, plictis sau pur si simplu o nevoie de a schimba dansul cu altceva.

Se accepta sa parasiti pista de dans dupa o melodie, sau in mijlocul unei melodii daca se intampla vre-un accident, daca e vreo urgenta sau daca comportamentul partenerului este neadecvat, dar reamintiti-va ca acest lucru este o exceptie de la regula.

Pe de alta parte, e ok sa cereti o a doua tanda cu acelasi partener.

Cortina
Cortina este o piesa muzicala de alt gen decat tango, care separa tandele. In timpul cortinei se obisnuieste sa se schimbe partenerii. Nu aveti nici o obligatie sa dansati cu acelasi partener, dar puteti continua dansul daca ambele parti sunt de acord. Daca doamna a spus “multumesc”, domnul trebuie s-o insoteasca la locul ei. Daca domnul spune “multumesc” el trebuie s-o insoteasca pe doamna la locul ei. Nu se obisnuiieste sa se vorbeasca in timpul dansului, puteti folosi cortina pentru a socializa, a va cunoaste sau a schimba partenerii.

In Argentina se obisnuieste sa se lase pista de dans libera in timpul cortinei pana la inceperea urmatoarei tande. Acest lucru ofera celor care stau si vor sa danseze un spatiu larg pentru a putea face invitatii la dans pentru acea tanda.

Daca sunteti interesat de dans, aratativa intentiile.
La o milonga puteti sa va pozitionati pe marginea pistei de dans pentru a va arata intentiile; daca sunteti intr-un grup sau la o masa, acest lucru s-ar putea sa-i tina pe altii deoparte. Sa nu va asteptati sa vina cineva sa intrerupa o discutie pe care o purtati ca sa va invite la dans. Incercati sa nu prelungiti o conversatie daca sunteti pe marginea pistei, lasati spatiul respectiv pentru cei care sunt interesati sa danseze.

Cine pe cine invita la dans?
In Buenos Aires domnul face invitatia la dans. Eu as incuraja atat barbatii cat si femeile sa invite la dans. In alte parti ar putea fi o eticheta mult mai conservatoare.

Cum pot invita pe cineva la dans?
Scopul “Cabeceo”-ului este sa faca invitatia la dans mai putin stresanta si iti da posibilitatea sa refuzi mai discret. Folosind cabeceo se evita situatia in care trebuie sa spui asprul “Nu”. Iar in acest fel nu este nimeni ranit.

Calea conventionala pentru a invita pe cineva sa danseze este sa-i prinzi privirea, sa zambesti, sa incuvintezi, poate sa ridici o spranceana intrebatoare. Raspunsul, daca invitatia este acceptata, este sa intorci zambetul si sa incuvintezi, apoi ambii se indreapta spre pista de dans si danseaza. Daca primesti raspunsul la zambet si incuvintare dar persoana nu se indreapta spre tine, poti adauga: “dansam?” sau “ai vrea sa dansam?”.

Dupa acelas indiciu, daca incercati din rasputeri sa prindeti privirea unei anumite persoane, dar persoana respectiva se comporta ca si cand nu va vede, ar fi mai bine sa nu invitati verbal de data aceasta, caci s-ar putea sa va refuze sau sa danseze cu dvs impotriva dorientei ei daca nu a avut curajul sa refuze. Poate aveti mai mult noroc alta data, sau cu o alta persoana. Daca nu reusiti sa prindeti privirea cuiva si sa stoarceti un zambet, e mai bine sa nu recurgeti la o bataie pe umar sau mai mult, nu va duceti in fata cuiva in asa fel incat sa nu va poata evita. Este considerat foarte nepoliticos.

Este foarte OK ca atat doamnele cat si domnii sa initieze contactul vizual pentru a-si manifesta interesul pentru a dansa. Daca o doamna vrea sa danseze, trebuie sa participe, sa fie atenta si sa scaneze incaperea – e aproape imposibil pentru un leader sa stabileasca contacul vizual cu o doamna care vorbeste sau e distrasa. Se accespta si invitatia verbala dar fiti receptivi la limbajul trupului si contactul vizual a acelei persoane pentru cazul in care nu doreste sa danseze.

Evident cei nou veniti nu stiu despre acest mod de a invita la dans, asa ca puteti invita verbal, si ar fi frumos sa le explicati cum se intampla lucrurile ca sa stie data viitoare.

Leaderii priceputi comunica unii cu altii prin contactul vizual pentru a evita accidente pe ringul de dans, acesta este subiect pentru urmatorul post, reguli pe pista de dans.

Invitati la dans intr-un mod politicos intotdeuna, indiferent daca e o invitatie verbala sau non-verbala.
Invitati politicos la dans. Un follower poate initia o invitatie. Cautati-i pe aceia care vor sa danseze, si evitati sa-i deranjati pe cei care nu doresc sa danseze. Daca trebuie sa intrerupeti o conversatie pentru un dans, faceti-o discret. Daca sunteti refuzati, luati-o ca atare. Niciodata nu intrati pe pista de dans si apoi sa chemati pe cineva sa vi se alature...

Fiti receptivi
De obicei este evident cine vrea sa danseze. Limbajul trupului si contactul vizual sunt cheia. Daca doamna va priveste, duceti-va si invitati-o la dans. Daca un domn va priveste si nu vreti sub nici o forma sa dansati cu el, sau cel putin nu pentru moment, uitati-va in alta parte. Daca cineva pare perfect confortabil acolo unde este si nu este in apropierea pistei de dans dati-i pace. Cand va vrea sa danseze cu dvs. o veti stii.

Curtoazia fata de un cuplu
Daca doriti sa dansati cu cineva care a venit insotit, iar sotul/sotia/prietenul/prietena se afla langa, cereti permisiunea sau instiintati persoana respectiva; daca nu, este total nepoliticos – valabil si pentru doamne si pentru domni. (Nu va duceti sa va asezati nepoftiti la masa unui grup de prieteni in speranta ca veti obtine o invitatie la dans din partea cuiva care a venit acolo insotit... da, mi s-a intamplat!!!)

Daca trebuie sa refuzati o invitatie, faceti-o sincer.
Nu este un capat de tara daca trebuie sa stati jos o melodie-doua. Dar daca ati refuzat o invitatie inseamna ca nu puteti accepta o alta invitatie pe durata aceleiasi melodii. Este nepoliticos sa refuzi o invitatie si imediat apoi sa accepti o alta invitatie pentru aceeasi tanda. Cea mai potrivita cale de a refuza o invitatie este sa nu o primiti: puteti avea diverse activitati, conversatii care sa-i determine pe ceilalti sa nu va invite la dans.

Cum pot evita o invitatie.
La cati suntem si cum ne cunoastem este destul de putin probabil sa fiti refuzati sau sa vreti sa refuzati o invitatie la dans. Totusi, daca doriti sa nu dansati, daca evitati privirile celorlalti aveti sanse 90% sa nu fiti invitati; iar daca evitarea privirilor nu are efectul scontat si cineva recurge la metota cu batutul pe umar, este OK sa spuneti “nu”. Daca refuzati verbal o invitatie de la o persoana cu care va place in general sa dansati dar nu vreti sa dansati chiar in clipa respectiva, ar fi indicat sa veniti cu o scuza ca: “imi pare rau, dar am nevoie de o pauza in momentul asta”, “multumesc, dar tanda asta este promisa lui X”, sau “merci, dar nu in clipa asta ca ma dor picioarele”. Evident, daca folositi oboseala sau durerea de picioare ca scuza, ar trebui sa asteptati putin inainte de aaccepta o invitatie.

Si daca cineva nu danseaza cu mine?
Anumite persoane nu vor dansa niciodata cu anumite persoane. Nu o luati personal, sau treceti peste. Nimeni nu are obligatia sa danseze cu toata lumea. E mai mult un privilegiu stabilit prin conses decat o datorie morala. Pentru a obtine mai multe dansuri cu mai multi parteneri, incercati sa faceti cunostinta, fiind prietenosi, salutand pe toata lumea, si lucrand mult la tehnica dansului vostru.

Acceptati cu eleganta orice refuz.
Daca o persoana v-a refuzat de mai multe ori la celas eveniment, puteti sa va prindeti ca acea persoana nu este interesata sa danseze cu dvs. Prezenta cuiva la un eveniment de tango nu este o obligatie pentru acea persoana sa danseze.

Leaderul intotdeauna insoteste followerul pe pista de dans
Indiferent cine a initiat invitatia, se obisnuieste ca leaderul si followerul sa se intalneasca pe marginea pistei de dans cel mai des in urma unei invitatii non-verbale. De asemenea dupa ce dansul a luat sfarsit, leaderul insoteste doamna la locul ei.

Cand intrati pe pista de dans, faceti-o cu atentie.
Dansatorii de pe pista de dans au prioritate. Nu traversati niciodata pista de dans in timp ce altii danseaza, daca trebuie sa ajungeti in cealalta parte a salii mergeti pe marginea pistei (eventual contra fluxului de dans) si asigurati-va ca leaderii v-au reperat ca “obstacol” si nu le incomodati dansul.

Respectati-va partenerul
Toti suntem diferiti, asa ca fiecare are un nivel diferit de confort privind spatiul personal. Si totusi tango se danseaza in general in imbratisare inchisa dar nu este obligatoriu. Respectati nivelul de toleranta al partenerului cu privire la spatiul vital. A dansa in imbratisare inchisa nu este o invitatie la un comportament neadecvat. Doamna stabileste distanta la care vrea sa danseze (close sau open), asa ca domnilor, respectati acest lucru. Daca incercati sa dansati in imbratisare inchisa iar doamna se “retrage” dati-i spatiu sau nu va mai dansa niciodata cu dvs.


Cand si cum sa opresc un dans?
Daca unul din parteneri spune “Multumesc” la sfarsitul unei melodii, celalalt raspunde la fel si amandoi ies de pe pista. De obicei se danseaza patru melodii cu acelas partener inainte sa spuneti cuvantul magic “multumesc”. Aceasta este iesirea tipica si nimeni nu va crede nimic, mai ales daca spuneti ceva dragut ca de exemplu “multumesc, a fost un dans frumos”, sau “multumesc, am nevoie de o pauza, dar mai dansam mai tarziu”, etc. Daca opriti dansul dupa 3 melodii se va interpreta ca nu v-a placut sa dansati cu persoana respectiva, si e de preferat sa nu.

Ce sa spuneti si ce sa NU spuneti partenerului intre melodii
Daca v-a placut dansul ati putea fi tentati sa spuneti “Multumesc”. Aceste cuvinte vor fi interpretate ca “ gata, am dansat cu tine iar acum ma intorc la locul meu”, asa ca mai bine pastrati “multumesc”-ul pentru sfarsitul tandei. In loc de a multumi spuneti ceva placut ca de exemplu: “a fost frumos” sau faceti un comentariu pozitiv despre stilul de dans al partenerului. Deseori se face cunostinta sau se sporovaieste.

Si daca ne place atat de mult sa dansam impreuna si nu ne oprim?
Daca niciunul nu spune multumesc, este posibil sa continuati dansul impreuna. Daca acest lucru se prelungeste, cei din jur vor observa si vor incepe sa creada ca vreti sa va monopolizati reciproc, mai ales cei care doresc sa danseze si ei cu voi. Nu zic ca trebuie sa dati atentie la ce spune lumea, dar trebuie s-o stiti. Daca este un dezechilibru numeric, (mai multi baieti decat fete sau invers) poate ati dori sa dati dovada de spirit de echipa si sa le dati si prietenilor vostri sansa sa danseze cu partenerul pe care il monopolizati... . Desigur, nimic de mai sus nu se aplica daca dansati cu sotul/sotia/prietenul/prietena. Daca e vorba de o relatie aparte intre voi, nu poate nimeni sa aibe obiectii daca stati “nas in nas” toata seara.

Vorbitul in timpul dansului
Este nepoliticos sa vorbesti in timpul dansului, sau sa se vorbeasca tare pe pista de dans sau in apropierea acesteia. Daca aveti ceva de comunicat cu partenerul faceti-o in surdina. Acest lucru este foarte important mai ales cand este vorba de muzica live. Unii dansatori prefera sa se concentreze pe dans in timp ce altii vorbesc non-stop. Daca sunteti un vechi dansator e perfect ok sa spui “imi pare rau, dar mi-e greu sa vorbesc si sa ma concentrez asupra dansului in acelas timp”. In general atat conversatia cat si dansul se imbunatatesc daca nu le faci pe amandoua deodata...

Diferenta intre practica si milonga
Milonga este o petrecere formala unde oamenii se gatesc si respecta toate regulile sociale expuse in acest post. O practica este in general mai scurta ca durata de timp si mai putin formala unde participantii sunt liberi sa incerce lucruri noi, sa lucreze diferite secvente de pasi, miscari sau sa intrebe sau sa li se arate diverse lucruri. Este foarte nepotrivit sa incepi sa critici sau sa corectezi tehnica de dans a partenerului la o milonga. La practica este ok daca partenerul este de accord cu acest lucru.

Nu predati/invatati la o milonga, pastrati-va pentru practica
Nu nu nu . Nu predati pe pista de dans la milonga. Ca ai luat 3 lectii sau ca ai dansat toata viata, nu conteaza ca partenerul danseaza groaznic. Spuneti respectuos multumesc dupa dans poate in timpul cortinei sa recomandati politicos cativa profesori. Dar nu incepeti sa va invatati partenerul ce sa faca sau sa nu faca in timpul dansului. De obicei follower-ii se ofenseaza si se enerveaza... rau! … da, mi s-a intamplat!!! In plus ii deranjati pe ceilalti dansatori de pe pista, pentru ca vedeti voi, tango este un dans care se misca continuu si canstant. Daca chiar trebuie sa aratati cuiva un pas, niciodata pe pista! Gasiti-va un spatiu alaturat unde nu ii incomodati pe ceilalti dansatori.

Doamnelor, este numai vina lui
Daca va spune ca asa trebuie sa faceti si va calca pe picior, mmmhh, ma scuzati, dar nu este asa. Daca va spune ca nu faceti miscarea aia sau ailalta, ia ghiciti... nu a condus-o! Asadar, domnii mei, daca partenera nu face ce va asteptati sa faca, dvs nu conduceti! Parol! Poate doamna nu a fost la lectia de joi si habar nu are ce v-a invatat profu’ la ore. Asa ca lasati-o moale si continuati sa va bucurati de muzica, de frumoasa partenera si de dans. Daca chiar nu merge, atunci spuneti frumos multumesc, loati o pauza, hidratati-va si incepeti alt dans cu altcineva.

Doamnelor, nu trisati
Daca vreti sa puteti sa dati vina numai pe el trebuie sa-l lasati sa conduca. Daca anticipati miscarile si pasii, domnul nu o inteleaga niciodata daca el a condus sau daca ati fost la aceeasi lectie si ca miscarea aceea cidata pe care o face el cu umarul este un semnal pentru boleo. Lasati-i pe leaderi sa invete. Pentru ei este mai greu sa navigheze pe pista si sa se gandeasca la pasi amuzanti cu care sa va amuze. Nu faceti decat sa le faceti viata mai grea incercand sa-i ajutati, trisand si facand pasi fara ca el sa-i fi condus.

Nu intrerupeti oamenii cand danseaza
Foarte simplu. Niciodata sa nu intrerupeti oamenii cand danseaza. Nici chiar cand veniti si vreti sa salutati sau cand plecati. Daca vreti sa dati de stire cuiva, o incuvintare scurta din cap e suficienta. Imaginati-va cum v-ati simti cand doamna cu care dansati incepe sa vorbeasca sau sa faca cu mana altui tip. E nepoliticos. Partenerul de dans merita toata atentia dvs.. Daca chiar e nevoie de o informatie, puteti astepta sfarsitul melodiei, si chiar si atunci fiti foarte scurti in intrerupere.

Prieteni si avansuri
Cluburile de tango sunt o cale de socializare unde iti poti face prieteni si unde poti discuta despre pasiunea comuna tango. Noi vrem ca evenimentele de tango sa fie un mediu ok si confortabil de socializare! Se poate observa ca tango poate fi un mod chiar "cotropitor" de a socializa, iar imbratisarea ar trebui considerata un privilegiu si nu o oportunitate. Daca flirtul si avansurile nu sunt consimtite de ambele parti sau nu sunt reciproce, trebuie sa inceteze. De asemenea respectati cuplurile. Este important pentru noi toti ca toata lumea sa se simta confortabil si in siguranta.

Si cel mai important, simtiti-va bine. Respectati-va partenerul, bucurati-va de atmosfera, tango este un dans de societate grozav unde va veti face prieteni pe care ii veti intalni de nenumarate ori. Nu va descurajati, o sa va ia timp sa invatati dar ganditi-va cat de fain va fi drumul pana acolo!!

Regulile de mai sus nu sunt exhaustive, si evident pot fi contrazise, dar macar pot da celor interesati o imagine de cum ar putea sa se intample lucrurile la tango si sa le faca viata mai usoara, pentru ca sunt sigura ca multi dintre noi am avut la un momentdat dileme. De altfel acesta a fost primul scop al blog-ului: sa povestim prin ce am trecut noi, ca altora sa le fie mai usor si sa aibe cateva repere pe care noi le-am invatat din mers si de care ne-am lovit la un moment dat.

To be continued... next post: Dynamics on the Dance Floor

Comentarii

Andrei a spus…
- cel mai bun sfat dintre toate alea mi se pare faptul ca trebuie sa oferi si motive atunci cand refuzi un dans!

inspirat de acest post pregatesc pe blogul meu o
neticheta la tango :)) adica ce sa nu faci :)))

cu exemple REALE!
Incoruptibilul™ a spus…
Haha ! "dezechilibru numeric","hidratati-va"
Frumos spus. Pacat ca totul se-ntampla e intr-un loc nepotrivit.
Ar fi bine sa facem rost de un poster gigant si sa-l lipim inaintea fiecarei intrari al pistei de dans.
Desi, sincer, marea majoritate tin de bunele maniere.
Bravo !
Andrei a spus…
ma ofer sa fac unul marfa...daca imi dati voi 10-15 reguli :D.. ori le fac dupa parerea mea :)))
Natalia_arad a spus…
La partea cu cine pe cine invita as avea de obiectat. Parerea mea este ca deoarece domnul conduce, pentru a conduce bine el trebuie sa se simta inspirat! De muzica, de atmosfera si, foarte important, de partenera. Daca doamna invita, foarte probabil ca, din politete, sa nu fie refuzata. Dar la fel de probabil s-ar putea sa aiba parte de un dans condus tot "cu politete" si atat!!
Si apoi, doamnelor, de ce sa riscati sa fiti refuzate verbal cand exista cabeceo si atatea alte moduri de a-i inspira pe barbati!
Anonim a spus…
nu risti nu castigi... stai ca tuta jos toata seara.

mai bine un dans din politete decat sa iti amortzeasca fundul pe scaun...parerea mea.

si cine va opreste sa va faceti prieteni, mai treceti pe la cursuri.
va este mai usor sa invitati "prieteni" decat necunoscuti...
Anonim a spus…
nu risti nu castigi... stai ca tuta jos toata seara.

mai bine un dans din politete decat sa iti amortzeasca fundul pe scaun...parerea mea.

si cine va opreste sa va faceti prieteni, mai treceti pe la cursuri.
va este mai usor sa invitati "prieteni" decat necunoscuti...
Anonim a spus…
am fost la Milonguita de la Scena;
cabeceo complet inexistent si probabil necunoscut de participanti, doar invitatii verbale
Anonim a spus…
Frumos articolul, mi-a placut indeosebi reminderul despre respectarea distantei stabilita la inceputul dansului si de ea si de el :) si partea despre curtoazia fata de cupluri :) - este foarte rar mentionata prin bloguri despre codigo-uri :)

Despre cine pe cine invita, eu incerc sa evit total sa invit baieti verbal :). O fac din priviri sau maxim prin angajarea lui intr-o conversatie, ma arat interesata si incerc sa atrag, dar las mingea in fileul lui apoi :)

Cautati in acest blog