Sugestii privind incepatorii la tango

Recrutare si politetea fata de noii veniti
Ar fi fain sa ne purtam frumos cu cei nou veniti. Daca cineva necunoscut vine sa se uite la practica sau la milonga, poate ar fi frumos sa nu-i ignoram. Am putea sa-i intampinam, sa ne prezentam si sa le povestim ce se intampla, sa-i intrebam daca danseaza si ei, sa le spunem daca sunt interesati cand sunt lectiile, practica, milonga, cine sunt instructorii, cui sa se adreseze si sa fim primitori in general.

Cum dansam cu incepatorii si ce sfaturi le dam
Ar fi frumos sa invitati incepatorii la dans. Incurajatii si dati-le incredere. Nu uitati ca si voi ati fost candva un incepator. Daca alti dansatori mai avansati au dansat cu voi si in consecinta veniti in continuare la tango si nu mai sunteti doar un incepator, asta inseamna ca a venit vremea sa faceti si voi acelas lucru... “Payback Time”!

Doar si daca dansati cu incepatorii este un lucru foarte bun! Cu siguranta veti simti nevoia sa explicati lucruri si sa oferiti sfaturi prietenesti. Aveti insa grija sa nu-i lasati cu impresia ca tot ce fac e absolut gresit! In loc sa-i demoralizati as sugera sa-i intrebati mai intai “Pot sa-ti spun ceva care te-ar putea ajuta sa faci asta mai bine” ... . Nu va certati. Orice ati face, nu faceti nimic care ar putea sa-l faca pe incepator sa simta sau sa creada ca tot ce face e gresit, pentru ca sunt sigura ca nu este cazul, si sunt lucruri pe care le fac bine, si care ar putea fi apreciate si incurajate!

Se stie ca a dansa bine cu un incepator este o calitate care face diferenta intre avansati si intermediari. Ati vazut deja leaderi avansati care conduc incepatori atat de bine incat acestia din urma pot face niste pasi pe care nu credeau ca sunt in stare sa-i faca. Si follower-ii avansati se misca atat de usor incat incepatorii pot conduce lucruri nou invatate, dar care nu vor functiona cu alti dansatori. Asta inseamna doua lucruri: (1) daca un incepator greseste nu este vina lui in exclusivitate si ar fi frumos sa aveti rabdare, si (2) daca incepatori gresesc foarte mult cand dansati cu ei, inseamna ca dvs sunteti de vina (si poate ar trebui sa va puneti semne de intrebare si sa puneti mana sa mai lucrati la tehnica dansului dvs.)!

Pentru dansatorii cu experienta
Dati un exemplu bun incepatorilor: fiti rabdator, politicos si receptiv. In general e acceptabil sa dati un sfat, in cazul in care vi s-a cerut, sau doar daca cereti permisiunea sa faceti “o observatie” sau “un comentariu”, dar dansatorii buni nu vor face niciodata comentarii in timp ce danseaza. Numai un dansator neexperimentat si nechibzuit se va opri in timpul unei melodi ca sa-si invete partenerul un nou pas la o milonga chiar pe pista de dans. Evitati sa faceti acest lucru...
Reamintiti-va ca ati fost candva incepator. Un comentariu dur si nepasator, chiar daca a fost bine intentionat poate strica seara cuiva... determinand chiar acea persoana sa nu mai doreasca sa danseze niciodata tango. Aveti oare acest drept? Toti care vin acolo au dreptul sa se bucure de tango (nu trebuie sa suporte comentariile dvs poate nedorite) si stati linistiti ca si ei stiu ca dansul lor nu este perfect!

Cum educam incepatorii
Incepatorii nu stiu toate aceste lucruri asa ca ar fi frumos sa le explicati pe scurt:
- Cum sa invite pe cineva la dans prin “cabeceo” (metoda contact vizual/incuvintare/zambet)
- “Multumesc” inseamna ca dansul s-a terminat. Daca vreti sa continuati dansul nu spuneti “Multumesc”. Daca vreti sa terminati un dans spuneti “Multumesc”; se obisnuieste sa se danseze minim trei-patru dansuri la rand; mai mult de trei e ok, dar sa monopolizezi un incepator care nu stie cum sa scape este un truc destul de ieftin.
- Imbratisarea inchisa este consimtita printr-un consens mutual. Daca un incepator nu stie ca se danseaza si deschis si inchis, mai bine dansati deschis. Daca nu cunosteti incepatorul foarte bine (adica daca nu sunteti prieteni, si chiar daca sunteti) introducerea in imbratisarea inchisa mai bine o lasati in seama instructorilor in cadrul unor lectii, s-o explice, sau lasati-o pe alta data.

Predare
Daca nu cunosteti bine “materia”, nu sunteti calificati sa predati incepatorilor.
Pentru binele lor, mai bine recomandati lectii in cadrul unei scoli sau indrumatii catre dansatorii cu experienta. Va spun, din proprie experienta, ca lucruri invatate “dupa ureche” (pentru ca asa credeam eu ca se face, nedeschizand urechile la ce mi se spune) se corecteaza foarte greu. Odata un lucru invatat prost e mult mai greu de corectat decat daca il inveti de la bun inceput cum trebuie... iar obiceiurile proaste se dezvata foarte foarte greu!... chiar si cele de navigare pe pista.

Sa luam lectii... adecvate
Practica este locul unde se practica/exerseaza ce am invatat la lectii. Este nepoliticos si nu este deloc frumos sa ai pretentia de la dansatorii experimentati sa iti predea/sa te inteve numai pe tine, pe timpul lor. Exista scoli, exista profesori. Practica este asistata de instructori dar nu incercati s-o transformati in lectie privata atata timp cat nu veniti constant la orele de curs. Nu exista nici o scuza sa nu vii la lectii atata timp cat exista si lectii de incepatori si lectii de intermediari, seminarii, chiar si lectii gratuite in cadrul festivalurilor. Altfel spus, daca vii constant, daca arati ca vrei sa inveti, sa muncesti, sa progresezi si daca incerci sa faci dansul o experienta interesanta pentru partener si pentru tine, sunt convinsa ca toata lumea va fi intotdeauna bucurasa sa practice cu tine. Munca si efortul depus isi vor arata roadele, credeti-ma ca acest lucru se vede!

Accidente
Doamnele ar putea lua in considerare pantofii inchisi in fata (nu sandalele). Se intampla sa fii calcat sau sa calci pe cineva, apar degete lovite, chiar si unghii invinetite, iar accidente de acest gen te pot scoate din circuit pentru cateva saptamani. Ar fi indicat sa va protejati cu pantofi inchisi, mai ales cand dansati cu incepatori, pentru ca si ei au destule lucruri la care trebuie sa se gandeasca deja. As sugera domnilor sa evite sa vina la lectii (de incepatori) cu pantofi duri, cu rama iesita inafara... doamnele vor aprecia niste pantofi moi, care nu depasesc cu mult piciorul dvs.

Recapitulare...
La sfarsit, dar nu in ultimul rand, tangoul argentinian este un dans intim si elegant. Pentru o experienta placuta, igiena este esentiala (un dus inainte de lectii sau inainte de a merge sa dansati ar fi foarte indicat daca este posibil, ca si utilizarea “tic-tac”-ului). Nu vorbiti in timpul dansului, concentrati-va asupra dansului si a traficului de pe pista. Nu exagerati cu parfumul si aftershave-ul, unele persoane sunt foarte sensibile. Daca transpirati excesiv luati in considerare bluzele de schimb, domnilor, folositi un prosop, sau luati o pauza “and cool down”. Daca purtati ochelari, poate ar fi momentul sa va ganditi si la lentilele de contact, sau frumos ar fi sa va puneti ochelarii deoparte cat dansati (asta in conditiile in care puteti vedea ceva fara ei!). Nu-i deloc placut sa te lovesti de rama ochelarilor in timp ce dansezi. Un ultim lucru: ar fi fain daca ati putea sa evitati sa purtati blugi, tricouri, tenesi/bascheti sau alta imbracaminte similara (casual attire) mai ales cand mergeti la milonga. Tangoul este un dans elegant, respectati-l si respectati si ceilalti dansatori, imbracati-va in mod adecvat.

Comentarii

Andrei a spus…
exista baieti avansati care danseaza 90% numai cu incepatoare de nivel 0 :)))). Ce facem cu ei ? :)))
Unknown a spus…
Salut,am o propunere:

Ii ducem in fata Curtii Supreme a Tangoului din localitatea TangoBrujoTeTeTeLsiMesti care va hotari precum urmeaza:
1.daca inculpatii numiti de dl Andrei se fac vinovati doar de calda bunavointa si amabilitate ,vor fi trasi in poza si atarnati la panoul de onoare al tuturor scolilor din urbea amintita,la rubrica ASA DA!
2.daca se dovedeste ca acele personagii nu urmaresc decat sa-si racoleze eleve pt ore particulare(umbla niste vorbe..),fi-vor pusi pe lista neagra si aratati cu degetu'(nu tre' sa precizam care deget.. ) de cate ori isi vor arata prefacutele chipuri in preaonorabila noastra comunitate.
3.daca baietii sunt doar la agatat,se declara NUP(neinceperea urmaririi penale).Vorba ceia,unde dragoste e ,tango e!

Se voteaza?

Tangoistu

Cautati in acest blog