Lectia de Tango @ Carturesti, 21 febr 2009




O multime de "nedansatori" prezenti la eveniment, lucru foarte imbucurator pentru scena tangolui din Bucuresti in anul 2009! Din ce am observat eu pana acum, daca raman 10-20% din ei sa danseze tango, ne putem considera fericiti! Asta inseamna noi tangueros! Cel mai mult m-a incantat sa vad bucuria pe fetele lor. Primii lor pasi de tango i-au facut cu un zambet larg pe buze... Oare si noi am fost la fel? :) Voi va amintiti? ...Atunci, permiteti-mi sa va intreb: de ce mai dansati acum tango?




Si iata cateva momente, de cate un minut, de la lectia deschisa, si ganditi-va ca ei toti vor dansa cu noi cat de curand! De fapt o parte din ei au dansat deja asta seara alaturi de noi, dupa lectie!




Ma amuza foarte tare ca oamenii vorbesc in timp ce danseaza, si se creaza o mareee galagie, si nu se mai aude muzica! he, he, cred ca asa faceam si noi... dar in timp am invatat lucruri, pe care nici noi nu le-am stiut la vremea respectiva... Am invatat sa fim atenti la muzica! Apoi am invatat lucruri noi:



Apoi am invatat sa dansam muzica impreuna, in pereche... chiar daca nu respectam noi prea mult regulile pentru pista :) da, cred ca asa faceam si noi:



Si apoi, de-a lungul timpului, fiind tot mai multi pe pista, unii au inceput sa comenteze ca intra altii in ei dom'le!... si asa am adus in prim plan in discutii la ore si pe net, problema pistei si a etichetei la tango; am discuta-o, am dezbatut-o, am inceput s-o aplicam si ne-am organizat! Acum... ok, organizati organizati, dar ce ne facem? Ca iata vin noi tangueros, vor si ei sa danseze cu noi! Si noi cu ei!! Cum facem? Vor invata tot ce e nevoie si vor dansa foarte bine, dar salile la milonga incep sa se umple, vazand cu ochii!!!



Stiu deja oameni care comenteaza la milonga ca ei n-au loc! 

Problema, a reusit s-o rezolve partenerul cu care dansam, chiar asta seara, pentru o tanda, la Carturesti, cand pista era supra aglomerata, imediat dupa lectie, unde participau si incepatori-incepatori alaturi de multi tangueros, toti dornici sa danseze! A fost un dans incredibil, am putut sa simt toata sala, simteam prezenta celorlalti din cum ma conducea si imi dadeam seama cam ce se intampla. Am tinut ochii stransi inchisi, ca daca i-as fi deschis as fi intrat in panica, si n-as mai fi putut sa dansez, m-as fi panicat vazand atata lume in jur! 

Mi-am dat seama ca totul se schimba in dansul nostru, chiar si tehnica de care aveam nevoie ca sa dansam, incepand in primul rand cu imbratisarea! A trebuit sa restrang in primul rand imbratisarea, si sa urc bratul pe umarul partenerului, caci altfel as fi lovit lumea cu cotul... toti pasii au fost mult mai mici ca de obicei, si dansul mult mai pe rotund, ca sa nu zic "tot pe loc, pe loc, pe loc"! :) Simteam ca da sa plece intr-o parte apoi trebuia sa revina ca nu se mai putea pleca in directia aia, si faceam altceva, aveam amandoi nevoie de o buna "gestionare" a pornirilor si opririlor, altfel am fi accidentat "participantii la trafic". Chiar vorbeam cu partenerul respectiv si zicea ca deja trebuie sa ai trei posibilitati la indemana tot timpul in timpul dansului ca sa poti dansa in astfel de conditii... si viteza de reactie si creativitate... Nu am apucat sa facem inconjurul salii intr-o singura melodie, si de fiecare data intre melodii, cand deschideam si eu ochii :) eram tot timpul pe marginea ringului, langa privitori, cred ca acesta a fost un alt atuu si din acest motiv nu au existat accidente timp de 4 melodii. ... si "in ciuda" tuturor acestor lucruri a iesit un dans foooaaaarteee faaaaaiiiinn, si unde mai pui: confortabil... am zambit... cat am dansat! 

Concluzia mea: se poate! Se poate dansa foarte bine intr-o sala arhi-aglomerata! 

In aceste conditii, noi cei mai vechi va trebui sa ne adaptam la noile conditii, si sa nu mai caraim atata ca "n-am loc, n-am loc"! Si sa ne imbunatatim tehnica... Altfel n-avem nici o sansa, pentru ca cei care vin acum vor invata deja sa danseze in aglomeratie, iar pentru ei va fi ceva normal! Si cu siguranta ne-o vor lua inainte! Depinde de noi daca vrem sa stam pe margine sa ne uitam cu uimire cat de bine danseaza ei in aglomeratie si sa asteptam sa se elibereze pista la milonga spre dimineatza ca sa avem si noi loc sa facem cativa pasi... lungi... cum ne-am obisnuit cu ani in urma!

Ney Melo ne-a povestit asta inca de acum 2 ani jumate... ca nu zic ca ne-a prevestit ce ne asteapta! :) A venit timpul sa punem in aplicare lucruri invatate inca de atunci... noii dansatori au invatat astazi ... ca se poate dansa "pe mic" chiar de la prima lectie!

Uitati asadar salile goale pe care le aveati numai la dispozitia voastra, pentru doar 6-7 perechi, unde cunosteati pe toata lumea! That is history! Bucurati-va de varietatea noilor parteneri de dans, si de noul sentiment pe care il incercati cand dansati cu ei! Sa le uram bun venit printre noi, sa-i invitam la dans la practica si la milonga, asa cum au facut altii pentru noi!

Mai jos, imagini de la milonga, dupa lectia deschisa de tango... am vazut acolo niste dansatori chiar foarte foarte tineri! Nu cred ca stiu inca sa mearga, dar ei danseaza deja tango!!! Sa le uram bun venit printre noi! .... Sper sa mai prind ziua... sa nu fiu in baston... si sa mai pot dansa cand ei vor fi sus pe val, niste super dansatori... in caz ca ma vor mai invita si altii nu numai cei din "generatia" mea! :P... daca nu... ma voi multumi cu demonstratiile lor de tango... asa cum va fi el dansat in 2034!...



Ecouri aici si aici
Alte poze de la participanti si privitori, in albumul de mai jos (Multumim Corina!):



Comentarii

Costele a spus…
Bravo.
apreciez rabdarea si bunavointa aratata fata de incepatori, am simtit-o si eu si a contat foarte mult.
mult succes noilor veniti in gasca ;)

Cautati in acest blog