4 tango years old now

Faceam asa un bilant in mintea mea, mai mult un istoric de fapt… sau o comparatie… intre cum era tangoul acum 4 ani, ce s-a intamplat intre timp si cum este acum.

Tango in Romania Then and Now:

Then: Acum patru ani era o singur “scoala de tango argentinian", El Tango.
Now: Azi sunt mai multe scoli/cluburi/cupluri care predau: (in ordine cronologica, cum au aparut ele, dupa El Tango, Tango Tangent, Tango Brujo, AyA Tango, Barrio de Tango, Lucian y Monica, Fabrica de Tango). 

Then: Exact acum patru ani doar Alina si Catalin predau; 
Now: Acum predau nenumarate cupluri; unele predau de mai putin de o saptamana, unii de o luna, altii de un an, altii de 2 ani si altii de aproape 4 ani, in timp ce alte cupluri/profesori s-au retras din predare...! Asta doar in Bucuresti.

Then: In urma cu patru ani, in tara, inafara de tango din dans sportiv (numai figuri si coregrafii si muzica prelucrata la 8 bitzi foarte egali) nu se auzise de tango argentinian. 
Now: Acum se preda in mod constant in Brasov si Sibiu, iar Clujul este prezent la multe evenimente din Brasov, Breaza sau Bucuresti. Au mai fost cursuri din cand in cand si la Timisoara si Craiova.

Then: In urma cu 4 ani in Bucuresti erau lectii lunea si miercurea, parca, si vinerea (din ce imi amintesc) si singura milonga, duminica la Cina. 
Now: Acum in fiecare zi a saptamanii e un loc unde se poate dansa; in fiecare zi a saptamanii sunt lectii si in fiecare zi a saptamanii e fie practica, fie milonga... sau o petrecere cu muzica de tango la cineva acasa. 
Daca ti se nazare, in orice zi, ca vrei sa dansezi, ai unde. Daca ti se nazare ca vrei sa inveti, ai unde. Ai de ales intre cel putin doua cupluri de profesori pe zi. And that, in my opinion... “That is something”! 

Then: In octombrie 2005 nu cunosteam pe nimeni la tango. Era ceva lume, poate vreo 50 de oameni; dupa 1 an ii cunosteam pe toti cei 50 plus o gramaaada de altii noi; 
Now: Astazi ma duc la milonga si daca cunosc vreo 30% - 50% (in functie de locatie) sunt linistita. Vad o multime de fetze noi, si nu incepatori care abiea misca! Oamenii chiar danseaza. In momentul de fatza nu pot aprecia numarul celor care danseaza tango, iar aici ma refer la cei care vin in mod constant la practici, milongas si lectii, nu iau in calcul persoane care vin din joi in doi, dar ei “danseaza tango” de 5 ani! Si nici nu-mi bat capul sa-i consider pe cei care vin cateva luni, inconstant, si apoi dispar. Vorbesc doar de cei cu adevarat virusati.

Then: In urma cu patru ani, demonstratii de tango faceau doar profesorii invitati de p’afara, iar noi pe margine suspinam si nu indrazneam sa visam sa ajungem sa dansam si noi ca ei; 
Now: astazi avem demonstratii cu 3-5 cupluri de romani la un singur eveniment. Si nu orice fel de demo, ci din alea la care incepatorii raman cu gurile cascate si zic” uoaaaahhh, vreau si io asa!"; demonstratii cu care putem sa stam fara jena alaturi de alti dansatori internationali. Da, avem dansatori, si unii inca foarte buni!

Then: Nu existau video-uri cu clip-uri de tango, nu exista pe net literatura de tango, nu era nimic, cel putin in Romania. Nu era Youtube! Nu erau bloguri...
Now: acum exista Youtube (!!!) cu sute de mii de clipuri de tango, de toate categoriile; exista carti si literatura pe tema asta, exista probabil zeci de mii de bloguri de tango; iar in Romania aceste bloguri (pe subiectul tango) se inmultesc super iute! Cred ca sunt vreo 20 deja.

Then: Nu existau pantofi de tango, doar cei facuti pe comanda pentru dans sportiv.
Now: ne comandam pe internet "Comme Il Faut"-uri si mai nou putem sa luam de la producatorii interni! Da, pantofi de tango foarte comozi, din care nu am si imi doresc o pereche! :)

Then: In urma cu 4 ani, cand venea un cuplu de profesori de p'afara era evenimentul anului. Chiar daca acestia nu erau dintre cei mai cunoscuti.
Now: acum avem pe an ... stai sa numar... sper sa nu fi scapat pe nimeni: 11 cupluri de profi veniti dinafara!!! Concerte si spectacole de tango, 2 festivaluri si o multime de evenimente.

Then: la inceput lectiile se tineau in localuri publice (baruri/restaurante)
Now: acum avem in Bucuresti vreo 4 studiouri de tango active, sali cu parchet si cu oglinzi.

Then: ma intrebam, oare o sa ma invite si pe mine cineva la dans?
Now: ... oare o sa apuc sa dansez si cu cutarescu seara asta?

Intre timp:
Am vazut oameni care si-au ales job-ul in functie de tango, oameni care au facut naveta din alt oras ca sa vina la Bucuresti pentru lectii de tango, practica si milonga; oameni care au fost de mai multe ori in Buenos Aires, care au stat acolo peste 6 luni; altii si-au lasat slujba si isi dedica timpul tangoului (da, pe acestia ii invidiez un pic!); oameni care au construit lucruri in tango si care au plecat din tango; s-au legat prietenii si s-au destramat relatii. Oameni care au alergat din alte orase sa ajunga in Bucuresti la o milonga sa danseze!

Pentru mine... ultimii patru ani... au fost o adevarata scola, cel putin in plan social. Si am descoperit ca la tango sunt aceeasi oameni care sunt pe peste tot. Aceeasi pe care ii gasesti in institutii publice sau marile corporatii, pe strada, in mall-uri, in magazine, la metrou, la piatza si in trafic... si pe peste tot; cu aceleasi obiceiuri si comportamente. Nimic nu se schimba. Doar ca in plus, ei danseaza tango.

Am invatat multe despre oameni... cate ceva despre mine... si un pic din tango... care m-a invatat lucruri esentiale despre viata.

Comentarii

Anonim a spus…
asta e teoria. practic nu ai invatat nimic despre oameni, doar te inseli pe tine insati. vorbele sunt frumoase, faptele insa conteaza.invata cu adevarat cum e omul si mai ales invata cum esti tu...apoi gandeste-te mai bine ceea ce scrii now and then
cezarb a spus…
Interesanta cronica!
Cam acru comentariul primit. Pare scris de o femeie :)
Costele a spus…
cum se face ca faptele Nanei te deranjeaza doar pe tine anonimule, iar ceilalti tangoisti sunt de alta parere? oare sa ai tu vreo frustrare?
aportul Nanei in comunitatea de tango il stim, iar faptul ca ea scrie "atunci si acum" face numai bine comunitatii. ma intreb care e aportul tau zmeule? veninul pe care il improsti din anonimat? precum vezi Nana a avut puterea sa-ti publice comentariul rautacios. cinste ei. are coloana vertebrala.
BRAVO SASTRESO!

Cautati in acest blog