1 an de Milonga de Brasov & Lucian y Monica @ Brasov


In urma cu un an, in Brasov, Mos Nicolae a adus prima milonga lunara – Milonga de Brasov by Tango Nada Mas – alaturi de un set de seminarii sustinute de profesori de talie internationala – Murat si Michelle. Apoi, aproape in fiecare luna aceasta poveste s-a tot scris, de fiecare data mai frumos iar personajele din aceasta poveste au fost, pe rand, cei mai buni tangueros din Bucuresti dornici sa impartaseasca brasovenilor din experienta lor pentru ca oricine isi va dori sa danseze tango sa poata face acest lucru, iar accesul la informatie sa fie cat mai larg si pe gusturile tuturor.

Asa cum zicea si Doina, organizatoarea, nu a fost un an usor din punctul de vedere al organizarii acestor evenimente, au fost suisuri si coborasuri, bucurii si tristeti, prietenii s-au legat, prietenii s-au pierdut. Dar in ciuda tuturor greutatilor ne-am strans cum ziceam la Brasov si am scris aceasta minunata poveste. Am dansat. Tango. Toti cei care au apucat sa organizeze un eveniment, cat de mic, de tango stiu ce inseamna greutati si surprize cu care te intalnesti cu atat mai mult cu cat cererea cuplurilor de varf din tangoul romanesc este din ce in ce mai mare si este din ce in ce mai greu sa-i prinzi, unde mai pui ca gasirea unei sali potrivite nu este o munca deloc incantatoare, in asa fel incat sa nu se suprapuna nici cu alte evenimentele de tango! A devenit un sport extrem sa faci zig-zag pe calendar in asezarea unui eveniment in asa fel incat los tangueros sa nu fie pusi in situatia de a alege intre 2 evenimente de tango, ceea ce denota un respect reciproc intre organizatori, si o colaborare in avantajul tuturor.

Revenind la tangoul brasovean, consider ca fiecare dintre noi care a ajuns acolo a contribuit cu cate o caramida la temelia micii si insufletitei pepiniere de tango din Brasov si la promovarea tangoului in restul tarii, lucru care ar trebui sa ne bucure undeva in adancul sufletului si nicidecum sa ne fie rusine daca acest lucru este recunoscut in mod public! Io zic ca e de bine!

Asa cum zicea si Lucian ca s-a simtit bine de fiecare data cand a fost la brasov, daca ar fi sa iau fiecare cuplu in parte care a predat acolo, toti pe rand au zis ca s-au simtit minunat printre brasoveni care i-au primit cu multa caldura de fiecare data, iar ei, brasovenii au fost bucurosi si incantati sa poata invata de la noi si rezultatul acestei interactiuni este vizibil cu ochiul liber. Intr-un singur an, prezenta la seminariile organizate lunar a cunoscut o crestere constanta, si a adus noi participanti din orasele transilvanene.


Tango Wokshops with Lucian y Monica, Brasov 2009



A fost cat pe ce sa nu ajung la acest eveniment, din cauza unui alt eveniment, dar imi doream sa ajung, ca sa vad demonstratia invitatilor din luna aceasta: Lucian si Monica pentru ca ratasem demonastratia lor precedenta, de la Breaza, din Tabara de Tango. Vazusem poze fabuloase pe net, dar vroiam sa-i vad live. Ei bine, vreau sa zic ca Romania are un cuplu de dansatori de show de talie internationala. Ca si cuplu cred ca ei si-au gasit vocea interioara, si-au gasit stilul propriu si se apropie cu pasi mari si repezi de profesionisti – daca nu cumva au trecut deja in liga profesionistilor! Da, au facut un adevarat spectacol in adevaratul sens al cuvantului. Ii mai vazusem dansand si stiam ce pot, dar, fetelor, trebuie sa va spun, ca intre noi fetele, ca Monica si-a tras un boleo de prima clasa, marca proprie ceva de invidiat! Curat ca lacrima. Nu incercati sa faceti acasa ca nu veti reusi in veci! Adica ba da, incercati, in felul acesta va veti descoperi propriul boleo, dar garantat nu va arata la fel!



Lucian y Monica Performance @ Milonga de Brasov


Dupa boleo-ul Monicai a mai fost o surpiza, pentru unii mai... surpriza, pentru altii poate mai... neasteptata, ca deh… doar d’aia ii zice surpriza: Doina i-a amintit pe toti cei care au fost in cursul acestui an in Brasov sa predea si desi, din pacate, nu toti reusisera sa ajunga la aniversare, pe cei prezenti i-a invitat cu drag sa danseze un tango, o improvizatie pentru publicul brasovean. Trei cupluri de tangueros, complet diferite, fiecare cu specifiul sau: un cuplu care fusese in Argentina si a carui trastura principala era, asa cum s-a specificat si anul trecut la Balul de Tango: caminarul leader-ului, modului aparte de a calca si pivotii/intoarcerile nemaipomenite ale follower-ului, un al doilea cuplu care pune accentul pe muzicalitate si “bula” in care danseaza perechea, si un al treilea cuplu pentru care conexiunea, confortul si imbratisarea sunt primordiale. Tangueros a caror improvizatie iti incanta ochiul si de la care multi nou veniti pot invata cate ceva. Si ultima ispirava, Doina a avut si ea parte de surpriza ei, de data aceasta, una buna: cei patru leaderi au dansat-o pe profa de la Brasov!!! Si nu va mint, totul a fost spontan! ☺




In ciuda micilor frecusuri de la inceputul serii - ca deh, doar nu era sa mearga totul asa ca uns de fiecare data, ca la orice eveniment cu emotii, statia de amplificare s-a hotarat ca e cam obosita in seara aceea dar mai apoi s-a mai razgandit! - a fost o atmosfera minunata, intima, calda, prietenoasa, primitoare, as zice putin efervescenta si un pic festiva fara a fi cu pretentii, simpla, fara grandoare, autentica, vesela si cu bucurie! Chiar vorbeam cu cineva la bar care imi zicea: “Ce seara minunata! Ce seara minunata!”


Toate personajele povestii de sambata la milonga aniversara, ca e Shrek, ca e Pasar-Ras-Lungila, Frumoasa din padurea adormita, Piticul Morocanos, Mulin sau Alba ca Zapada, ca au dansat sau performat la milonga, sunt pentru noii veniti o inspiratie: “vreau sa dansez si eu ca el!... vreau sa dansez si eu ca ea!” si nu numai inspiratie, dansul lor poate trezi dorinta altora de a dansa: “vreau si eu sa dansez cu el!... Vreau si eu sa dansez cu ea!”.



Milonga de Brasov by Tango Nada Mas,
Aniversare 1 an

La cat mai multe milongi! Cu dansuri de care sa ne amintim peste ani si ani! La multi ani!



PS: Tortul a fost delicios!!!

Comentarii

Cautati in acest blog