Despre tangoul argentinian cu Nana Cazan



Scris la data 25/02/2010 de Flavia in Lifestyle

Cu o experienta de peste patru ani in tangoul argentinian, Nadina (Nana) Cazan s-a hotarat sa infiinteze anul acesta o scoala de tango. Prin acest proiect ea doreste sa impartasesc cunostintele sale dobandite atat la lectiile cu profesorii locali cat si la seminariile cu profesori de talie internationala din tara si din afara.
Nadina a participat la cursurile scolii Tango Tangent, iar timp de doi ani a fost asistent la predare la scoala de tango Tango Brujo.

In ianuarie 2010, a gasit o sala potrivita, cu parchet si cu atmosfera pentru tango, intr-o casa boiereasca din vechiul Bucuresti, la Mandala Club si a demarat acest proiect.
Nana a avut amabilitatea sa imi raspunda la cateva intrebari legate de tangoul argentinean dar si despre scoala ei de dans:

Stiridebine: De ce ai ales tangoul argentinian?
Nana Cazan: Dupa vreo 2-3 ani de dans sportiv si salsa m-am intalnit cu tangoul argentinian, care, spre deosebire de dansul sportiv, oferea posibilitatea de a fi dansat in mod regulat, in societate si nu doar in sala in care luam lectii… Dansurile de la dans sportiv (valsul vienez, passo doble, rumba, chacha, etc.) nu ai unde sa le dansezi, in afara orelor si a competitiilor, insa tangoul se poate dansa la milonga – petrecerea cu muzica de tango – cel putin odata pe saptamana.

SB: Ce inseamna o milonga si care sunt “regulile”ei?
NC: Aici ar fi multe de spus, si trebuie sa recunosc ca este una din partile care m-a atras la tangoul argentinian: milonga si eticheta la milonga. La milonga te duci ca sa dansezi si toate lectiile si practicicile la care mergi sunt facute cu scopul final de a ajunge la milonga si de a putea dansa. La milonga nu dansezi asa pur si simplu ca la nunta, exista un cod, pe care dansatorii de tango il respecta in mare masura, si cei care nu cunosc regulile in prima faza sunt atentionati, apoi sunt un taxati de ceilalti tangueros, daca nu-l invata. Printre aceste reguli se gasesc: magicul cuvant “multumesc” care incheie politicos dansul, sensul pe pista de dans – invers acelor de ceasornic – , invitatia la dans din priviri – numita “cabeceo” – , melodia La Cumparcita de la finalul milongii care anunta incheierea milongii si este dansata in general de cuplurile venite impreuna; mai sunt multe alte “reguli” care dau savoare serilor petrecute la o milonga, reguli pe care le gasiti stranse si traduse in romana si pe blogul meu, La Sastresa.

SB: Spune-mi mai multe despre scoala ta de dans
NC: Ceea ce-mi doresc eu in momentul de fata este sa exploatez potentialul dansatorilor de tango, sa le impartasesc instrumente pentru a putea dansa in spatii restranse si elemente care sa le confere confort in dans, toate aceastea pentru a atinge scopul final, acela de a dansa un tango care sa exprime muzica, asa cum o simte si cum o aude fiecare. In momentul de fata in Bucuresti exista o comunitate inchegata de tango, insa sunt foarte multi care pun accentul pe figuri, pe care le fac cu orice pret, uitand de muzica, de partener, de confortul partenerului si de ceilalti participanti din sala, ajungandu-se la un dans haotic si chiar mici accidente care sunt din ce in ce mai dese. Din punctul meu de vedere, tango-ul nu consta in figuri, ci intr-o stare, generata de muzica, iar fara muzica nu poate fi vorba de nici un fel de tango.

NC: Metoda mea de predare se axeaza pe principii aplicabile in orice moment in dans, si nu pe siretlicuri punctuale pe care le folosesti doar ca sa-ti iasa o anume schema; pe elemente care se potrivesc pe orice corp, pe o miscare si dinamism care pornesc din interiorul corpului, si nu din exterior, miscare si dinamism generate evident de povestea pe care o spune muzica! Da, pentru unii poate fi greu sa se opreasca si sa respire si sa nu mai alerge pe pista de dans, dar eu propun din start calitate, nu cantitate, si nu fac rabat.

SB: Unde se poate dansa tango argentinian in Bucuresti?
NC: Tango argentinian se poate dansa in multe locuri in Bucuresti, chiar in fiecare zi a saptamanii: de luni pana miercuri sunt practici de tango iar de joi pana duminica este cate o milonga. Se organizeaza cate o milonga la fiecare sfarsit de saptamana, sambata sau duminica seara, in diverse locuri si cu diferite ocazii, sambata trecuta am fost chiar la o milonga la Casa Capsa.

Informatii detaliate si la zi despre toate scolile de tango din Bucuresti si din tara, dar si despre cursurile de la Mandala pot fi gasite pe blogul Nanei Cazan.

http://youtu.be/VS6M4xZZCK0


Comentarii

Cautati in acest blog