Argentinian Tango in Romania – after 2000

Comunitatea creste, sunt tot mai multi cei care descopera tangoul si aud de diverse scoli si persoane si incep sa puna intrebari: dar cine e cutare, dar care a fost prima scoala, dar cutare unde a invatat si tot asa, asa ca o schema “simpla” ar putea simplifica explicatiile. Si ca sa ma amuz, m-am gandit la urmatoarea. Posibil sa nu fie foarte exacta ca si date istorice, dar ca ideie generala, in mare, merge:


(Clic pe foto pentru marire)

O sa le iau pe rand, in ordine cronologica, asa cum au aparut ele, adaugand mici amanunte:

El Tango:
Infiintata in toamna anului 2004, de Alina si Catalin Dumitrescu, exista acum numai virtual, pe internet, ca site, www.eltango.ro ; isi incheie activitatea in 2008 dupa seminarul cu Richard si Raquel. I-a avut ca elevi pe Daniel Mandita, Amalia si Gil Iscu, Petruta, Catalin Valeanu, Natalia, Lucian si Monica, Veronica, Nana, Vlad Constantinescu, Alexandru Nuca, Andrei Baican acestia fiind actualmente instructori in alte scoli de tango.

Tango Tangent:
In 24 inuarie 2006, Daniel Mandita, Amalia si Gil Iscu se desprind din El Tango si anunta deschiderea scolii TangoTangent www.milonga.ro (TT); prima milonga, de inaugurare, “Damen Milonga de las Flores” are loc la Studioul de pe Lipscani.

Printre elevii TT se numara: Veronica, Silviu, Nana, Cristi, Razvan, Augustin, Lucia, Oana Danzer, Florin, Lucille, Teo, Catinca, Cosmin, Eugen. Toti acestia urmand sa ii regasim ulterior ca instructori in cadrul TT sau in alte scoli.

In momentul de fata, instructori la TT sunt: Daniel, Amalia, Gil, Veronica, Florin, Lucille, Teo, Eugen, Catinca si Cosmin.

Tango Brujo:
In aprilie 2007, Alina, membra fondatoare a ElTango, deschide o noua scoala: Tango Brujo, www.tangobrujo.ro . La scurt timp i s-au alaturat la predare Nana, Catalin Valeanu si Razvan.

I-a avut ca elevi pe Marian Toderascu, Ionut si Ramona (Constanta), Irina A. Si Irina O. pe care ii regasim azi la predare sau asistenti la predare in alte scoli.

In prezent, instructori la Tango Brujo sunt: Razvan, Augustin, Laura si Oana I..
Edit 2019: Tango Brujo se inchide imadiat dupa a zecea aniversare la 30 iunie 2017.

Barrio de Tango:
Petruta incepe sa predea la El Tango inca din 2005; in august 2007 ea si Vlad Constantinescu deschid Barrio de Tango, www.barriodetango.ro , care functioneaza si astazi in aceeasi formula, in studioul de la Piata Romana.
Edit 2019: activitate inchisa

Lucian y Monica
Lucian si Monica s-au intalnit la milongile de la El Tango si dupa numeroase seminarii cu profesori internationali ei incep sa predea la Studioul din Romana in Iulie 2008, www.lucianymonica.ro .

Printre elevii i-au avut si pe Ramona si Ionut (Constanta), Marian Toderascu si Oana Olaru, Irina A. si Irina O., actualmente instructori sau asistenti in alte scoli.
Edit 2019: Activeaza doar Lucian Stan.

Libertango - Brasov
In Octombrie 2008, TangoTangent se extinde si in Brasov, cu Libertango, www.libertango.ro , avand-o pe Mirela Muntean la predare.
Edit 2019: Activeaza cu Claudiu Grosaru.

AyA Tango:
Andrei Baican si Andreea Trascu danseaza din 2006, fara sa fie elevi ai vreunei scoli autohtone, ei se dezvolta ca dansatori pe cont propriu cu profesori din afara tarii, iar in 2008 infiinteaza AyA Tango www.ayatango.ro . La un moment AyA s-a asociat cu TT pentru un proiect numit EstudioTangoReal, dupa care ei se vor asocia cu alte perechi si vor infiinta Casa de Tango.
Edit 2019: Casa de tango inchisa dupa sapte ani de activitate in 2017.

Tango Caliente – Cluj:
Tangoul ajunge in Cluj prin 2006, dar incepatorii pot lua cursuri in mod curent abiea in 2008. Din 2008, Lucian preda tango in cadrul scolii de salsa (Salsa Caliente).
Edit 2019: fara activitate

Tango Nada Mas – Brasov:
In lumea tangoului de la New York de prin 2005, Doina Enache se intoarce in tara si isi deschide in Mai 2009, la Brasov, propria scoala www.tangobrasov.ro , independent de orice alta scoala sau cuplu de tango din Romania. In prezent ea preda cu Dan Padure.
Edit 2019: activeaza in continuare si sub denumirea "Tango Brasov"

Laura Pop – Cluj:
Dupa doi ani de tango la Roma, Oana Laura Pop se intoarce si ea in tara si incepe sa predea tango argentinian in 2009 la Cluj.

Fabrica de Tango:
Dupa ce trece o vreme ca eleva la TT, un pic pe la Tango Brujo si ceva mai mult pe la Bs. As., Lucia isi deschide propria scoala, www.fabricadetango.ro , avand ca asistenti pe Irina A., Irina O. (care au inceput la Tango Brujo si s-au cizelat la Lucian si Monica) si Mihai R.
Edit 2019: aniverseaza zece ani de tango.

Tango Feliz – Iasi
La Iasi totul a inceput in iunie 2009, cu un seminar de tango sustinut de Laurentiu Lungianu, seminar care s-a repetat si in Octombrie si in Ianuarie 2010 si in Aprilie 2010. Mirel pune bazele scolii Tango Feliz www.tangofeliz.ro , in Octombrie 2009, unde preda acum impreuna cu Betty.
Edit 2019: Activeaza cu Anca si Alin, Elena si Marcel .

Tango Negro – Arad
Plecata din Bucuresti de pe vremea lui El Tango, Natalia incepe sa predea tango la Arad in propria scoala: Tango Negro, incepand din Noiembrie 2009.
Edit 2019: fara activitate

Tango Magico - Constanta:
Dupa initierea de la Tango Brujo si perfectionarea de la Lucian si Monica, Ionut si Ramona isi deschid propria scoala in Noiembrie 2009 la Constanta.
Edit 2019: a aniversat 10 ani de activitate

Tango: music, feeling and embrace (Nana):
Initiata la El Tango, eleva un an si jumatate la TangoTangent, inca vreo doi ani la Tango Brujo ca asistent la predare, Nana reincepe sa predea (initial cu Alexandru Nuca) in Ianuarie 2010. Actualmente preda singura.

Casa de Tango:
In februarie 2010 isi deschide portile Casa de Tango, formata din Andrei Baican si Andreea Trascu, Marian Toderascu (initiat la Tango Brujo, cizelat la Lucian si Monica) si Oana Olaru, Silviu (initial pornit la TT, cu experienta de predare la TT) si Oana Danzer (tot la TT initiata). www.casadetango.ro
Edit 2019: inchisa in 2017

Ma bucur ca oamenii au reactionat si mi-au telefonat, sau mi-au scris pentru ca asa am reusit sa strang si sa dau date cat mai aproape de realitate. Orice comentariu si completare sunt binevenite, asa ca nu va sfiiti!

(Clic foto pentru marire)

Actuali instructori de tango in Romania (aprilie 2010):

TangoTangent: Daniel, Amalia, Gil, Veronica, Florin, Lucille, Teo, Catinca, Eugen si Cosmin
Tango Brujo: Razvan, Augustin, Laura si Oana I.
Barrio de Tango: Petruta si Vlad
LyM: Lucian si Monica
LiberTango: Mirela Muntean
AyA: Andrei si Andreea
Studio Tango Nada Mas: Doina si Dan
Tango Caliente: Lucian Ambrozie
Fabrica de Tango: Lucia, Irina A., Mihai, Oana
Tango Feliz: Mirel Grajdeanu
Tango Negro: Natalia
Tango Magico: Ionut si Ramona
Tango Cluj: Oana Laura Pop
Tango: Music, Feeling and Embrace: Nana
Casa de Tango: AyA, Marian si Oana O., Silviu si Oana D.

Eu am numarat 37 de instructori... cred ca ma retrag :) are cine sa faca treaba in locul meu cat sunt in vacanta :)

Edit 2019: s-au intamplat multe :) greu de tinut pasul :))
Si o poza/radiografie a tangoului din Bucuresti in 2018: http://lasastresa.blogspot.com/2018/03/radiografia-tangoului-2018.html

Comentarii

woody a spus…
La +-23 milioane locuitori nu sunt asa de multi.
Tango Mágico a spus…
Faina istorie... Cred ca totusi ar trebui mentionati si zecile de profesori internationali ce au cizelat profesorii din Romania (de aici si diversitatea de pe piata tangoului romanesc).Si pentru a fi mai exacti, cel putin in ceea ce ma priveste, primul meu profesor a fost Lucia.

Ionut
Danca Danela a spus…
Bine, sa stii ca si la Craiova, am dansat in fiecare an cate o saptamana de tango :) din vremea in care El Tango ne aduna la milonga pe strada Covaci.
Anonim a spus…
haha,m-am amuzat cu numaratoarea ta...

presupun ca, pentru un nou intrat in lumea asta, e un pic ametitor sa i se tot sopteasca la milonga :"uite, ala /aia e proful x, preda la scoala y"...se intreaba omul la un moment dat : "dar cati profi sunt, bre?!"

cred ca putem pune de o milonguta numai cu profi :) sau putem crea 'comunitatea instructorilor de tango din ro'...

by the way, mai facuse cineva pe undeva un recensamant al profilor de tango, doar din bucuresti.
e adevarat ca respectivul/a era rautacios/cioasa...dar recunosc ca si comentariul ala m-a amuzat.

succes tuturor!

v.
La Sastresa a spus…
Un comentariu/o completare binevenita de la Petruta:

Buna!

Ma bucur ca ai facut un rezumat al scolilor.

Am cateva precizari :

- El Tango nu si-a incetat activitatea in 2007, ci in 2008, dupa seminarul cu Ricardo si Raquel din Flowers.

- A fost o vreme buna 2005-2007 cand am predat la El Tango; am avut lectiile mele separat de Catalin Dumitrescu;

- Eu predau din 2005, fara pauze, fara concediu ; prima mea lectie de predat a fost pe 6 oct 2005.

- In anul 2007 si ceva din 2008, El Tango si Barrio de Tango au functionat simultan.
Sever a spus…
Excelent! O idee foarte faina! Tangoul romanesc are acum si un istoric de profil. :P Cred ca ti-ai castigat un loc in panteonul cronicarilor, langa Grigore Ureche, Miron Costin si Ion Neculce. :) Am putea redenumi articolul tau, pentru a fi in trend cu moda traita de ilustrii de mai sus, "Letopisetul tangoului in Romania - after 2000".
Anonim a spus…
Tango Caliente si Salsa Caliente ale lui Luci sunt din Cluj nu din Iasi :P
Anonim a spus…
Eu vad ca e si Sibiul pe harta... Se stie ceva de cei de acolo? ( cine preda, unde, cand...)
Cristian Andrei a spus…
Tot ca idee, in Bucuresti exista oameni care au aflat de tango prin Stefan Filip, in cadrul initierilor de tango de la Ceainaria Serendipity.
TIRTEA a spus…
Se cere o aducere la zi :) Informatii pretioase ai pus aici!
Anonimus Iasi a spus…
Nu este actualizata lista cu scolile de tango din Romania si nu inteleg de ce, pentru ca sunt convinsa ca nu ai uitat .....

Cautati in acest blog