The tango partner

From my experience.

Am vazut la un momentdat la milonga, dansatori/oare care danseaza foarte mult, daca nu numai, cu o singura persoana sau un grup foarte restrans. M-am tot intrebat de ce nu danseaza si cu altii? Nu vor? Nu pot? Sau nu stiu?

La cursuri, la prima lectie, printre primele lucruri pe care le spuneam incepatorilor era ca “tangoul este un dans de societate, si ca e frumos sa dansezi cu toata lumea” si mai ziceam ca “un bun dansator/dansatoare este acela/aceea care poate dansa la fel de bine cu orice partenera/partener”. Apoi mai argumentam ca dansand numai cu o singura persoana o sa ne obisnuim sa raspundem (ca follower) numai la un singur tip de marca, si ca leader, o sa stim sa dam marca numai unui singur follower, si cand vom incerca sa dansam cu alte persoane nu va fi la fel, si nu ne va placea, ne vom frustra si posibil vom spune despre alti parteneri ca ei nu stiu, nu ca noi nu facem ce trebuie si vom reveni la partenerul obisnuit cu care ne ies lucruri si uite asa intram intr-un cerc vicios, din care nu mai iesim ever!

Ideiea in mare e ca trebuie sa fim in stare sa ne adaptam la orice follower si sa fim capabile sa raspundem la orice leader.

Sa analizam un pic avantajele si dezavantajele dansului cu o singura persoana sau cu un grup foarte restrans de parteneri.

DEZAVANTAJE:
Pentru follower: cand dansam numai cu un singur leader ne limitam fantastic posibilitatile de a invata lucruri noi; suntem practic limitate la nivelul acelui leader. El ne va conduce numai cea ce a invatat el pana atunci, si atat. Vom stii sa raspundem numai la marca lui, si nu vom intelege ce vor alti leaderi de la noi daca nu vor conduce ca cel cu care ne-am obisnuit. Lucrurile se inrautatesc daca el face niste lucruri gresit iar noi ne vom fi adaptat la greselile lui. In plus, ne vom adapta tehnica si imbratisarea, fara sa ne dam seama, la inaltimea si tehnica lui, ajungand sa nu fim in stare sa dansam bine cu alti parteneri cu inaltimi diferite, si tehnici mai mult sau mai putin diferite. Daca leaderul cu care dansam in mod constant are un ritm in general lent este posibil ca in conditii de viteza sa nu facem fatza si sa ne panicam, si sa nu putem face prea multe; invers daca leaderul obisnuit noua alearga tot timpul fara pauze, in momentul in care vom avea dansuri cu altii nu vom stii ce sa facem cu acele pauze si cum sa le infrumusetzam sau cum sa le dam o savoare. Ca veni vorba de adorno. Dansand numai cu o singura persoana, mai mult decat sigur, ca acest leader sa aibe ticuri si structuri repetitive sau “figuri” preferate, adica cu un limbaj destul de restrains, iar noi fetele vom stii sa adornam doar in limbajul lui si numai pe anumite “figuri”; in alte “figuri” si situatii va fi “stop joc”, n-o sa mai stim sa facem. Si ca o cireasa pe tort: vizual, estetic, dansand numai cu un singur leader, posibil sa aratam intr-un singur fel, dezavantajos pentru noi si sa nu fim puse in valoare asa cum am putea fi, iar in acest mod simplu nu vom prezenta mare interes pentru alti parteneri. De ce? Fizic, doi oameni cand danseaza isi adapteaza postura si imbratisarea etc la partener. Tehnica unui leader poate face ca orice fata care danseaza cu el sa arate intr-un anumit fel, pentru ca el face lucrurile intr-un anumit fel, el ne poate face sa aratam frumos… sau sa aratam asa si asa. Sa plusez? Daca spre exemplu partenerul cu care dansam non-stop are o energie si o abordare mai trista a vietii in general, dansul cu el va fi in permanenta unul in perfecta concordanta, poate n-ar fi rau sa incercati si alte energii si alte abordari; poate cu un alt partener mai jovial si mai relaxat veti fi mai inspirate si veti deveni mai creative si mai tentante pentru alti posibili parteneri care vor dori sa danseze si ei cu voi. Dansand in permanenta cu acelas partener, stand cu in permanenta langa el la masa, daca mai punem la socoteala si Cumparcita, lumea va crede ca este inoportun sa vina sa va invite, ca sa nu creeze situatii neplacute pentru un cuplu, si va evita acest lucru. Oferiti-va voua posibilitati fetelor!

Pentru leader: ca si pentru follower, daca singura partenera cu care dansati este incepatoare veti fi limitati la nivelul ei, si nu veti putea face prea multe in dans. E foarte bine si frumos ca investiti si aveti rabdare ca ea sa creasca, dar pana ea creste dvs. veti stagna si daca nu sunteti destul de experimentat veti ajunge in situatia in care veti stii sa-i conduceti numai ei tot ce ati invatat, ce-a ce este o mare pacaleala, pentru ca daca un lucru iese numai cu o fata si cu altele nu, inseamna ca ceva e in neregula si este posibil sa nu fi invatat corect sau suficient. Veti prefera sa dansati numai cu persoane de inaltimi relativ apropiate de cea cu care v-am obisnuit, pentru ca nu veti stii sa va adaptati marca, tehnica si imbratisarea la alte fete, mai ales cand vine vorba de close-embrace, reducandu-va simtitor numarul de partenere. Daca dansati numai cu un follower pasiv, care se supune in permanenta fara pic de personalitate nu veti stii sa ascultati nici un alt follower, nu veti stii sa-i dati timp pentru a o lasa sa infrumuseteze dansul atunci cand simte ea, si in virtutea obisnuintei poate veti uita cu totul ca ar fi frumos sa-i dati timp din cand in cand. In plus pierdeti ocazia sa dansati cu followeri care v-ar putea inspira si cu care ati putea dansa mult mai liber, pentru ca nu va vor toca la cap, nu faci asta, nu fa asta, nu-mi place asta, fa asta, fa ailalta, etc 

AVANTAJE:
Pentru follower: Dansand cu cat mai multi leaderi invatam diverse lucruri noi intr-un timp muult mai scurt; ne putem da seama de posibilitatile si oportunitatile care apar in dans mult mai repede in timp si progresam mai repede; ne pot fi conduse lucruri pe care nu credeam ca suntem in stare sa le facem si incepem sa fim confortabile cu ele, si sa capatam incredere. Mi s-a intamplat foarte des sa invat lucruri de la leaderi cu un nivel mai sus decat mine. Cu cat ei stiau mai multe, cu atat eu am invatat mai mult; fiecare leader are “figurile” lui preferate, si nu toti le prefera pe aceleasi, deci schimband veti varia gama de miscari; la inceput nu stiam sa reactionez la ce-mi dadeau sa fac, apoi, incepeam sa ma prind, si in final reuseam sa fac. Ne vom putea adapta imbratisarea la orice partener, indiferent de inaltime, mai ales daca vorbim de close-embrace. Vom putea dansa fara panici si cu placere la viteza si vom stii sa speculam cand dansul e lent. Vom stii sa folosim pauzele si sa le infrumusetam. Vom stii sa-i spunem leaderului cum simtim noi muzica si cum am vrea noi s-o interpretam, sau sa-i cerem timp pentru a ne exprima noi muzicalitatea. Vom putea adorna in multe situatii si figuri.

Pentru leader: Cu cat dansati cu mai multe partenere cu atat mai mult veti stii sa va adaptati marca in functie de fiecare fata, si chiar mai mult, va veti cizela marca, astfel incat aceasta sa fie din ce in ce mai clara pentru oricine. Ca si pentru follower, cu cat dansati cu mai multe partenere veti avea mai multe ocazii sa descoperiti noi lucruri in dans, mai ales in cazul in care dansati cu partenere mai experimentate, care va pot sugera sau inspira ce se poate face intr-un anumit punct al dansului (ca posibilitati pentru urmatorul pas, directie, energie, expresivitate, schimbare de ritm, intensitate). Veti stii sa va adaptati imbratisarea pentru orice inaltime astfel incat sa aveti un dans confortabil cu oricine. Veti fi mult mai sensibili si ascultatori la partenera si posibil sa fiti mai tentati sa-i dati timp sa adorneze si sa se exprime, cea ce ar face dansul mai interactiv si mai interesant, devenind astfel unul din partenerii preferati pe lista oricarei fete.

Probabil ca ar mai fi si alte dezavantaje si avantaje, dar aste imi vin in minte acum. Poate gresec dar ma puteti contrazice si mai puteti completa si voi.

So, parerea mea: schimbati, schimbati, schimbati! La seminarii, la lectii, la practica, la milonga! Asta va poate aduce cresterea si progresul mult dorit. Un singur partener va tine in loc la tango. Acum… depinde ce va doriti…

Vreti sa spargeti acest sablon? Pentru leaderi e simplu, pot invita pe oricine. Pentru followeri… O sugestie? Mergeti neinsotita la o milonga unde gazdele/organizatorii sunt draguti si amabili si saluta pe toata lumea, si vor ca toti cei care vin acolo sa se simta bine si poate char gazda va dansa cu dvs! Este macar un bun inceput ca sa vada lumea ca puteti si vreti si stiti sa dansati si cu altii dansatori.

O sa inchiei cu o poveste. Obisnuiam la un moment dat sa dansez in mod regulat cu cineva la milonga si la practica. Nu mult. Poate maxim doua tande pe seara, nu consecutive. Nu e un dansator iesit din comun, dar imi facea placere sa dansez cu el. Dar, el a trebuit sa plece din tara si a disparut pentru o vreme de cateva luni. Sincer? I-am dus dorul la milonga. Si nu este singurul cu care s-a intamplat asa. Asa se intampla si cu cei din alte orase cu care nu pot dansa oricand, le cam simt lipsa, si cand ii prind mi-ar place sa dansez cu ei mai multe tande la rand, ca sa-mi scot parleala, desi stiu ca nu-i prea frumos si ar trebui sa-i las sa danseze cu alte fete care isi doresc sa danseze cu ei.
Va las pe voi sa trageti concluzii si sa va imaginati ce s-ar intampla in cazul in care dintr-o data n-ati mai putea dansa cu singurii parteneri/e cu care v-ati obisnuit sa dansati…

Comentarii

Anonim a spus…
raspuns la ultima intrebare: PANICAAAAAAAaaaaa :))

serios vorbind acum, cel mai mare impediment de a dansa cu cineva nou, si aici vb dpdv al unui leader, este frica de a fi refuzat sau/si frica de a nu te face pe tine si pe follower de cacao ... da, stiu, nu trebuie luate personal refuzurile, dar cateodata este greu sa nu faci asta si sa treci peste el ca si cum nu ar fi existat, mai ales cand esti nou si nesigur pe tine, ultima parte aplicandu-se si la celalata frica, cea de a nu te face de cacao mai ales daca este in cadrul unei milongi.

Cautati in acest blog