Eticheta la Milonga

O serie de reguli de etichetă la milonga, a căror elaborare a fost atribuită lui Carlos Gavito - traducere de Ramona Budui (Tango Magico - Constanta)

1. Când se intră in sala de milonga in timpul unui dans nu se traversează sala şi se incearcă să se ajungă cât mai repede la propriul loc mergând de-a lungul meselor de pe margine, pentru a evita impiedicarea trecerii cuplurilor care dansează.

2. La masă, in timpul unui dans, se incearcă să se păstreze liniştea pentru a nu deranja concentrarea dansatorilor şi pentru a nu acoperi muzica.

3. E considerată lipsă de educaţie să vorbeşti in timpul anunţurilor DJ-ului şi mai ales in timp ce cântă orchestra.

4. Sensul de dans este exclusiv de la dreapta la stanga, adică in sens invers acelor de ceasornic.

5. Perechea se deplasează intotdeauna şi doar către inainte pe aceeaşi linie imaginară. Nu oscilează la stânga şi dreapta, nu taie faţa altor cupluri, nu le depăşeşte, nu face niciun pas in spate.

6. Leaderul efectuează salida (nota mea: paso basico) incepând cu pasul 2 (pas lateral la stanga) deoarece efectuând pasul 1 (pas inapoi) s-ar putea ciocni de perechea din spatele său. Inainte să inceapă dansul verifică dacă dispune de spaţiul necesar pe pistă. In caz contrar, aşteaptă la intrarea in sală fără a impiedica perechile care dansează deja.

7. In timpul dansului, leaderul evită intotdeauna pasul inapoi.

8. In timpul dansului, leaderul controlează mereu spaţiul dinaintea sa, la stânga si la dreapta sa pentru a evita ciocnirea cu alte perechi.

9. Leaderul are grijă să nu işi conducă partenera către alte perechi.

10. Dacă milonga este aglomerată, leaderul evită in mod deosebit să ii conducă partenerei sale un boleo mediu sau inalt, ganchos etc.

11. Dacă milonga este aglomerată, perechea nu se opreşte niciodată pentru a incerca o figură/schemă, ci eventual in spaţiile din fundul sălii, dacă acestea există. Perechea care insistă să invadeze spaţiul cu figuri poate fi invitată să părăsească milonga.

12. Perechile avansate evită să creeze disconfort perechilor incepătoare şi tolerează greşelile lor. Perechile incepătoare trebuie să ţină cont de regulile de la milonga.

13. Dansatorilor necunoscuţi li se urează un bun venit călduros.

14. Dansatorii se salută chiar dacă nu se cunosc.

15. Când se pleacă de la milonga nu se salută creând grupuri in spaţiul perechilor care dansează.



Sursa textului dupa care am tradus:



Comentarii

La Sastresa a spus…
Ramona: Evident ca discutia poate continua, ma gandesc ca bietului Gavito nu i-a fost dat sa vada dansatori de tango mestecand guma sau conversand in timp ce danseaza... sau...?
August 13 at 4:01pm · Unlike · 3 people

Ramona: In fine, ideea este ca fireste ca s-au mai confruntat si gandit si altii la aceste probleme inaintea noastra. Eu n-as scrie cearsafuri interminabile de reguli pe peretii probabil neincapatori ai milongilor. Le-as rezuma in doua recomandari: sa ai cei sapte ani de acasa / bun simt si sa fii reflexiv. Dar... poate ca uneori trebuie sa ne exprimam mai concret de atat... :)
August 13 at 4:10pm · Unlike · 2 people
Fiore Caro a spus…
Abia astept sa vad videoclipurile de la "Tango del Mar". Sigur ca recomandarile lui Gavito vor avea ecoul scontat:-).
Nu stiu cu guma de mestecat...Daca mai iei o gura de alcool, sigur nu mirosi ca o tufa de trandafiri in "close embrace"...
cristian a spus…
iaca la numarul 6 Arce sustinea ca poti intra in sensul de dans,in timpul dansului,cu partenera fara nicio problema.intra liderul apoi "urmaritoarea".ceilalti sunt obilgati de decenta sa te lase sa intri.si pana pleci de pe loc,in asteptarea perechii noi intrate,Arce recomanda adornos "tot pe loc,pe loc pe loc".dupa care dansul reintra in normal.
Arce dixit!

Cautati in acest blog