Tangoul la Festivalul de Film Istoric de la Rasnov

Tangoul Argentinian a deschis a 3-a editie a Festivalului de Film Istoric de la Rasnov!

Vineri 5 August 2011, 20:00 - 21:00
Gradina cetatii
Festivitatea de deschidere
În ciclul Colonizări culturale

"Tango Argentino" – muzică şi dansuri tradiţionale din Argentina
Alexandru Nucă – voce şi chitară
Ioana Ernea – voce
Nadina Cazan & Laurenţiu Lungianu – dansatori
(Bucureşti)

Muzica de tango este o sinteză a muzicilor mai multor popoare, sinteză posibilă odată cu migraţia masivă de la începutul secolului XX către America de Sud, în special în regiunea estuarului fluviului La Plata, mărginit de două aglomerări urbane importante: Montevideo şi Buenos Aires. Datorită acestei sinteze, muzica de tango cuprinde o largă paletă de emoţii umane, constituindu-se sui-generis într-o artă-mesager a întregii culturi umane către viitor.

Tangoul a apărut ca dans la sfârşitul secolului XIX, în suburbiile rău famate din Buenos Aires. Era dansat de clasele de jos, pe stradă, în spelunci şi bordeluri, iniţial între bărbaţi, pentru a câştiga atenţia femeilor, care erau mult mai puţine în perioada imigrărilor masive din Europa. La început, a fost un dans respins de clasele sociale înalte. Mai târziu, la începutul secolului XX, a fost introdus în Europa şi prezentat în Franţa şi Anglia la petreceri, cine şi seri dansante din înalta societate, devenind un dans foarte la modă. În mod ironic, s-a întors în Argentina, în sălile de dans din înalta societate, ca dans cu mare căutare, iar perioada 1930-1950 este considerata „perioada de aur” a tangoului. A fost foarte controversat, biserica nu l-a văzut cu ochi buni datorita naturii sale, considerat la vremea respectivă tentant şi senzual, la un moment dat fiind chiar etichetat drept erotic. În perioada dictaturii din Argentina (1963-1983), a fost interzis în locurile publice, dar în anii '80 a început să fie dansat în spectacole pe scenele internaţionale.

În anii '90, tangoul a început din nou să apară ca dans de societate, iar azi este dansat pe tot mapamondul. Înrudit cu eterna căutare a androginului din noi, dansul de tango este o îmbrăţişare continuă, o stare de dăruire şi abandon activ reciproc, în care bărbatul este şi rămâne bărbat. iar femeia este şi rămâne femeie, îmbrăţişare care permite dansatorilor să acceadă la o condiţie superioară de a fi. Elementul cheie care diferenţiază tangoul argentinian de alte dansuri este improvizaţia.







Sursa: Festivalul de Film Istoric Rasnov http://www.ffir.ro/ro/evenimente/tango-argentino.html



Foto de la "making of" tango @ FFIR: 

Probe de sunet

Ordinea melodiilor


 - VA URMA - 


Comentarii

Cautati in acest blog