ConTango - exercitii de contact improvisation si dans contemporan aplicate in tango

 

Imbunatatirea experientei de dans in tango si in orice dans de cuplu presupune si perfectionarea unor zone complementare lectiilor de tango clasice: postura, axa, echilibru, body awareness, conexiune, playfullness, flow, improvizatie, naratiune prin miscare.

In ultimii 3.5 ani, in paralel cu experienta de tango, am participat la zeci de workshopuri si festivaluri de dans contemporan si contact improvisation unde am experimentat diferite tehnici de miscare si dezvoltare prin miscare.

Astfel am coagulat si am fuzionat organic experienta de dans in tango cu cea din dans contemporan, contact improvisation si improvizatie corporala. Am numit acest modul: conTango - elemente si exercitii de contact improvisation si dans contemporan aplicate in tango.

"con" - este un prefix de origine latina care semnifica: "impreuna", "fuziune", "colaborare", "comunicare", "continuitate", "conexiune", "togetherness".

Dansul CONtemporan presupune democratizarea dansului prin eliberarea lui de formele dansului clasic (cu forme fixe). Dansul contemporan se bazeaza pe experienta personala, pe experimentare prin miscare, pe libertarea miscarii. Este un mod de constientizare a corpului si redescoperire personala.

CONtact Improvisation - este o forma de dans contemporan cu partner (sau mai multi parteneri) bazat pe miscarea naturala a corpului si improvizatie in miscare. Nu este un exercitiu de invatare clasic ci mai ales un exercitiu de redescoperire a abilitatii naturale a corpului de a interactiona firesc cu un alt corp in miscare bazat pe 2 principii simple: realizarea unui punct de contact continuu intre partenerii de dans si "sharing weight" - realizarea unui echilibru comun a cuplului de dansatori.

Atat Contact Improvisation cand si Tangoul argentinian sunt dansuri de improvizatie si dansuri sociale - se invata si se danseaza cu partener (parteneri) si se danseaza in comunitate: CI jam sau milonga in cazul tangoului. Exista si o forma de fuziune intre cele 2 forme de dans: ContactTango.

Aceste workshopuri au ca si obiective:
- dezvoltare body awareness (constientizare corporala)
- dezvoltarea conexiunii si a rezonantei cu partenerul
- abordarea tangoului ca un dans de interpretare
- cresterea abilitatilor de a improviza in tango
- dezvoltarea dimensiunii performative a tangoului
- dezvoltarea muzicalitatii si abilitatii de a rezona cu muzica

Tehnici si instrumente folosite:
- tehnici de deplasare prin spatiu
- tehnici de aliniere corporala (postura axa)
- ideo kinesis (tehnici de miscare originate de ganduri, idei, emotii)
- tehnici de variatie a planurilor de miscare (caderi, sarituri, dans la nivelul solului, variatia inaltimii in dans)
- tehnici de pregatire pentru dans (get into the dance/tango mood)
- analiza miscarii (analiza detaliata anatomica si fiziokinetica a modului in care marca este originata, transmisa de catre lider si primita, absorbita si interpretata in corp de catre follower)
- redescoperirea conceptelor de baza in tango prin prisma conceptului de flow (imbratisare, caminar, miscare liniara, miscare circulara, spirala etc )

Filosofia principala transmisa prin acest workshop este ca energia, emotiile, conexiunea, bucuria dansului, constientizarea corporala sunt fundamentale pentru a a dansa frumos si conectat tango.

Cum ne imbracam la workshopul conTANGO?
Ne imbracam in haine comode, gen pantaloni de trening + bluza care să permita libertatea miscarilor. O sa lucram mult cu corpul si avem nevoie de libertate de miscare.
O sa lucram in sosete - deci nu e nevoie de pantofi de dans.
Va astept cu drag
Workshopul este all levels - deschis tuturor nivelelor de dansatori de tango ( de la cateva lectii pana la cativa ani de experienta).
Pret 25 RON (durata 1 ora si 45 min)

Va astept cu drag,
Dragos Samoil
Pt detalii, comentarii nelamuriri nu ezitati sa ma contactati (dragos.samoil@gmail.com, 0724 377 273)

Studio TangoPasion 2 - Str. Lipscani nr. 12, deasupra la City Grill

Comentarii

Cautati in acest blog