Romania campioana europeana la tango salon in 2015

Premiera absoluta in istoria tangoului romanesc: Romania cucereste medalia de aur la Campionatul european de tango din Italia in 2015:

Iata cronica acestor vremuri, preluata de pe catchy.ro din 15 iulie 2015:

Astăzi s-au întors în țară de la Todi, Italia, câștigătorii Campionatului European de Tango la secțiunea Tango salon, Laura Iaru și Csongor Kicsi. Cei doi aduc pentru prima oară în România o medalie de aur la tango argentinian, dansul elegant și pasional care a fost inclus de UNESCO pe lista Patrimoniului Umanității ca „bun cultural imaterial“. Locul I obținut la Campionatul European îi propulsează direct în finala Campionatului Mondial de Tango Argentinian, care va avea loc în august la Buenos Aires, Argentina.


Sursa foto: European Tango Championship & Festival, pagina oficială Facebook

O victorie „cu dedicație“

Laura Iaru și Csongor Kicsi s-au pregătit intens în ultimul an pentru campionat. Au făcut eforturi deosebite ca să se antreneze, pentru că fiecare dintre ei este din alt oraș: Laura predă la Tango Brujo, în București, iar Csongor la Tango Misterio, în Brașov. Amândoi se simt răsplătiți de premiul câștigat și sunt nerăbdători să continue! Ca premiu, ei primesc sejurul și biletele de avion către orașul-simbol al tangoului, Buenos Aires, acolo unde vor reprezenta, la Campionatul Mondial, nu doar România, ci și Europa.


Campionatul și Festivalul European de Tango ce a avut loc la Todi, Italia, între 7 și 12 iulie 2015, este împărțit în două secțiuni, Tango Salon și Tango de Scenă. La Tango Salon, România s-a clasat pe locul I, urmată de două perechi din Rusia. La Tango de Scenă, unde România nu a avut reprezentanți în acest an, podiumul a fost ocupat de Rusia (locurile I si III) și Italia (locul II).

Un gest deosebit al Laurei a fost să dedice victoria obținută maestrei sale de suflet, argentinianca Andrea Missé, care a însuflețit primele festivaluri Tango Fantasia din România și care a părăsit scena dansului în mod tragic, în 2012, în urma unui accident de mașină survenit în La Pampa, Argentina.

Publicul român îi va putea vedea pe scenă în septembrie

În seara aceasta la 18.30 Csongor Kicsi și Laura Iaru au aterizat pe Aeroportul Henri Coandă și mâine dimineață se vor întâlni cu Președintele Academiei de Tango din Austria și Director al Școlii Europene de Tango, Carlos Luissi Maturano, pentru a pregăti scene din spectacolul Luna Tango. Un maestru respectat și o „enciclopedie vie“ în ceea ce privește istoria tangoului și stilurile acestui dans, Carlos Maturano se află în România la invitația Ambasadei Argentinei la București pentru a contribui la pregătirea ansamblului de dansatori implicat în proiectul Cultura Tango. Întâlnirea va avea loc în sala de dans din Popa Nan a Asociației Academia de Tango Argentinian din România.

Așadar, în septembrie, publicul român îi va putea urmări pe campioni într-un spectacol cu muzică live și dans plin de pasiune, în două reprezentații, la Craiova, pe 9 septembrie, și la București, pe 16 septembrie. Din distribuția spectacolului fac parte alți doi dansatori foarte cunoscuți și iubiți în România, Lucian Stan, semifinalist în 2014 la tango salon, și Raluca Aldea, semifinalistă în 2012 la tango de scenă la același Campionat European. Spectacolul Luna Tango face parte din proiectul Cultura Tango produs de Asociația pentru Cultură și Tango și beneficiază de finanțare din partea Mininsterului Culturii, ca și de susținerea Ambasadei Argentinei la București.

Asociația pentru Cultură și Tango, Asociația Academia de Tango Argentinian din România și școlile de tango din România salută performanța campionilor europeni de tango salon, Csongor Kicsi și Laura Iaru, și le urează mult succes la Campionatul Mondial, momente pline de glorie și o carieră frumoasă în ceea ce este acum viața și dragostea lor: dansul și tangoul argentinian!

Finala. Perechea română are numărul 19.





Comentarii

Cautati in acest blog