Tango – the absolute truth



Tziiirrr-tziiiir, suna telefonul.
Se intampla acum cativa ani.
Era cineva cu care nu mai vorbisem de multa vreme, poate mai bine de un an, un an si jumatate poate. Nu m-am gandit ca este vorba despre tango, ma gandeam ca poate s-a intamplat altceva. Putin iritat si agitat, imi reproseaza, cum ca i-as fi spus lucruri gresite in tango, si mai exact ca in tango nu exista disociere, si ca eu de ce le-am spus asa ceva?...... putin bulversata, luata asa tare, trag aer in piept, procesez rapid si zic, auzi da ce-ti veni? Asa dintr-o data? Ce s-a intamplat de fapt si cum ai ajuns tu la concluzia asta?

Pai c-o fi c-o pati, ca a venit o profa de tango pe acolo pe la ei, ca a fost la cursuri la ea, si ca ea a zis ca nu-nu-nu, pieptul ramane plat, si nu se disocieaza.... si ca ea preda nu stiu pe unde intr-o tara din america latina, si ca pregateste perechi pentru nu stiu ce campionat de tango.... Zic, aaaaaah pai stai asa mon cher! Si incerc sa-l iau asa mai pe departe.... zic, tu ai auzit de stiluri de tango? Eu o cred pe fata aia, care zice ca pentru campionatul nu stiu care nu se disociaza, si se tine pieptul drept, dar asta nu inseamna ca este singura forma de tango de pe acest pamant, si ca toti trebuie sa facem asa. Da, poate ca pentru acel campionat exista regulament si cutume, si se cere ceva anume, un stil anume, sunt perfect de acord, dar asta nu inseamna ca acesta este singurul adevar. Eu ce-mi doresc este dansul social, pentru milonga, si nicidecum pentru campionat. Iar toti profesorii pe care i-am mai auzit ne-au vorbit de disociere. Si mai mult, mi se pare o aroganta din partea cuiva sa spuna ca doar un anumit gen de tango este cel pur si adevarat, si ca faceti asa, doar pentru ca asa zic eu ca asta este tangoul adevarat!

In esenta, dupa parerea mea, tangoul este unul singur, dar, ca oricare alt lucru, in functie de unde privesti si ce vrei sa faci, el capata diverse reprezentari, cand se schimba perspectiva, aparent se poate schimba si perceptia, obiectul privit ramanand acelas.

Dupa mine, fiecare varianta este valabila, atata vreme cat are aceeasi finalitate, atata timp cat rezultatul este acelasi. Nu inseamna ca un tango este gresit si altul este "ne-gresit", nu inseamna ca este ceva gresit, poate fi diferit, sau mai bine, sau alt fel, sau, la extrem, pur si simplu sa nu fie tango. Exista multi care mai scapa pe aratura, si care nu ajung sa inteleaga /atinga/ simta esenta si cred ca fac tango, dar nu despre ei e vorba, aceia pot fi ignorati si lasati sa traiasca in ignoranta lor, pentru ca mai devreme sau mai tarziu vor disparea. Asa ca nu necesita prea multa atentie.

Exista trasaturi general acceptate de majoritatea dansatorilor de tango, care diferentiaza tangoul de alte dansuri. Iar daca un dans nu prezinta acele trasaturi suntem toti de acord ca nu se mai numeste tango si ca este orice altceva, numai tango nu! Da. Dar asta nu inseamna ca exista un adevar absolut. Variantele posibile sunt mai aproape sau mai departe, in functie de fiecare cat poate, si cat pricepe.

Insa, mi se pare arogant sa spunem, ca un anumit gen/stil de tango este adevarul absolut. Nu exista asa ceva. E cam utopic :)

Asta la nivel superficial si rational, un nivel inteles de oricine.

 * * *

La nilev filozofic, metafizic, cuantic, mistic, spiritual sau cum mai vreti sa-i spuneti, tot ce stiu este ca tangoul scoate adevaratul “tine” din fiecare.

Este “un balon” suspendat in univers in care nu mai exista lumea exterioara, nu mai exista nimic; nici liste de cumparaturi, nici catel nici purcel, nici facturi, nici griji, nici boli, nici teama, nici ura, nici job, nici politica, nici razboaie, nici angoase, nici masti, nici reguli, nici bariere, nici restristi, nici... nimic!

Tangoul inseamna miscare, iar miscarea inseamna viata.
Avem nevoie sa ne simtim vii.

Este momentul acela absolut in care nu mai exista nimic atlceva pe lumea asta decat tu. 
Si esti confortabil cu tine, si ti-e bine.
Esti cea mai buna versiune a ta.
Si dai tot ce ai mai bun.

Adevarul absolut despre tine insuti. Si ca existi.

Iar daca stam sa ne uitam la originile tangoului in ce mediu si ce moment s-a nascut, cred ca aceasta ipoteza poate fi confirmata, si cred ca toti avem nevoie de asta. Poate nu sunt chiar atat de “in balarii”. Cum s-ar explica altfel aceasta dependenta a dansatorilor de tango. Iar acum am in minte imagini ale dansatorilor de pe la maratoanele si festivalurile de anul acesta. Vad cu ochii mintii dansul, miscarea, conexiunea, tensiunea, intensitatea, concentrarea, pasiunea. Si nu vorbesc de senzualitatea sau de sexualitate. Nici pe departe. Este intensitatea trairii vietii pe care ne-o reprimam in contidian in viata sociala.
Poate un instinct primar care se manifesta, in final.


Comentarii

Cautati in acest blog