Tango: talentat vs. muncitor

Foto

Daca ar fi sa punem un pariu, pe cine ati paria? Pe un tanguero/(tanguera) muncitor sau pe un tanguero/(tanguera) talentat?

Nu este un lucru pe care sa-l poti cataloga asa usor, si nici nu este atat de alb sau negru, se mai si intrepatrund, cu nuante variate de gri. Eu am observat asta in ani de zile. Si spre uimire mea, am avut mari surprize, care mi-au dat universul peste cap. Am vazut asta cel mai clar dupa cursurile de incepatori. Au fost oameni carora la primele ore nu le-as fi dat nici o sansa in tango, si au fost oameni de care am fost incantata. Si contrar asteptarilor mele, primii mi-au castigat respectul si admiratia, si sunt si astazi pe pista de dans iar ceilalti m-au dezamagit intr-un fel, si nu-i mai vezi de ani de zile pe la milongi.

Am acum in minte mai multe persoane, care imi sunt tare dragi, si a caror amintire ma face sa zambesc. Imi aduc aminte de cursurile de incepatori de la Timisoara. A fost acolo cineva in sala care mergea foarte greu, in sensul ca prindea greu, avansa greu, progresul era foarte lent, insa spre deosebire de altii venea regulat, nu lipsea la nici o ora, absorbea fiecare cuvant, si muncea din greu. Cand am inceput si practica a venit la fiecare practica si a nadusit in sala de numa'. Cu multa rabdare si atentie din partea tuturor, in ciuda faptului ca nu avea abitilati motrice nici pe de parte care s-o avantajeze, incet-incet dar sigur, a tinut pasul cu clasa, a reusit sa-si depaseasaca limitele si sa fie la un nivel cu ceilalti. Am intrebat-o uimita, ce-o mana in lupta, a zis ca-i place foarte mult. Ani mai tarziu ne-am intalnit la festivalul de la Cluj, la Tango Cazino, si m-am bucurat de n-am mai putut. S-a umflat pipota in mine, atat de mandra eram de ea, pentru ea, pentru cea ce reusise ea, pentru ca eu nu aveam nici un merit...

Pe de alta parte, sunt ceilalti, acea categorie talentata, care, stiu ca sunt talentati. Care sunt avantajati de natura cu abilitati motrice, care prind repede, carora le iese repede orice, dar care, pe de alta parte sunt niste loaze nesuferite. Ii vezi cum cresc repede, ca altii in sapte ani, te bucuri de progresul lor, iti vine sa pompezi informatie cu cisterna in ei, dar, sunt inconstanti, chiulesc de la ore, vin cand si cand, iar pe termen lung au mari sanse sa ramana in urma clasei, pentru cei care stiu ca nu sunt talentati pun osu' la treaba si trag de le iasa pa nas, ca sa ramana cel putin in medie.

Cel care este dedicat, si constant si muncitor (astea sunt mijloacele) si isi doreste (asta este cel mai important motor) va munci de trei ori mai mult decat este necesar fatza de unul talentat. Va asuda pana va curge apa din grinda. Pentru ca stie ca nu are talent, si este constient ca trebuie sa compenseze aceasta lipsa cu altceva. Si atunci o sa traga ca un bivol, si surpriza o sa reusasca! Daca isi pune in cap, o sa reusasca sa-l depaseasca pe cel talentat! De ce? Pentru ca, cu antrenament se poate dobandi aproape orice abilitate. Nu zic ca este usor, si numai ei stiu ce este in sufletul lor in anumite momente, dar progresul si rezultatele in cazul lor este garantat.

Cei talentati, n-o sa-si bata prea mult capul. Ei prind totul din zbor, doar se uita ce face profu' si pot reproduce cu usurinta miscari, sunt muzicali, insa, au comportament usor de dive, sunt stelele clasei, au tendinta sa fie cu nasul pe sus, insa acest statut este destul de fragil. Pierd lucruri esentiale din ce se spune la ora, iar acest “mi se rupism” pe temen lung se transforma in lacune cu privire la elementele de baza, la principii si la fenomen in general, si risca din cauza ignorantei sa nu respecte lucruri si sa fie usor marginalizati.

Un individ muncitor nu va iesi niciodata in evidenta, unul talentat o sa cam iasa in fatza, cu sau fara voia lui, va fi usor de observat. pe unul netalentat nici nu o sa-l simti in sala. Pe termen lung, modestia dublata de progres, ii va propulsa pe cei muncitori in fatza si vor deveni usor-usor preferati si apreciati in detrimentul celor talentati. In plus, un om muncitor va fi tot timpul prezent, cineva pe care te poti baza, in timp ce unul talentat, care va aparea cand si cand...va fi perceput ca cineva pe care nu te poti baza. Cu cine ai prefera sa dansezi astazi? Cu cineva cu care stii sigur ca va veni? Sau cu cineva care poate, daca da bunul Dumnezeu, o sa apara azi? Mh?

Acum, nu e asta marea descoperire in tango! E la fel imi inchipui pe peste tot. Ma gandesc la pianisti, la gimnaste, la violonisti, skiori, etc. Unii pornesc din nascare cu ceva inclinatii si daca sunt exploatate de mici copii au sanse sa faca mari performante, iar unii sa fie chiar niste genii. Dar, oricat de talentat, acest talent daca nu este alimentat, educat, antrenat, performata are sanse sa moara in fasha.

Diferenta, acea sclipire, geniul celui talentat versus cel muncitor se va vedea numai comparand, de exemplu doi pianisti, antrenati in mod egal la sange. Doar la acel nivel se va putea simti adevaratul talent, numai pe baza unei munci solide si sustinute.Atunci o sa iasa la suprafatza nervul, suflul si stralucirea talentului.

Am fost de multe ori la diverse seminarii cu diversi profi care au venit si prin umilul nostru catun din estul Europei, si mi-as fi dorit ca atunci in sala, sa fi fost alte persoane cu care imi palcea sa dansez, cu care imparteam pasiunea tangolui, cu care aveam discutii interminabile si povesteam experiente si informatii acumulate. Dansul lor ar fi avut de castigat categoric, si implicit nivelul dansului nostru al tuturor, dar nu au fost... Mi-a parut rau. Am suferit chiar. Pentru ei in primul rand, si, egoist poate si pentru mine.

A naibii treaba, ca sa fiu modesta, ma am pe mine de exemplu, si i-am vazut si pe altii. Si mi-e o ciuda de mor! Branza buna in burduf de caine! Daca as fi pus osul la treaba cum trebuie de'a lungul acestor atatia ani, stau si ma gandesc unde as fi fost acum ca nivel de dans? Morala, nu faceti ce face Popa, faceti ce zice Popa!

Si acum reiau intrebarea:
Daca ar fi sa punem un pariu, pe cine ati paria? 
Pe un dansator muncitor sau pe un dansator talentat?

Comentarii

Cautati in acest blog