Tango: Men in Black?



- Imi place ca de fiecare data esti imbracat la camasa, vesta, pantaloni de costum...spuse ea.
- Da, eu tot incerc, dar se pare ca nu prea ai cu cine, nu toata lumea intelege... raspunse el.

Acesta este o bucatica dintr-o conversatie surprinsa intre doua melodii dintr-o tanda. Un tanguero si o tanguera. Intr-o seara.

Treaba cu imbrcatul la tango e destul de tricky. Pe de-o parte, daca te duci la o milonga mai fiztaoasa, o sa vezi o adunatura de cioclii si bocitoare, toti imbracati in negu aproape de la cap la coada, poate, daca organizatorul anunta ca “the dress code is a touch of red” pentru seara respectiva, o sa mai vezi ceva pete de culoare. Foarte putine fete vor purta o rochie rosie, si foarte putini barbati vor purta o camasa rosie, dar daca costumul este negru. Pe de alta parte, daca mergi la ore, multi profesori vor fi imbracati in haine lejere. Iar daca mergi la o practica, posibil ca oamenii sa fie imbracati cu hainele de strada, veniti de la munca.

Dar, asa cum ziceam si in alte articole, recunosti vechii dansatori dupa imbracaminte. Dintr-o aruncatura de privire recunosti o dansatoare daca este la inceput de drum sau are ani de dans in spate chiar daca nu danseaza si sta jos.

Asa si la barbati, daca ii vezi cu un anumit tip de camasa si pantaloni, de pe vreme lui strbunicu', ala e semn bun, si mergi la sigur cu un dans, nu dai gres. Mi-am adus aminte acum de o bucatica dintr-un text: “Your family actually GIVES you clothes in which to dance (in which they'd be embarrassed to see you on the street.)”.... cam asa la tango. Este o alta moda, o alta lume. Nu seamana nici cu ce se poarta, nici cu tinuta de la nunta, nici cu cea de la birou. Nu. E moda de la tango. Dar nu este intamplatoare...

Chiar ma amuzam la un festival din alt oras, cautand o milonga la care mergeam prima data si nu stiam unde este, am recunoscut un tanguero, evident strain, pe care nu-l mai vazusem in viata mea, si nici cei din grupul in care eram. Eram precisa ca danseaza tango. Nu stiam insa din ce tara venea. Numai un tanguero se imbraca asa, nimeni altcineva pe strada nu o sa se mai imbrace asa. Desigur, cand vezi pe strada un sacutez de tango pe umar, chiar daca nu stii unde este milonga sigur acel saculet de pantofi o sa-ti arate drumul.

Imbracamintea in general iti da o anumita stare. Daca te imbraci in trening, probabil ca vei dansa lejer, si vei putea sa-ti imprastii toate partile corpului in toate directiile, ca “e lejer”. Daca te imbraci ca vrajitoarele de Halloween, vei avea nevoie de o matura la indemana, daca te imbraci pirat o sa pleci pe mari... insa daca vei purta o camasa cu o vesta sau o camasa cu un sacou, asta o sa schimbe lucrurile, pentru ca nu vei mai avea aceeasi lejeritate, si vei fi cumva obligat sa pastrezi ceva aliniamente in tinuta. In primul rand, daca pui un costum pe tine, psihic, vei avea alta postura corporala, parca nu-ti mai vine sa te scalambai in toate felurile cand esti in costum... in plus... cam cum arata un barbat la trei ace care invita o doamna la dans? Ah? Alta viata, alt film. Ca sa nu mai zic, ca altfel se simte pe glezna fina a doamnei un pantalon de stofa in locul unui blue-jeans ca un rash-papir. Si... mai am o nelamurire.... com se pot misca barbatii in pantalonii astia mulati pe c*r??? Mai ales cand dau un boleo fatza? Mmh?

Am vazut multe la viata mea, aproape ca nici nu stiu daca as mai putea inventa ceva nou in materie, de la rochii de leopard cu dantela pana la rochii lungi ca pentru nunta... varietatea e mare si uneori inspirata, alteori… mai putin inspirata, uneori mai cuminte, alteori... de-a dreptul pur si simplu! Ideea generala este sa puna bine in valoare corpul dansatoarei, nu ca de la pension dar nici cazuta in decadenta. Ceva de genu'... nici imbratata, nici dezbracata... nici calare, nici pe jos, nici pe drum, nici pe langa drum.

Dar sa nu uitam, ca tangoul este o stare, pe care ti-o da si imbracamintea, si chiar daca se danseaza in miez de zi, in parc, pe strada, tot tango se cheama iar o camasa, un sacou si o rochie dau frumusete, eleganta si prestanta si pana la urma fac ca acest dans sa nu fie doar un simplu dans, fac ca tangoul sa-si pastreze mirajul.

Tangoul este macho, tangoul este sexy. In mod... subtil.




Comentarii

Cautati in acest blog