Cu Tangoul la ITP



Zicea cineva, nu spui cine, persoana importanta, un clasic in viata, ca asa ar fi bine. Si nu o data la doi ani, ci in fiecare an. Da. Sa facem anual o revizie a tangoului propriu. Sa vedem ce mai merge, ce nu mai merge. Sa mai schimbam cate ceva. Sa facem un tur de proba sa vedem ce scartaie, ce troncane.

Ce vroia sa zica amicu' este ca la intervale regulate de timp sa ne intoarcem la Baza. La elementele de baza ale tangoului.

Cum se face un ITP pentru un tango? Nimic mai simplu. Incepi sa cauti mai intai un mecanic bun. Daca nu ai deja in cap un service de renume si prestigiu la care sa te prezinti foarte hotarat, mai intrebi si tu in dreapta in stanga, pe unul pe altul, care din mecanicii de pe piata sunt mai buni. Ar putea fi o optiune sa cauti si afara, de ce nu chiar in Argentina daca te tine buzunarul.

Apoi, iti iei frumusel tangoul si te prezinti cu el la mecanic. Poti sa spui si tu de la bun inceput cam ce stii ca scartaie si cam ce ai dori ca rezultat final, dar cel mai bine ar fi sa ti-l urce un pic pe rampa, la aparate si sa obtii o scanare a unui profesionist. Sa-l lasi pe expert sa-ti dea vestile de genul: “Pai ar trebui sa sa schimbam bucsele si la pas fatza si la pas spate, ar trebui sa schimbam planetara dreapta ca troncane in viraje... daaaa, neaparat trebuie sa facem si directia ca trage stanga. Sabotii pe spate ar mai merge, dar pentru o frana buna.... te mai gandesti, asta nu e urgent. Ar trebui reglati si tachetii, auzi cum bat un pic la motor? Da, trebuie sa-l facem sa toarca ca un motan.” etc., etc..

Odata stabilita lista de prioritati, te apuci de treaba cu mecanicul. Incepe el sa schimbe piese si sa stranga suruburile, apoi ture in poligon sa sa se aseze toate piesele la locul lor, sa mearga lin la drum drept. Iar mai schimba piese, iar mai strange suruburi si fuga repede din nou in poligon sa testam cum ia virajele si la stanga si la dreapta. Nu e bine. Iar mai mesteriti, iar in poligon, eh, parca e ceva mai bine. Si tot asa pana se ajunge la reglaje fine. Parca i-a dispaut tremuratul de la ralantiu, intra ca uns in viteze, se aseaza bine pe sosea la drum lung.

Dupa “ITP” parca e alt tangou. Tot al nostru, cel de luna trecuta, dar ceva mai tunat asa. Depinde acum ce-i place fiecauia si cu ce ii sta bine. Brizbrizurile, astea sunt floare la ureche, de décor, ca sa dea bine la ochi, important este ca sasiul si motorul sa fie bine puse la punct. ITP-ul in tango nu inseamna abtibilduri ;) Inima tangoului sa pulseze, sa fie o placere plimbarea cu noul tangou.

Chiar daca suntem foarte exigenti cu noi insine si recunoastem cam ce nu ne iese in dans, avem o viziune a propriului tango doar din interior. O parere si mai obiectiva, din afara, cu un ochi proaspat, s-ar putea sa aduca in peisaj lucruri care nici nu ne-au dat prin cap, care sa rezolve mult mai multe decat ne-am fi asteptat si ne-am fi dorit. Asadar, apelati cu incredere la specialisti. Macar odata pe an. ;)



Comentarii

Cautati in acest blog