Tango. 3 Secunde.



Suna interesant, incitant. Si chiar este.

“El Código” - The tango codes... they are like the head of the cod fish , everyone talk about it, and nobody has seen one, ever... old milongueros/as simply said "tango codes are to be respected" and that was it, end of the conversation.

Probabil ca in ziua de azi exista mai multa literatura pe aceasta tema, a codurilor de la milonga, iar cei interesati se pot documenta temeinic. Parte din acest cod se regaseste in “eticheta” la milonga, insa, mai sunt si unele lucruri de finete, care eu cred ca este si de datoria intructorilor sa le transmita mai departe cursantilor, care vor fi dansatori la milonga. Nu poti sa trimiti oameni sa-i incurajezi sa mearga la milonga fara sa le dai lucruri elementare. E ca si cum ai trimite caine surd la vanatoare... Chiar daca nu danseaza omu' cine stie ce mare lucru, macar ... 3 trei secunde.

Ne uitam la clip-uri la toate figurile din lume si la toate pozele spectaculoase de final, cu femeia incolacita te miri pe unde pe barbat. Dar nu percepem cele trei secunde.

Dansatorii de tango escenario sau dansatorii care provin din dans sportiv, sunt educati in acest sens, face parte din rutina dansului lor, din punctajul la campionate. Ei stiu si fac asta natural nici nu se mai gandesc ca trebuie s-o faca, pur si simplu o fac.

Respectam eticheta, pista, invitam prin cabeceo, dansam frumos, siii?... facem complimente, conducem Doamna de unde am cules-o, si? Cele trei secunde? Nicaieri.

Sa ne gandim altfel. Se ia una bucata Doamna, pe o milongutza, sau pe un vals rapid, se amesteca bine cu mixerul, se pune faina, iar se mai amesteca bine... iar la sfarsit se pune la cuptor... 20 de minute la foc mare si inca 25 minute la foc mic. Si tot are bafta de 3 secunde. Multiplii de trei secunde. Are timpul sa dospeasca, sa stea, sa creasca.

Da, dupa ce ai dansat-o, dupa ce ai zguduit-o pana ai ametit-o, mai ales daca ai alergat-o pe o milonga rapida, sau ai invartit-o pe un vals napraznic, stai. Stai. Ramai in poza de final cand se opreste muzica. Ramai in imbratisare si respira. Pastreaza conexiunea. Nu sta pur si simplu, stana de piatra, ca asa o scris aia pe blog, numarand in gand, 1, 2, 3 si apoi sa zvarli nefericita la o parte ca tu ti-ai facut dansul si nu te mai intereseaza si hai hop la urmatoarea.

Acorda un moment scurt (sa nu se lungeasca la vreo libidinosienie) in imbratisare, prin care sa se faca trecerea de la plutirea pe vals la realitate. Un moment prin care se anunta in mod elegant ca s-o gatat dansul si fata, hai gata trezeste-te ca ti-o placut prea tare. Un moment prin care ea sa aibe timp sa-ti exprime non-verbal bucuria pe care i-a dat-o dansul cu tine, sau un moment in care sa-i transmiti non-verbal ca iti pare rau ca i-ai luat oja de pe degetul mare de la stangu'... si ca-ti pare rau daca s-o impiedicat de tine dar ca asa frumos o fo' ca te-o luat valu' muzicii si ca ii esti recunoscator ca te-o suportat cu gratie... Da, este un dans social si avem grija unul de celalalt. Pana la capat.

Daca cele de mai sus nu sunt relevante si nu v-au convins, ganditi-va ca la sfarsitul dansului toti ziaristii sunt cu blitzurile pregatite iar la final de melodie sa le dati ocazia sa va fotografieze pentru prima pagina a revistei Tangauta in toata splendoarea tangoului vostru. Ah? Pentru asta stati 3 secunde in poza de final? S-ar putea sa ajute sa alegeti o poza de final stabila si confortabila pentru un shooting profesionist ;)

Da, ultimele trei secunde conteaza.






Comentarii

Cautati in acest blog