Tango. Ce vor femeile?


Tot vad pe net share-uite imagini cu flow-ul dansului pe ronda. Cu piste concentrice si ce e de bun simt sa faci sau sa nu faci. Sau mai elegant spus ce e mai “safe” sa faci sau sa nu faci. Justificat, pentru ca tangoul inseamna in primul rand respect si cultura. Respect pentru partener/a, respect pentru ceilalti participanti, cupluri de pe ronda.

Dupa zeci de ani de zile de tango argentinienii au ajuns la aceste reguli pentru ronda si cred ca nu chiar cu totul intamplator. Au la baza niste experiente si au ajuns la concluzia ca practicand aceste reguli toturor ne este mai bine in dans. O ronda civilizata ne asigura tuturor un dans mai bun. Iar aceasta este responsabilitatea noastra a tuturor dansatorilor.

Desi dansatul in centru pare o optiune “smart”, pentru ca in aparenta pare ca ofera cel mai mult loc, in realitate nu este cea mai buna alegere. Toti profii care au trecut pe aici incepand cu Ney in 2007, care ne-au facut tot felul de joculete la cursurile de eticheta, bune maniere si navigarea pe pista, au spus ca cel mai bun loc este pe pista din exterior, cea mai din margine. Si sa vedem de ce pe ronda exterioara e mai avantajos:
  1. Ai cel putin o latura libera (partea de imbratisare, dreapta leaderului cand sta cu fata la sensul de dans), in care nu trebuie sa te stresezi ca ar putea veni un cuplu in mod neasteptat cu care sa ai o ciocnire plastica. Raman doar 3 laturi (fata, lateral stanga si spate) care trebuie gestionate.

  2. In imbratisare inchisa, vizibilitatea leaderului este obturata exact pe bratul de imbratisare (mana dreapta). Pe ronda exterioara acea parte este automat ferita si nu ai stresul ca poate aparea vreun pericol din acea directie. Scapi de-o grija. Pe ronda interioara poti fi surprins de orice in unghiul mort. Si apoi te mai miri, te superi si te frustrezi ca de ce intra altii in tine cand tu nu vezi ce se intampla acolo... think again!

  3. Pe rondele interioare ai dansatori care pot veni din toate partile (din fata, spate, dreapta, stanga) si te poti trezi prins imobilizat la mijloc, cu riscul de a incasa tocuri pe pantofi si boleouri in tibie. Ori, rolul leaderului este de a proteja cuplul si mai ales partenera.

  4. Pe ronda exterioara esti cel mai vizibil publicului. Adica iti poti pune partenera in valoare, s-o prezinti publicului, astfel incat sa te vada si alte doamne si sa-si doreasca sa danseze cu tine, sa fie si ele puse la fel de frumos in valoare. Iti cresc actiunile la bursa :)

  5. Pornind tot de la principiul ca leaderul trebuie sa aibe grija de follower, am observat cum danseaza Dany Flaco pe ronda: isi construieste dansul in asa fel incat doamna sa fie cu spatele la public (exterior) el dansand cu spatele la interiorul rondei, in caz ca se intampla vreo coliziune el sa incaseze partea mai dura a impactului, protejandu-si partenera. Foarte rar si pentru foarte scurt timp doamna ajunge cu spatele la centru rondei.

  6. In general, iluminatia este mai buna pe exterior, cu lampi instalate pe pereti, deci pe margine, iar la o milonga lumina este mai domoala nu “a giorno”, astfel, obiectivele camerelor de fotografiat vor prinde mai usor perechile care danseaza pe langa peretii cu lampi si nu vor prinde dansatorii din centru unde lumina este scazuta. In plus, ca sa prinzi pe cineva din centru, in conditiile in care tot trec prin fata obiectivului dansatorii de pe rondele unu si doi, este al naibii de enervant... mai bine renunti. Asadar, daca va intrebati de ce nu va vedeti in poze la anumite evenimente, intrebati-va in ce zona ati ales sa dansati. Daca vreti poze, cautati reflectoarele aproape de obiectiv :)

  7. Exista o mentalitate nescrisa, cum ca dansatorii buni danseaza pe margine si NU in centru. Si ca urmare, oamenii trag concluzii si te claseaza imediat intr-o categorie sau alta. Noi la ce categorie vrem sa jucam? :)

  8. Tine exclusiv de leader (nu folower-ul conduce dansul), de maestria, dibacia si versatilitate lui sa ramana pe ronda exterioara si sa nu fie impins pe rondele interioare. Este numai si numai responsabilitatea lui unde danseaza cuplul. La cursuri de navigatie am fost antrenati sa ne pastram locul si sa nu-i lasam pe altii :)) pe bune!

  9. Ca regula generala, invers decat in traficul auto, banda de pe margine este banda de viteza, iar cele interioare sunt benzi mai lente. Geometric, cercul din exterior are o circumferinta mai mare decat cele din interior si teoretic se navigheaza mai repede. Am vazut in realitate si cazuri (Tango Cazino) unde pista din exterior era atat de aglomerata incat efectiv se dansa pe loc si nu inainta deloc. Din nou semn ca ronda din margine este preferata din toate punctele de vedere ;)

  10. Privitorii activi sunt in publicul de pe margine, nu pe ronda. Pe ronda dansatorii buni isi vad de dansul lor, nu se uita admirativ cum danseaza ceilalti, in cel mai bun caz se uita functional ca sa evite coliziuni.
Din categoria “ce isi doresc femeile”, daca se mai intreba careva si nu este clar din cele de mai sus, isi doresc sa se simta in siguranta, sa fie puse in valoare si sa danseze un dans bun. Daca se simt in siguranta si nu vor fi in alerta permanenta de unde vine “lovitura” vor dansa linistit si iti vor oferi un dans bun. Ofera si vei primi.

Un dans “la mantinela” ii ofera doamnei un dans fara griji, se simte pusa in valoare de un dansator bun. Un dans in centru o s-o tina in alerta, o sa se simta depreciata ca nu o vede nimeni si nu se simte pusa sub lumina reflectoarelor de un dansator bun. Personal, nu ma simt cel mai bine cand sunt dansata in centru. Dar ma simt minunat pe ronda din exterior. Oare de ce? :)




Comentarii

Cautati in acest blog