In urma cu multi ani cand am auzit prima data de conceptul de maraton de tango m-am revoltat. Aveam in minte filmul cu Jane Fonda “Si caii se impusca, nu-i asa?”, imi inchipuiam ca mergi la maraton si dansezi non-stop pana cazi jos. Lucru care venea in puternica contradictie cu ceea ce acumulasem eu despre tango si cu concluzia general valabila “Putin, da' buuun!”. Adica sa dansezi cateva tande pe seara, dar bune rau.
Puteam sa inteleg ideea unui fesltival, unde aveai si cursuri si milongi de dimineata pana seara (experienta care poate fi mult mai extenuanta decat un maraton), dar nu pricepeam care e treaba cu maratonu'.
Sa studiem in amanunt mai multe aspecte, luand ca model maratoane si festivaluri consacrate, exceptional organizate, lucruri facute profi, asa ca la carte, nu dupa ureche sau cu derogari:
Partea care le diferentiaza clar sunt cursurile/seminariile:
- festivalul are cursuri/seminarii. Un festival se numeste festival pentru ca aduna mai mult de doua perechi de profesori invitati sa predea, sa tina cursuri. Cursurile se tin concomitent, in paralel, in mai multe sali (am fost la un festival in care aveau loc in acelas timp trei cursuri diferite). Iar daca este un singur cuplu de profesori invitati sa predea, denumirea general acceptata este de workshop-uri, nicidecum festival.
- maratonul nu are cursuri/seminarii
Echilibrul numeric leaderi/followeri, (asigurat de organizatori):
- festivalul in general este DEZechilibrat numeric la milongi si la cursuri; daca organizatorii chiar isi doresc sa faca in asa fel incat toata lumea sa fie cat de cat multumita se vor stradui sa asigure echilibrul numeric intre leaderi si followeri la cursuri, dar nu este nicidecum o conditie si pentru milongi.
- maratonul ESTE echilibrat numeric. Adica cati leaderi tot atatia followeri participa. Inscrierile pot fi conditionate din capul locului “te inregistrezi cu partener/a”. Organizatorul se angajeaza sa asigure acest echilibru, treaba lui cum o face.
Show-uri, demo:
- lesne de dedus, la festivaluri acolo unde se tin cursuri, seara la milongi vor fi si demonstratii; daca invatam de la niste oameni in timpul zilei vrem sa-i vedem cum danseaza live in marime naturala, nu numai pe ecranul telefonului destept.
- maratoanele nu au demo-uri, acolo lumea (este mai egoistata - glumesc!) merge sa danseze pentru sine, nu doreste sa-si piarda vremea vazandu-i pe altii cum danseaza. Poate fi si muzica live, dar de preferat nu.
Inscrieri/pachete:
- la festival iti poti achizitiona seminarii sau milongi pe sarite, un curs da , unul ba, o milonga da, alta ba. Iti poti face un program personalizat de participare, cu posibilele pachete de cursuri si milongi. Poti chiar sa te prezinti la usa milongii de sambata seara fara sa te fi inregistrat in prealabil.
- Maratonul se achizitioneaza Full Pass. Ori iei tot, ori nimic. Nu merge sa te prezinti cand iti tuna tie la poarta maratonului sa zici ca stai si tu cateva ore. M-m! Nu merge. Ca atunci nu s-ar mai chema maraton si i-ar zice simplu “milonga”.
Haleala/Potol
- festivalul (vorbim de Europa, nu de Argentina unde milongile au aparut in taverne/restaurante) nu pune la dispozitie mancare asigurata participantilor, poate avea un bar, un bufet, o rulota, dupa caz, de unde poti lua ceva de macare
- maratonul poate asigura, pentru cei care doresc, Pass pentru mancare pe toata durata evenimentului, tot asa, ori tot, ori nimic.
Locatii:
- festivalul poate avea mai multe locatii diferite pentru seminarii, pentru milongile de zi, pentru milongile de seara, adapte la numarul de participanti (n-are rost sa tii un curs cu 60 de oameni intr-o sala de palat in care incap 1000...)
- maratonul, in general se desfasoara intr-un singur loc, pentru ca numarul de participanti este fix, nu variaza (participantii nu se impart intre activitati diferite cursuri/milonga de zi)
Orar milongi:
- festivalul pe langa milongile de noapte (22-05) poate intra in prelungiri cu un asa zis “after-party” (05-07 dimineata) si poate avea milongi de dupa-amiaza (14-19), cu timp liber pe seara pentru odihna intre milonga de zi si cursuri si evenimentul de seara. Mai poate avea concerte (pe care eu le-as prefera inafara milongilor, pentru ca nu toata lumea doreste sa danseze pe muzica live) sau alte evenimente legate de tango.
- Maratonul poate avea 16-18 ore de milongi legate. De exemplu, incepand de la orele 13-14 la pranz, pana a doua zi dimineata la rasaritul soarelui (depinde daca e vara sau iarna si la ce ora rasare soarele - glumesc!)
Dimensiune numar de participanti:
- festivalurile pot varia ca numar de participanti de la o suta, la peste o mie de dansatori
- maratoanele in general sunt mai mici si mai intime cu participanti intre 100-200 de dansatori
Principiile si abordarea fiecarui eveniment este diferita si ca organizator dar mai ales ca participant.
Festivalul este mult mai... festiv (ca si denumirea) si propune sa invatam si sa intram in contact cu mari maestri, sa invatam de la cei mai buni, sa ne luam avant daca ne plictisisem, sa redescoperim tangoul dintr-o noua perspectiva, sa fim inspirati si sa ne dorim sa punem in practica noile lucruri pe care le-am invatat de la dansatori buni si apreciati, sa savuram si sa aplaudam dansuri spectaculoase in milongi numeroase, sa ne “masuram” puterile cu alti dansatori, sa vedem cum danseaza si altii, sa ne stabilim noi obiective “asa vreau sa dansez si eu la anu'!” Daca te intereseaza cursurile, la festival iti dozezi energia pe cursuri si mai putin pe milongile de noapte.
Maratonul este mult mai decent, mai putin festiv, mult mai intim. Acolo nu intri in goana unei milongi “saptamanale” gen sa cabesez acu' ca la miezul noptii se inchide! La maraton, ai tot timpul sa dansezi, sa socializezi, chiar sa cunosti noi oameni in adevaratul sens al cuvantului. Dansezi tihnit ca nu te alearga nimeni, ca stii ca ai tot timpul. Acolo iti dozezi energia pe a dansa cat mai bine. Si cum dansezi cat mai bine? Cand esti odihnit si mancat bine, cand faci pauze lungi si dese... cheia marilor succese! Nu dansezi non-stop, ca nu e cursa contra cronometru. Ideea este sa-ti pice bine. Fiind mai putini si aceeasi oameni timp de trei zile, dansatorii se acomodeaza unii cu altii si se creaza o atmosfera diferita. Totul se petrece intr-un singur loc de vineri seara pana duminica seara, nu trebuie sa cauti locatii diferite, sa alergi dintr-un loc in altul. Un maraton reusit poate fi cireasa de pe tortul tangoului pe un an intreg.
Fiecare eveniment in parte isi are rostul lui in lumea tangoului. Acum depinde de fiecare ce prefera si ce cautari are in tango.
Comentarii