Un tango interesant



“Interesant” nu in acel mod in care te exprimi intr-o conversatie cand nu vrei sa-i spui verde in fata interlocutorului ca de fapt ce spune el e nashpa, nu acel “interesant” pe care il dai raspuns cand te intreba cineva depre un eveniment la care ai fost si vrei sa dai o evaluare diplomata ca sa nu jignesti pe nimeni. Nu. Interesant la modul cel mai cinstit.

Pot sa spun despre un video cu un demo de tango ca este “cinstit” interesant atunci cand acel performace imi tine atentia treaza toata melodia, de la un cap la altul, (daca se poate si cu respiratia taiata). Am deschis multe video la care nu am avut rabdare sa ma uit, la care am facut eforturi sa ma uit, sau pe care chiar le-am inchis dupa primele 15-20 de secunde, desi, se stie, conform muzicii de tango, partea cea mai interesanta dintr-un demo ar trebui sa fie la “variacion”, adicatalea la finalul exploziv. Conform muzicii, lucrurile ar trebui sa fie dozate, poate chiar, crescendo.

Si mai depinde din ce punct de vedere privesti.
Daca privesti pentru entertaining, ca sa te distrezi in timpul liber, poate fi cam orice interesant doar ca sa nu te plictisesti.
Daca privesti ca sa studiezi e alta gasca in alta traista. Adica mai multe gaste in mai multe traise, ca poti sa te uiti la tehnica, poti sa te uiti ca sa studiezi stilul, poti sa te uiti ca sa vezi muzicalitatea, sau sa apreciezi autenticitatea, sa copiezi maestri, sa-ti cauti inspiratia sau muza. Fiecare cu ce aeroplane are in cap.

Cum te uiti si cum apreciezi acest aspect “interesant” la un tango depinde de profesorii/mentorii/maestrii/scoala care te-au format si de evolutia personala rezultata in urma cautarilor si descoperirilor pe cont propriu in functie de gusturi. Nu m-as arunca sa zic ca mai depinde si de “vechime” in tango ca stiu eu pe unii care au zeci de ani in tango si inca nu au priceput ce e aia tango, desi fac studii si cercetari intensive aprofundate...

Adica, daca luam doua sau trei sau patru interpretari ale aceeasi melodii, de diversi dansatori, o sa avem surpriza sa vedem total atlfel muzica. Da, muzica este vizibila, cu ochiul liber. Asta nu inseamna ca un performance este mai putin interesant decat altul. Fiecare este interesant in felul lui, dar depinde de cel care priveste ce scara de valori are si ce este prioritar pentru el insusi in momentul respectiv in tango.

Interesant poate fi modul incare este punctata muzica, cum sunt accentuate pauzele, cum sunt intarziate atacurile, care sunt floricele alese sa fie vizibile, cum sunt delimitate frazele muzicale si cum sunt diferit si alternativ dozate energiile pe fraze, care este curgerea si rotunjimea si senzatia de carusel al valsului. Unul din video mi-a adus aminte de Tete cu Silvia Rusconi (viejo milongueros). Unii danseaza pentru show si fiecare miscare este precisa, exacta, sunt ca o farmacie, altii danseaza ca in milonga, Fiecare dansator prefera altceva si exprima altceva. Nu inseamna ca unii sunt mai putin interesanti ca altii.

Interesant depinde de perspectiva.









Comentarii

Cautati in acest blog