Tu esti multumit/a de tangoul tau?
Daca raspunsul este da, atunci poti sa te opresti din citit chiar aici, acest articol nu-ti va fi cu nimic de folos, doar o pierdere de vreme extrem de enervanta.
Daca raspunsul este nu, atunci sa vedem ce ar putea fi de facut …te-ai intrebat de ce nu esti satisfacut/a? Poate ai vrea sa dansezi mai bine? Mai mult? Ce ti-ar aduce mai multa multumire fata de dansul tau? Ai senzatia ca bati pasul pe loc? Ca nu ai facut nici un progres in ultima vreme?
Pai sa vedem cum ai putea sa-ti dai seama daca ai progresat, s-o luam usurel:
- Ai putea sa te intrebi cum dansai in urma cu un an si cum dansezi acum? Ai senzatia ca s-a schimbat ceva in dansul tau sau nu? Daca da, ce s-a schimbat? Daca nu.... BEEEEP!
- Daca ai mai putin de un an de tango, ai putea sa mergi la un modul de incepatori (inferior) si sa realizezi ca ceea ce faceai atunci ti se parea dificil, iar acum faci acele lucruri cu cea mai mare usurinta, asta reprezinta un progres in dansul tau, nu?
- Fa o lista cu ce ai invatat nou in ultimele trei luni (pentru incepatori) sau un an (pentru cei mai avansati), nu-i asa ca sunt multe lucruri noi si faine pe lista ta? Ai invatat ceva cu adevarat nou? Daca da, foarte misto! Daca nu.... BEEEEP!
- Acum continua: fa cu o lista cu ce ai integrat in dansul tau din lucrurile invatate (vezi lista de mai sus), daca toate cele de pe prima lista sunt si pe a doua, e minuntat, indica un mare progres, o reusita de 100 %. Daca ai reusit sa pui in dans doar o parte poti sa faci un procentaj (tips: foloseste regula de trei simpla). Daca nu ai pus in dansul tau nimic din ce ai invatat, atunci..... BEEEEEP!
- S-ar putea ca in ultima perioada sa te fi concentrat doar pe cateva lucruri pe care ti le-ai propus (sa introduci pasi noi, scheme noi, postura mai buna, muzicalitate, echilibru, eleganta, subtilitate, etc.) incearca sa evaluezi cam cat ai reusit sa pui in practica, daca ti-ai atins scopul si poti trece mai departe la chestii noi sau mai ai inca de insistat pe acele lucruri si cam cat? (poti s-o faci in procentaje, in numar de ore de practica si exercitiu, in numar de saptamani, luni sau … ani) adica stabileste cam cat timp crezi mai ai de lucru pentru atingerea “perfectiunii” pentru acele lucruri dorite, pentru fiecare element in parte.
- Ai putea sa-ti mai evaluezi progresul prin raportarea la ceilalti dansatori care au inceput in aceeasi grupa cu tine. Sa vezi daca dansezi mai slab, tot atat de bine sau chiar mult mai bine decat ei. (nu-i luam in considerare pe cei care au renuntat pe drum.... chiar daca esti ultimul mohican din grupa ta)
- Ai putea sa te prinzi ca dansezi mai bine decat crezi cand dansatori mai experimentati danseaza in mod constant cu tine
- Ai putea sa te prinzi si sa accepti ca dansezi bine cand mergi la un eveniment de tango si dansezi toata seara, sau cand te vaneaza multa lume sa danseze cu tine...
- Ai putea sa intrebi niste prieteni foarte sinceri ce cred despre dansul tau, daca ai facut progrese sau nu; daca nu sa-ti zica cand cred ei ca te-ai oprit pe un plafon sau daca esti pe panta ascendenta... sau descendenta.... BEEEEP!
- Ai putea sa-ti iscodesti profesorul daca inca nu te-ai prins de pe moaca lui cam ce asteapta de la tine...
Daca inca nu poti face nici o evaluare, sau nu esti multumit/a de progresul tau, poti sa incepi chiar acum, porneste de unde esti acum si fa ceva ca sa ajungi in alta parte decat aici unde bati apa in piua:
- Cauta ceva ce-ti place in tango si ce ai vrea sa introduci in dansul tau, apoi fa pasi, oricat de mici, dar consecventi in directia propusa
- Stabileste ce vrei sa inveti, ce vrei sa perfectionezi si ce vrei sa introduci in dansul tau.
- Stabileste-ti niste date de verificare (o data la trei luni – zic si eu … dau un exemplu) si vezi cum stai, ce ai reusit sa faci din ce ti-ai propus, treci prin punctele mentionate mai sus din nou
- Acorda-ti premiul final cand ai reusit! Recunoaste-ti progresul si sarbatoreste-l cumva :) (asta presupune sa-ti stabilesti ce premiu iti vei acorda tu tie de la inceput)
Daca am exersa cu folos si cu scop, in medie patru ore pe saptamana (echivalentul a o milonga, sau doua practici mai mici), ar insemna 16 ore pe luna, adica 192 ore pe an, adica 8 zile si nopti neincetate de crestere. Cu atat de putin am putea face chiar ceva bun. Cam cat am putea avansa cu 192 ore de tango? – pe care le dansam oricum :)
Intr-un an de acum inainte imi doresc ca si tu si eu sa dansam mai bine ;)
Comentarii