Tu ce asculti in tango?



Daca nevasta sau prietena vorbeste fara incetare, adu-o sau trimite-o la tango. Macar in timpul melodiei va fi obligata sa taca. Si culmea, sa te asculte! Fara ca tu ca barbat sa spui un cuvant. O dansezi o seara intreaga si asa ai liniste o seara intreaga. Daca tu obosesti mai da-o si altora s-o danseze si iata cum ti-ai asigurat linistea pentru cateva ore bune ;) Pare utopic nu? O sa-mi zici ca femeile vorbesc si atunci cand tac :))

O experienta recenta, recurenta, as putea spune ca atat de des incat pare zilnica imi spune ca oamenii sunt nevorbiti. Cateodata am senzatia ca unii merg la munca ca sa vorbeasca... imi lasa senzatia sa cred ca nu vorbesc suficient acasa. Sunt oameni care pun o intrebare unui interlocutor nu ca sa afle efectiv ceva despre celalalt sau ceva nou, ci ca sa vorbeasca o ora neintrerupt, indiferent de reactia interlocutorului, caruia nu i se permite sa emita nici o vorba.. Doar provoaca o ocazie, ca apoi sa se desfasoare. Trebuie sa se auda ei vorbind. Si culmea, ei stiu tot ce e mai bine pentru tine, tu nu stii nimic! E halucinant!

Paradoxal, in tango pare ca ar fi o solutie. O salvare pentru cei care vor sa fie intr-adevar auziti. Daca esti barbat si vrei sa te faci auzit fara sa vorbesti prea mult si vrei ca femeia sa taca, poti sa consideri sa incepi niste cursuri de tango. Dar adu-ti neaparat si consoarta. Acolo ea va fi obligata sa invete sa asculte. Activ. Fara sa vorbeasca. Speram ca la sfarsitul milongii sa fie suficient de obosita ca sa taca pentru restul zilei. Doamne ajuta!

Asa cum zic studiile de specialitate, ascultarea face parte din comunicare; si mai zic ei ca o ascultare activa nu implica doar sa ai urechile ciulite, ei pun accentul pe contactul vizual. Ca un vorbitor se simte ascultat atunci cand interlocutorul ii confirma prin limbajul non-verbal, prin priviri, gesturi, pozitii corporale si faciale interesul fata de ceea ce i se spune. Ce te faci cu tangoul, ca atunci cand esti strans lipit de partener in imbratisare inchisa nu ii vezi fata, nu te uiti in ochii lui si nici nu-ti pune intrebari ajutatoare si nici nu-ti da confirmari dand din cap cum ca ar fi priceput ceva??? Imi inchipui pe cineva zambind si inclinand afirmativ din cap dupa trei ocho, zicand da,da,da, sau dupa ce a incasat un gancho necondus, sa se incrunte si sa zica nu,nu,nu, dand din cap dezaprobator :))) Deci? Cum ramane cu ascultarea in tango?

In conditiile cele mai fericite, de la primele cursuri invatam sa ascultam in ritmul muzicii partenerul/partenera. Da, nu intamplator am pus ordinea “in ritmul muzicii” si apoi am specificat pe cine, pe “partener/a”. Muzica este cea care ne leaga, ne coordoneaza miscarile impreuna cu ale partenerului. Toate lucrurile in tango sunt “dictate” de muzica. Daca intelegem asta, ne va fi mult mai usor sa ne coordonam in “echipa”, pentru ca amandoi, si toata sala, am reactiona in acelas ritm. Toate schemele si toti pasii vor iesii mult mai repede si mult mai simplu daca s-ar asculta si daca s-ar face pe cadenta muzicii. Toate rotitele s-ar imbina cum trebuie pe acelas ric-tic-tic.

Asadar ascultarea muzicii este vitala, atat pentru leader cat si pentru follower. Iar vestea cea buna este ca ascultarea, ca orice alte lucruri se poate antrena pana in punctul in care atunci cand auzi muzica de tango nu te mai poti concentra la ceea ce lucrezi, iti paralizeaza toate celelalte activitati si iti canalizeaza toata atentia pe muzica. Eu nu pot lucra cu muzica de tango in urechi, ma distrage maxim si imi duce mintea in cu totul alta parte.

Cu riscul de a incepe o lectie de muzicalitate on-line, ascultarea activa se exerseaza: adica asculti muzica cu toate urechile ciulite, fara a face nimic altceva. Te uiti in gol ca un psihopat/a si cu antenele cat casa poporului la muzica. Asculti efectiv. Nu faci nici o alta activitate. Stai locului pa coorul tau. Asculti frazele, asculti propozitiile, asculti dialogul, asculti accentele, asculti instrumentele, fiecare in parte, asculti vocea, asculti pauzele, asculti inflexiunile, asculti sincopele, asculti intensitatea, asculti tot-tot-tot. Abiea atunci poti observa bogatia unei melodii de tango. Cei mai buni si mai vechi dansatori de tango nu se satura niciodata de muzica de tango. De ce? Pentru ca ei asculta. Activ. Si pentru ca in fiecare dans vor dansa altceva din acea melodie. Cum ai putea sa te plictisesti cand intr-o singura melodie este un intreg univers cu atatea variante si atatea posibilitati???

Cand ambii parteneri asculta muzica se pun pe aceeasi lungime de unda si se sincronizeaza in miscari. Aici apare comunicarea non-verbala si limbajul trupului. Poate nu vedem cu uochii ce face partenerul dar simtim cand o ia din loc, cu ce avant si in ce directie. Chiar daca nu stim sa simtim la inceput, invatam sa citim cu corpul, sa ascultam cu corpul ce vrea sa spuna partenerul, fie ca este leader sau follower. Ascultarea se invata. Ascultarea este o alta arta. Nu ne grabim sa anticipam, il lasam pe celalalt sa exprime miscarea pana la capat. Nu ne grabim noi fetele sa facem ce credem ca leaderul ar vrea sa conduca. S-ar putea sa vrea de fapt altceva pana la capat. Dar daca nu ascultam pana la capat nu o sa aflam niciodata.

Se zice ca cei mai buni leaderi sunt cei care isi asculta partenera. Acolo apare cea mai mare satisfactie, cel putin din perspectiva ei, ca i se da ceva de facut, ceva ce a inteles si a stiut sa faca, ca i s-a dat si timp si nu a fost grabita si ca le-a facut in timpul ei, asa cum a stiut ea mai bine si cum a auzit muzica in urechea ei, s-a simtit ascultata. Dar si satisfactia lui ca s-a facut inteles, a fost ascultat si ce a propus aia s-a intamplat. Abia atunci apare amuzamentul dialogului si implinirea conexiuni. Ambii parteneri se simt ascultati si simt ca se exprima. Amandoi simt ca fac acelas lucru impreuna.

Asadar, revenind, tu cam ce asculti in tango?



Ai putea sa incerci sa dansezi vocea ;)


Comentarii

Cautati in acest blog