In tricou cu tangou' la Cazinou




Bine... la tango e greu sa zici ca se aplica vreo regula si ma refer strict la imbracaminte... ca atata timp cat se poarta pantalonii largi cu pense de pe vreme lui bunicu' nu poti sa zici ca e ceva la moda sau nu, fiecare intelege cam cum vrea si dupa posibilitati si cu toate astea se investeste destul de mult in haine si mai ales pantofi pentru tango, sa recunoastem. Nu hainele in sine ar fi chestiunea, ci cand si cum le porti... putem totusi face o diferenta intre cum te imbraci la milonga de zi si cea de seara/noapte, intre o milonga regulata din timpul saptamanii si una festiva cu show la sfarsit de saptamana... se intelege ca duminica iti iei hainele de sarbatoare... asta nu e noua... e de cand era bunica fata.

Asa cum exista dress code pentru diferite evenimente si momente si locuri ale zilei, pe care nici eu nu le prea stiu ca la carte, de ce nu s-ar aplica aceste coduri asa un pic si la tango. Adica ma intreb de ce iti pui o rochie neagra cu paiete si dantela la o milonga in plina zi si de ce te duci in tricou seara la milonga la Cazino. Mie imi scapa ceva aici, imi da cu virgula... Adica nu gasim rochite dragute in culori vii, pastel, deschise pentru zi, ca sa pastram rochiile de culori inchise, puternice, misterioase, dantele, decolteuri atragatoare si accesorii sclipitoare pentru noapte? Pot sa inteleg ca ne place si asociem “culoarea” negru cu tangoul, dar si atunci ar putea fi o tinuta mai casual, mai putin pretentioasa, mai shuchie, mai scurtutza si mai shic pentru lumina zilei.

Nu zic sa fim atat de rigizi ca si casa regala britanica, acolo au consilieri pentru ce si cum si cand se poarta, dar acolo ceva, cat de cat de bun simt. Cred ca o tinuta de “cocktail” s-ar preta mai bine pentru o milonga de dupa-amiza si ar putea fi la fel de draguta si confortabila. Adica... daca punem diamantele si rochia cu trena pe zi seara ce naiba mai purtam?

Ii inteleg si pe domni ca nu toti se impaca cu camasile si toti preferam si ne simtim bine in tricou, ca absoarbe mai bine umiditatea, ca se ususa mai repede si nu trebe nici asa riguros calcat... pot sa inteleg toate argumentele acestea. Dar chiar si la o milonga de zi cred ca ar fi mai de doamne ajuta o camasa “casual” decat un tricou.

Nu stiu de unde si de ce in acceptiunea mea, milonga prin definitie ar trebui sa fie un moment de “sarbatoare” mai mica sau mai mare. Si asta presupune ca vrem sa afisam bucuria pe care o avem pentru tango si prin vestimentatie. Sau asta a ramas undeva in alte vremi apuse...

Ma gandesc asa cu mintea mea, ca o muiere, ca sa mearga seara la milonga la Cazino, spre exemplu, isi da toata silinta, isi alege si calca rochie, isi face mani-pedi, isi spala si aranjeaza parul, isi jumuleste sprancenele, picioarele, se machiaza, se parfumeaza... un adevarat proces de transformare de cateva ore, ca sa fie proaspata si invitabila la dans. O placere pentru un partener de dans (nu vorbim de anii de cursuri si de practica ca sa fie si o buna dansatoare). Si apoi... la cateva zile dupa evenimentul cu pricina apar pozele: ea ravisanta, o zana, in bratele lui in tricou... pe bune? O imagine rafinata....

Si, si... daca nu ar face toate astea, probabil ca ar incalzi acelasi scaun toata noaptea, pentru ca domnii cu tricouri vor prefera doamnele aranjate... Pai e cinstit? Adica duamna a petrecut ore din viata ei in loc sa se relazeze cu un vin bun la o terasa pe malul lacului ca sa fie eligibila... de un tricou? Da, e direct, pe fatza si fara menajamente. Si incomod, stiu. Dar la cat efort depune ea, macar atata respect ar putea primi inapoi... macar o camasa, sau ceva care sa semene cat de cat. …

Ma intreb cum v-ar placea milongile numai cu duamne nemachiate, neparfumate, necoafate, nearanjate, nejumulite, in tricouri aruncate pe ele la 'tui ma-sa, eventual in “treling” si in slapi daca s-ar putea dansa asa. Mh? Aceeasi placere? Am simti o nota de “disrespect” cumva?

PS: cei mai buni dansatori de la o milonga de zi recenta aveau o tinuta...poate ca ei au inteles ceva. Si poate ca si acesta ar fi un bun inceput pentru a deveni niste dansatori mai buni? Putem incepe de undeva.

PS: cei mai buni dansatori de la o milonga de zi recenta aveau o tinuta...poate ca ei au inteles ceva. Si poate ca si acesta ar fi un bun inceput pentru a deveni niste dansatori mai buni? Putem incepe de undeva.



Comentarii

Tango Abrazo a spus…
Intru totul de acord. Si nu numai cand vorbim de o milonga la un Cazino Cluj sau Palat, ci la orice milonga. Putem sa facem din viata noastra (si a celorlalti!) prilej de sarbatoare, sublim si eleganta sau, dimpotriva, deradere, misto, mediocritate stilistica, chiar si din cele mai frumoase momente. Chestia cu tricoul nu e cea mai aiurea intalnita. Slapi, pantaloni scurti... din partea unor instructori si promotori de tango.
ionut fiscu a spus…
Mi se pare mie sau te-ai luat de dansatorii in slapi?

Cautati in acest blog