Un Tango Autentic.



M-a starnit un coechipier de breasla cu o intrebare publica in scop de cautari personale :)) asa ca pornind de aici o sa ne ducem usor usor in balarii. De amorul artei.

S-o apucam de undeva... ce ar insemna autentic?

O opera de arta este autentica sau nu. Adica daca este autentica este de valoare, este originala. Daca nu, este un “fals”, adica nu este un original si deci nu este de valoare. Acum depinde cine si din ce perspectiva ii da valoarea. Atat operei cat si autorului. Ca daca picteaza Gaugain pictura are valoare. Si daca pictez eu sau vecina e alta..... A incercat si un prieten sa vanda la Consignatia o lucrare a lui Marcel Chirnoaga. Autentica. Atat de cripy ca n-a vrut-o nimenea. Desi era ... de valoare. :)) Cam asa sta treaba cu autenticitatea. Poti sa fii atat de autentic incat sa nu placi nimanui. Nimanui care nu stie sa masoare acea valoare.

Zicem ca o piesa de mobilier este autentica baroc/rococo, de pe vreme lui Ludovic al XIV-lea, daca acea piesa chiar este manufacturata in acea perioada respectand moda/trasaturile/tiparul curat al acelor timpuri, fara influente din alte epoci sau alte zone geografice.

Uitandu-ne la tango, pentru cineva cu un ochi format, un tango poate fi autentic sau nu.
Un exemplu: adica acel tango curat din Argentina (pe care nu reusim noi sa-l facem) este total altceva decat tangoul pe care il dansam noi in tot restul lumii. Asta nu inseamna ca nu exista si argentinieni care danseaza fake-uri... sunt , cu carutza, da au si ei tango neautentic. Si e normal.

Daca in DEX, “autentic” inseamna - 1 Sigur. 2 Adevărat. 3 Garantat. 4 De netăgăduit. 5 A cărui realitate nu poate fi pusă la îndoială. 6 A cărui autoritate este recunoscută. 7 Recunoscut ca propriu unui autor sau unei anumite epoci. 8 (Jur; d. un act) A cărui certitudine e garantată de un act oficial, de o formalitate legală Cf omologat, legalizat – atunci, neautentic inseamna ca nu e de acolo, ca nu e adevarat, ca e un fake, ca este o copie, ca nu e ceea ce se vrea a fi...pana la urma.

Adica un tango (dans) autentic este cel venit din Argentina? Beeeep. Nu toate! Dansatorii argentinieni sunt autentici? Beeep. Nu toti!

E greu de pus punctul pe “i”. Ce tango este autentic si care nu. La un moment dat “adevarul” transpare prin acel dans, sau neadevarul transpare printr-un tango. Sunt mai multe conditii si criterii care daca sunt indeplinite atunci vorbim de un tango autentic sau nu. Cateodata e greu de pus in cuvinte. Sa zicem ca una din conditii ar fi “pasiunea”. Dar este un anume gen de pasiune. Fiecare o vede si o interpreteaza cum stie si cum simte. Apoi din afara se va vedea ca este o pasiune autentica tango sau ca este un fake... poa sa fie pasiune pentru dans dar nu pentru tango... poa sa fie pasiune pentru partener dar nu pentru tango... poa sa fie pasiune pentru miscare dar nu pentru tango.... poa sa fie pasiune pentru muzica dar nu pentru tango... poa sa fie pasiune pentru competitie dar nu si pentru tango... Nu orice fatza incrancenata cu grimase este o expresie a tangoului... Si atunci intr-adevar, aceasta conditie nu e indeplinita, nu e cea ce se doreste, nu e cea ce pare a fi si deci nu e autentic. Si tot asa pot fii o multime de alte conditii, criterii care la final sa demonstreze autenticitatea sau non-autenticitatea. In functie de scara de valori a fiecatuia.

Nu poti sa zici despre un tango din 1907 ca nu e autentic...!!! Nici din 1928. Nici din 1955. Dar poti sa spui ca muzica lui Piazolla din partea a doua nu este un tango autentic. Asa cum dupa ce ai auzit tangouri pur argentiniene, stii ca Zaraza nu este un tango autentic romaneasc (Canaro inregistra o varianta in 1929, iar Cristian Vasile o inregistra in Romania in 1931). Adica, este un tango autentic pentru Romania. Dar nu este din punct de vedere international... este un fir melodic importat... deci nu este autentic romanesc. Dar asta descoperi dupa ce ai acumulat informatii si deci dupa ce ai setat propria scara de valori in tango. Caci intr-o discutie cu strabunicu' care dansa tango in perioada interbelica nu vei avea sorti de izbanda...

Generalizand in mod abrupt si brutal, toti dansatorii europeni/nord-americani/asiatici nu suntem niste dansatori autentici de tango. Cu putina decenta, smerenie, modestie putem admite ca nu vom fii niciodata capabili sa facem un tango autentic, dar asta nu ne va impiedica sa ne bucuram de tangoul nostru dinauntru fiecaruia. Si nici nu ne va impiedica vreodata sa fim autentici cand dansam …. chiar si tango.

Ziceam coechipierului de la inceputul articolului ca cu greu vom putea gasi o persoana 100% pur autentica. Dar ca putem fi autentici in diferite zone ale vietii noastre. Unii s-ar putea sa fie autentici la job. Altii s-ar putea sa fie autentici numai in relatia cu pisica. Altii isi vor descoperi autenticitatea in tango. S-ar putea ca autenticitatea sa vina, sa apara numai in zone/relatii sigure unde nu-ti e teama sa activezi conform regulilor si principiilor tale de viata. Daca ai. Printzipii si valori.





Comentarii

Cautati in acest blog