Seminarii de week-end vs. cursuri regulate



Pai care ar fi mai avantajoase? Daca nu te dau banii afara din casa si ai de ales mie mi se pare evident.

Cel putin pentru cei aflati la inceput, in primii (3) ani de tango, cand au o cantitate mare de informatii de acumulat, care sa se si depuna, sa formeze o baza solida pe care sa poata construi ceva coerent, sa ramana cu ceva in cap si mai ales in corp, cand asimilarea merge intr-un ritm lent, cursurile regulate au un aport consistent. Expunerea regulata, repetitiva la acelasi efort de a procesa informatia si de a o reproduce cu propriul corp este vitala. Ce n-am auzit la cursul anterior putem auzi la cursul urmator, chiar daca eram prezenti in sala.

De ce? O informatie pana nu este digerata si asimilata complet tine capul ocupat si progresul pe loc. Odata ce informatia a fost asimilata si putem intelege si reproduce o miscare, abiea dupa, se face loc pentru o noua informatie. Altfel batem pasul pe loc. Asa functioneaza treaba, in orice domeniu. Dupa ce am integrat si suntem fluenti complet cu un anumit lucru atentia noastra se va putea muta pe altceva nou. Este un ritm normal si firesc al naturii umane. Nu putem face din prima salturi cu prajina de doi metri pana nu ne antrenam sa depasim centimetru cu centimetru de la 1,5 metri.

Asa cum ziceam si cu alte ocazii, o cantitate mare de informatie acumulata intr-un timp extrem de scurt, 6-7 seminarii in trei zile, nu se va depune niciunde, se va scurge pe de laturi, atata timp cat nu exista o baza solida pe care sa se aseze si ti-ai irosit timpul si banii, posibil sa te fi si frustrat. Se pune doar la capitolul experienta. Dar nu si cunostinte asimilate pe termen lung.

Financiar vorbind, daca pentru un week-end cu seminarii poti sa cheltui o suma in medie de 1200 lei (totalul pentru seminarii, drum, cazare, masa, etc), cu acesti bani poti acoperi 48 de cursuri saptamanale daca mergi la un curs o data pe saptamana. Adicatalea, cu banii pe un week-end de seminarii acoperi practic cursurile regulate saptamanale pe un an de zile. Ce zici de asta?

Gandeste-te ce progres ai avea daca ai merge in fiecare saptamana la curs decat daca mergi o data pe an la seminarii de un week-end. Eu pariez pe efortul minim pe termen lung decat pe un efort maxim de un singur moment. Este ca si cum am manca trei zile pe an si in rest pauza. Oare am rezista un an nemancati? Sau mergem la sala o data pe an facem 1200 de abdomene si tot restul anului avem patratele pe burta? Sau cum?

Sau hai s-o luam altfel, cand ai facut cele mai mari progrese in cariera ta de tango? Cand mergeai frecvent cu ritmicitate regulata la cursuri? Sau cand ai facut pauze mari de cate sase luni?

Abiea dupa niste ani buni de cursuri consistente, repetitive cu ocazia seminariilor poti face rost mai mult de o motivatie pentru a merge mai departe, de o trecere in revista a ceea ce poti face si ce nu inca, ce-ti lipseste si care sunt locurile unde poti imbunatatii treaba, poti lua informatii care cu siguranta au trecut de zeci de ori daca nu chiar sute de ori pe langa urechile tale si pe care nu le-ai auzit.

Cursurile curente, riguroase cu un profesor bine instruit care face asta de foarte multi ani cu pasiune si tot nu s-a plictisit, te vor creste in ritm natural, cu rabdare, consistent si vei avea si satisfactii, si reusite, si bucurii si progres. Nimeni nu s-a nascut invatat cu tango, cei buni au muncit. Consistent.

Construieste-ti si consolideaza-ti baza tot timpul anului ca sa poti beneficia din plin de venirea ocazionala a unor dansatori si instructori de valoare si renume international. Lucreaza un an intreg si perfectioneaza-ti pivotii tai ca sa poti face fata la curse de raliu odata pe an la cursa Paris-Dakar.



Comentarii

Cautati in acest blog