Tango. Mult sau bun?


Vazui vorbele astea care puneau in cuvinte exact ceea ce gandeam si eu inca de saptamana trecuta, oare de ce gandim mai multi acelasi lucru fara sa ne vorbim?

""Lumea" se plânge că dansează puțin la milongi. De ce nu se plânge nimeni că nu dansează bine??" - Catalin Mihai Chelaru

Si vin si eu si intreb, da' tu de ce vrei sa dansezi mai mult? Mh? De ce?

Nu citi mai departe. Stai un pic si gandeste-te. Raspunde. De ce?

* * *
* *
*
* *
* * *

Acu' ca s-a scurs timpul din clepsidra de mai sus, vin si eu cu o ipoteza. Probabil ca vrei sa dansezi mai mult ca asa consideri ca ai o seara reusita. Ca asa e omu' din ce are din aia vrea mai mult. E firesc, nu?

Daca scopul tau in tango e sa ai o seara reusita - folosind logica daca A=B si B=C, atunci A=C - inseamna ca vrei sa ai mai multe tande reusite la un loc care formeaza o seara reusita, adica mai multe melodii bine dansate la un loc. Iar o tanda inseamana patru dansuri, iar un dans inseamna mai multe miscari. Deci, logic, o seara reusita de tango ar putea insemna suma tuturor miscarilor reusite.

Asadar daca vrei sa ai o seara reusita de tango, atunci trebuie sa iei fiecare dans in parte si impartind firu'n paispe, trebuie sa iei fiecare miscare in parte si s-o reusesti:

  • ia-ti timp si da timp partenerei/ului pentru o singura miscare, pe rand, nu poti sa faci trei figuri deodata (!!!) ai timp suficient pentru toate.
  • ia-le miscarile/figurile in ce ordine iti spune muzica si termina-le pe fiecare in parte, nu te arunca pe toate odata si nu le lasa neterminate; termina fiecare miscare pe care ai inceput-o, cum ar fi sa te apuci la jumatatea unui boleo de o volcada pe care la jumate vrei s-o faci cross, pe care la jumate vrei sa-l faci sacada???
  • asigura-te ca ai o satisfactie din ficare miscare in parte facuta bine, bucura-te ca a iesit bine, savureaza ca s-a simtit bine si ca o consecinta s-a vazut si bine.
  • fiecare miscare trebuie sa conteze; daca fiecare pas e bine facut ai o senzatie buna, care duce la un dans bun per total, daca fiecare miscare e prost facut, intregul dans o sa fie in pericol
  • fiecare dans e compus din actiune si raspuns (marca si preluare marcii) iar un dans bun depinde de indeplinirea celor doua.daca iti dai silinta sa faci cat poti tu de bine, atunci vei avea un dans cel putin bun.
  • nu trebuie sa faci nici mai mult nici mai putin adica nu trebuie sa faci nici overleading (pentru leaderi) si nici sa dansezi singura (pentru followeri). Nu e nevoie sa fugaresti muzica cu un arsenal de figuri, dar nici sa lancezesti agale in urma ei.
  • si nici nu trebuie sa dansezi azi toate dansurile pe tot anul asta. Dansezi cat se poate astazi. Dar ce dansezi o faci cat poti de bine. E ca si cum de craciun ai avea o singura portocala. N-ai savura-o la maxim?
  • nu incerca sa dansezi toate tandele serii intr-una singura, nu merge. Adica, in tango nu e vorba de numarul de figuri per nota muzicala ci de calitatea cu care dansezi fiecare masura din portativ. Calitatea este cea care iti da senzatia de satisfactie mai mare decat cantitatea. Poti sa dansezi toate tandele din seara respectiva si sa pleci acasa cu senzatia de nedansat/a.
  • daca dansezi pentru calitatea fiecarei miscari cu timpul vei ajunge sa faci aceleasi lucruri mult mai bine iar bucuria dansului va fi pe masura.

Daca dansezi fiecare miscare pentru calitate vei avea un dans minunat, adica o tanda frumoasa, adica o seara buna. Iar cheia este in mana ta nu a partenerei/ului, pentru ca tu esti in pielea ta si tu simti in primul rand satisfactia si apoi o poti transmite si celorlati. O sa te trezesti intr-o zi ca dansezi bine fara sa fi facut un effort anume, fara hei-rup, doar cu rabdare.

Cu timpul vei ajunge sa pleci acasa doar cu doua tande dansate intr-o seara si sa fie o seara de vis.

Nu te lasa distras/a de alte lucruri neimportante, nu te lasa dus de val decat daca valul este pentru calitate, nu te grabi, nu fugi, ai tot timpul din lume cand dansezi. Concentreaza-te pe dans. Si repet, pana nu termini ceva nu te apuca de alta miscare, du la capat fiecare pas, fiecare pivot, apoi incepe alta miscare si termin-o, alte miscari pot sa astepte. Si s-ar putea ca pe parcurs sa iasa altceva mai fain decat aveai initial in plan. Da un ragaz lucrurilor sa se intample, nu le presa, nu le zorii ca te stresezi si tu si partenera/ul si ceilalti cand te vad cu atata agitatie.

In plus, concentrandu-te pe ceea ce faci sa faci cat mai bine dispare teama, indoiala, ingrijorarea, nesiguranta legata de dans. Asa vei castiga incredere si siguranta in dansul nostru. Unii vor sa galopeze, sa sara etape, dar doar lucrurile bine facute aduc satisfactie.

Nu ne trebuie mai mult tango in realitate. Avem nevoie de un tango mai bun ca sa ne simtim dansati. Dar bun nu inseamna ca depinde de altii.

Imi aduc aminte ce zicea Ney la unul din seminariile din toamna lui 2007:
“Danseaza fiecare tango ca si cum ar fi ultima data cand dansezi”






Comentarii

Cautati in acest blog