Da' de ce inviti pe tanda aia?



Cre' ca la toti ne fileaza cate o lampa... la unii mai mult, la altii mai putin. Am “o prietena” care imi povestea ca odata demult prin 2008 i s-a facut rau dupa o tanda de milonga (pe vremea cand o invitatie la milonga in Bucuresti ar fi trebuit sa sune in realitate cam asa “Vrei sa alergam impreuna tanda asta?”), vara, cald, dezhidratare, oboseala si de atunci nu mai danseaza nici cu vinovatul si nici milonga. A mai fost invitata sa danseze milonga dar … refuz total, ani de-a randul. Zice ca isi da seama ca ar trebui sa disocieze lucrurile, sa nu lege milonga de oboseala sau de partener, dar de atunci nu milonga. Asa sunt unii … buba la cap. Si banuiesc ca fiecare are “bubele” lui legate de tango.

Am auzit cum ca Noeliei nu i-ar placea valsul spre exemplu (n-am verificat informatia) dar stiind ca nu ii place valsul si dorindu-ti sa dansezi cu ea, ti-ai asuma riscul sa o inviti prima data pe un vals???

Domnii la modul general prefera milonga, nu prea agreeaza valsul, deci daca ai vrea sa dansezi cu cineva cu care nu ai mai dansat pana atunci niciodata, poate ca cel mai indicat ar fi un tango. De asemenea am vazut ca domnii prefera D'Arienzo, iar unii nu prea se inteleg cu Pugliese. Desigur, nu poti trage o concluzie generala valabila pentru toata lumea.

Si atunci, daca nu exista o regula pentru toti poti sa devii un iscusit observator, ca sa iti maresti sansele de succes pentru a invita pe cineva cu care nu ai mai dansat niciodata inainte si sa nu dai din prima cu bata in balta. Desigur, multi cred ca cel mai indicat e sa inviti pe muzica care iti place tie si pe dansul la care te consideri cel mai bun. Adica daca crezi ca punctul tau forte este milonga, si iti place cel mai mult o sa fii tentat/a sa inviti pe cineva pentru prima-prima data pe milonga. Si daca persoana respectiva are buba la cap cu milonga? O sa iti iei un mare NU in brate! Voila. Atat de simplu. Si n-o sa intelegi nimic si de ce. Pai uite d'aia.

Stiu pe cineva care a facut eforturi sa danseze mai bine vals desi nu se dadea in vant dupa vals doar ca sa poata dansa cu o anume domnisoara, pentru ca ei ii placea valsul. Jos palaria! Si stiti ce? Ea il cauta pentru tandele de vals. Cum e asta? In loc sa iei un refuz sa fii cautat? Mh? Pare bine. Cu ata mai mare a fost aprecierea ei cand a aflat ca el se straduia sa danseze vals, ca sa danseze cu ea. Pai atunci dansezi de drag!

Si in viata de zi cu zi, orice cadru de conducere bun dintr-o institutie, observa oamenii din jur, incearca sa-si cunoasca oamenii si stie fiecaruia ce-i place, ce nu-i place cand si cum functioneaza si performeaza cel mai bine, la ce este cel mai bun, ce si cat si cand poti sa-i ceri, cand are nevoie de suport si cand nu, daca se poate baza pe cineva sau nu, nuh? Scopul este sa obtii maximizarea performantei de la fiecare. Tu vrei ca atunci cand dansezi cu cineva persoana respectiva sa danseze cel mai bine cu tine. Ca apoi sa mai vrea si sa mai ceara, pentru ca i-a placut s-a simtit bine si mai vrea. Iar la final tu esti cel/cea satisfacut/a. Si tota lumea e multumita. Punct ochit punct lovit! Daca dansezi ca sa demonstrezi celuilalt cat esti tu de bun, fara sa-ti pese de celalalt, apai atunci poti sa-ti iei adio.

Asadar daca n-ati dansat niciodata pana atunci, stai si observa: ce danseaza, ce nu danseaza, poate prefera muzica lenta, poate prefera muzica ritmata. Vezi daca ii plac avioanele...daca nu-i plac avioanele si ai scapat unul apoi te-ai lins pe bot. Nu mai pupi in veci o tanda in viitor. Vezi ce parteneri/partenere prefera: traditional, nuevo, fantastici, etc. Nu e greu sa-ti dai seama daca cineva danseaza cu placere sau e stresat, se vede destinderea, zambetul sau grimasa de pe figura. Stiu oameni care vin la milonga si danseaza numai tanda de milonga, nimic altceva. Daca ii inviti pe acestia pe un tango lent de taiat venele pe lung nu vad nici o sansa sa poti dansa cu ei vreodata. Daca cineva danseaza razand pe milonga si esti bun/buna pe milonga, go for it! Astrele zic ca poa sa fie perfect match!

Nu te arunca sa inviti pe ce dans/ tanda crezi ca esti bun/a, invita pe ce i-ar placea celuilalt. Persoana o sa fie placut surprinsa de potriveala... nu neaparat ca ti-ai dat silinta. Dar o potrivire este de preferat decat o nepotrivire... macar exista sansa sa mai dansati in viitor. Ca oricine cu cap pe umeri poate sa-si dea seama ca primele dansuri sunt de acomodare, cunoastere, intelegere si abiea apoi se poate dansa bine. Si daca prima data i-a facut placere, o sa accepte si a doua oara.


Comentarii

Cautati in acest blog