Barbatul in Tango – teaser – prima parte



In asteptarea procesarii materialului video, Lucia si cu mine ne-am hotarat sa facem cunoscut mai intai materialul pe care am lucrat, urmand ca in articolele viitoare sa publicam si filmul cu concluziile extrase de noi. Poate fi interesant, cine stie, poate voi veti putea extrage alte lucruri decat am extras noi!


Dorim astfel sa multumim celor 138 de doamne la ajutorul carora am apelat. Apreciem in mod deosebit cele 111 raspunsuri pe care le-am primit din toata tara de la doamne amabile si curajoase care au contribuit cu timpul lor pentru ca noi toti sa puteam invata si intelege “Ce este un leader bun” direct de la dansatoarele de tango din Romania.

Mai jos glasul doamnelor din tango despre ce inseamna pentru fiecare dintre ele un leader bun (in ordinea primirii raspunsurilor):

1. Irina Stefanescu:
Calitati ale unui lider reusit in viziunea mea ar fi: sa te ia intr-o imbratisare care nu chinuie, echilibrata( nu stramba), grijulie, sa iti acorde timp sa termini pasul inceput inainte sa dea urmaroarea marca, sa deschida imbratisarea din cand in cand, poate un vocabular mai variat, desi nu m ar deranja doar sa caminez daca s-ar respecta cele de mai sus...si normal ...ca orice fata, visez la muzicalitatea unui lider, capacitatea de a te surprinde/provoca si dorinta de improvizatie, explorare chiar daca sfarsim prin a ne incurca=>dansul devine ludic, mai ales pe milonga!

2. Raluca Martis:
Pentru mine un leader bun este acela care asculta muzica macar cateva secunde la inceputul melodiei iar in timpul dansului isi asculta partenera si converseaza prin dans cu ea: ii lasa spatiu de adorno daca muzica permite si ea se exprima in aceasta directie, interpreteaza impreuna sincron sau nu diferitele instrumente, danseaza armonios cu celelalte perechi din sala.

3. Elena Badarau:
Un lider bun e cel in bratele caruia ma simt ca acasa intr-o zi de duminica: linistita, protejata, relaxata, fara nimic pe lista de lucruri de facut si fara sa trebuiasca sa fac conversatie inutila si incomoda.

4. Nicoleta Moroeanu:
Apreciez rolul complex al leaderului in tango ! Si cred ca un leader bun l-as defini ca : intuitiv si permisibil , muzical si " dibaci " in creativitate !

5. Roxana Popescu:
Apreciez în tango, la un leader, în primul rând o disponibilitate de a comunica și o atitudine. Prin asta mă refer la prezență, la respect și caracter, invitația la dans, bucuria de a dansa. Dacă tot începem și vorbim, dar "sin palabras", hai să fim atenți unul cu altul, dar și cu ceilalți, confortabili în îmbrățișare și cu un strop de căldură umană de oferit. Esențial este să ascultăm amândoi aceeași muzică, care ne hrănește în mișcare.

6.Irina Fiscu:
Pentru mine un lider bun este cel care reuseste sa combine tehnica si muzicalitatea mea cu tehnica si muzicalitatea lui astfel incat sa creeze senzatia ca, macar pentru o clipa, nu mai exista nimic, in afara de noi doi si muzica.

7. Anonim 1:
Pentru mine un leader bun este cel care asculta muzica si care, in mod ideal, aude aceeasi muzica pe care o aud si eu.
Care stie sa fie generos, se adapteaza, preia ce-i sugerez, accepta si greselile si dialogheaza.
Care intelege limitarile mele in materie de dans si nu ma obliga sa continuu intr-o directie care nu este confortabila, nu transforma dansul in forma si il lipseste complet de fond si emotie.
Care imbratiseaza.

8. Daniela Stoian:
Ce inseamna ptr mine?
1. sa stie sa danseze, cu tehnica , nu dupa ureche (de tango, desigur..nu ca nar fi necesara si in alte situatii)
2. sa fie imbracat decent si spalat ( daca se poa si parfumat)
3. muzicalitate sa aiba.
4. imbratisarea-conexiunea
chiar in ordinea asta.

9.Clara Circu:
Pentru mine, un lider bun ( după unii ar trebui să fie un bărbat în tango bun), este partenerul care e cu mine, mental și afectiv, în timpul cât dansează cu mine. Se bucură împreună cu mine de muzică, dans, energia care se creează între noi și în jurul nostru.

10. Anonim 2:
Pentru mine, e foarte important ca partenerul sa aiba rabdare sa se 'conecteze', sa stea cu tine cateva momente, nu sa o ia la fuga cum te ia in brate.
Sa interpreteze muzica si sa fie atent la partenera. Sa danseze cu ea, nu doar sa il admire altii si sa faca o suita de 'figuri'. E suficient sa aiba o imbratisare placuta, calda si sa se plimbe pe muzica.
Într-adevăr, ma uit si cum danseaza cu alte femei, cum intra pe pista... Ma dezamageste daca nu se uita, ci doar se arunca. Dar, oricum rar refuz sau evit pe cineva. Trebuie sa fie nasol de tot, sa traga de partenera, sa intre 'ca tancul', cum se zice
Si inca ceva... Important :sa puna suflet! Nu e vorba de romanticeala, ci de a nu fi egoist. Nu e totul doar tehnica si figuri, si alea conteaza, dar nu asa de mult. Ele sunt drumul parcurs. Pot zice ca am avut dansuri la care mi-au tremurat genunchii... Dar de muuuult si le poți numara pe degete

11. Oni Andone:
Nu as putea defini obiectiv un dansator bun, dar mie imi place sa dansez cu un lider care ofera confort in imbratisare, care propune nu impune miscarea, adica o imprima intr-un mod tandru nu autoritar si care are curaj sa fie creativ in dansul sau, fara a lua prea in serios posibilele greseli.

12. Alina Elena:
Un om imperfect care să fie conștient ca ia in brațe un alt om imperfect. Un om care se deschide, primeste, daruieste, negociază, crează, se joacă, care învață constant fără a se lua in serios in exces...

13. Maria Postelnicu:
Sunt cateva elemente care mi se pare ca sunt necesare pentru un dans fain: un caminar pe care sa il simt (nu ca vine peste mine, dar ca este "asumat", impamantat); sensibilitate la muzica (cel putin in sensul de a ajusta dansul in functie de cat de ritmata sau lirica e muzica - de ex. danseaza diferit un D'arienzo fata de Pugliese etc., de a nu fugi/omite pauzele); senzatia de siguranta ca nu o sa ne lovim de alte cupluri (atentie la navigare); imbratisarea bine definita dar nu sufocanta; o oarecare diversitate a vocabularului de tango sau combinarea unor structuri standard in secvente coerente cu muzica si spatiul. Apoi vin multe alte lucruri care tin mai mult de perceptie si preferinte subiective (lucruri despre care e greu sa spui de unde vin, sunt personale): creativitate si/sau spirit ludic si ce pune fiecare in imbratisarea sa (desi exista un element de tehnica comun imbratisarilor placute, pot descrie imbratisarea a diversi lideri pe care ii consider buni altfel ca si feeling). Acestea din urma sunt chestii pe care nu le-as numi atribute ale unui lider bun, ci mi se par mai degraba particularitati si preferinte ale acelor lideri care stapanesc dansul si incep sa isi puna o amprenta personala in el.

14. Roxana Manda:
Un leader bun este in primul rand in el insusi. In al doilea rand muzica il danseaza. Nu danseaza niste scheme invatate pe muzica. Iar in al treilea rand este sensibil fata de partenera. Asculta...Este uneori activ alteori pasiv uneori cuprinzator alteori lasa spatiu.

15. Maria Tomescu:
O sa îl citez pe Flaco Dany la aniversarea lui: cadencia, elegancia, cuidad de la mujer. Și as sublinia grija față de partenera, un leader cu o îmbrățișare ocrotitoare se simte foarte bine !

16. Nicoleta Mihailescu:
E dificila intrebarea pt mine, pt ca sincer eu nu prea am tipare in tango...inca...cred. Adica stiu clar ce nu imi place! Dar un leader bun, nici nu vreau sa stiu cum ar trb sa fie...daca l-as defini, cumva parca nu ar mai fi bun! Probabil n-are prea mult sens, dar asa simt.
Iti pot spune insa despre o senzatie care imi pare de pe alta lume cand se intampla.
Imi place sa fiu tinuta in brate. Cu totul, nu cu jumatati de masura! Fara frici, alte ganduri, ezitari sau structuri care trebuie sa se intample. In brate, paradoxal, e liber - e liber sa fiu eu, asa cum sunt eu. Si apoi imi place sa fiu surprinsa - de ce imi spune, de ce ii dau eu in momentul ala; de ce construieste el, din starea noastra, din muzica. Si imi place sa simt ca e ok sa gresesc, sa ma impiedic - si chiar si din asta sa iasa ceva

17. Iulia Popescu:
Pentru mine un leader bun stie sa fie respectuos, galant, generos. Danseaza atunci cand simte sa faca asta, cu si pentru persoana pe care o are in brate. Imbratiseaza sincer. Este profund conectat la el insusi si la ea. Este ancorat in momentul acela, in corpul lui, in sol, in muzica. Isi da voie sa fie vulnerabil. Nu se grabeste, nu o grabeste. Danseaza ca si cum are tot timpul din lume. Chiar si cand se misca repede e calm, stabil, continut. Are rabdare. Se bucura de lucrurile mici. Experimenteaza, incearca lucruri noi, are umor. Asculta muzica, o simte, se joaca cu ea, fara sa uite de femeie. Este curios sa afle cine e ea, cea cu care danseaza. Nu ea, followerul, ci ea, femeia. O asculta, o invita, o sustine, o provoaca. Se adapteaza la ea si creaza impreuna cu ea. Este atent la ronda. Are un cod de respect cu ceilalti leaderi si protejeaza femeia.

18. Anonim 3:
Înainte de orice câteva clarificări care nu țin de pedanterie ci de așezare în realitate. Nu există un personaj colectiv, leader bun...Și oricum nu-mi place acastă segregare, leader, fallower. Ne așezăm din start într-o relație greșită, o reprezentare anapoda, așteptări nerealiste. În dinamica explorarii din tango, căutările și așteptările noastre se schimbă. În primul an de tango, vrei să dansezi cât mai mult, nu contează cu cine, nu contează cum, nu ști că nu ști nimic...și atunci partenerul cel mai bun este cel care te invită la dans. Dacă și miroase bine, ai avut mare noroc. În următorii ani, un partener bun ți se pare că este unul cu care te poți conecta și are un lead care te face cu ușurință să urmezi toate propunerile lui... și evident o sigură sensibilitate muzicală. După vreo cinci ani apreciezi prezența, spațiul pe care ți-l dă, adaptarea la muzică, adaptarea la persoana cu care dansează, o anume interioritate pe care o accesează cu subtilitate. Imaginația, empatia, ludicul, o anume corporalitate care-i permit să transforme muzica în dans. Dintre toate cred că prezența este de departe cea mai importantă. Nu cred că vreun anume tip de complexitate, structuri nemaivăzute, dinamici de scenă pot ține locul prezenței. Acum și aici pe bune.

19. Diana Teodora:
Eu consider că, in primul rând , este cel care știe să ia in brațe o femeie cu duhul blândeții ... Dar in același timp, să fie ferm! Să știe ce vrea, să nu se bâlbâie! Să aibă personalitate!... Dacă e și muzical, spontan, inventiv, capabil să te surprindă, cu atât mai bine! Bineînțeles că partea tehnică e și ea foarte importantă , dar am văzut dansuri remarcabile, in care leaderul conduce aproape toată melodia... caminar ! Așa că, doamnelor, vă întreb : Există așa ceva? Zi frumoasă și vise plăcute să aveți !

20. Cristina Daju:
Imi plac Leaderii relaxati, care nu iau dansul atat de in serios de parca ar executa o operatie neurochirurgicala. Imi plac Leaderii deschisi sa descopere dansul meu si sa se bucure de el. Imi plac Leaderii care nu fac demonstratii de performanta tehnica, uitand sa mai danseze. Imi plac Leaderii care nu ma imobilizeaza mai intai, pentru ca apoi sa danseze cu mine, eu dansez pentru placerea mea si imi place sa ma simt libera sa o fac. Imi plac Leaderii imperfecti, pana la urma tango este un dans uman

21. Miha Carmen:
Un Leader bun 1. Este respectuos cu partenera de dans dar si cu dansatorii de pe ronda, interpreteaza muzica, exprima o intentie si o directie clara in dans si este prezent in dans. 2. Imbratiseaza confortabil, relaxat, creaza dansul dupa propriile trairi si conecteaza cu trairile partenerei, oferindu-i libertate de exprimare in dans. 3. Cauta bucuria in dans si nu doar practicarea unor miscari mecanice si figuri tehnice pentru perfectionare. 4. Un leader bun nu este perfect, ci atent, respectuos si dedicat tangoului.

22. Luana Ibacka:
Un leader bun pt mine este un leader prezent, care se misca pe muzica, si care are un vocabular de miscare dezvoltat. Adica danseaza des, merge la work shopuri, este pasionat sa dezvolte dansul. Am ocazia sa dansez cu lideri , o data pe an de exemplu, este totul ca anul trecut. Pentru ca danseaza mecanic, si nu este preocupat sa adauge „cuvinte noi „ in comunicarea „ cu partenera. Si dansez cu leaderi cu experienta de 2,3 ani, care saptamanal sunt la scoli sau ore private de tango, fac voluntariat pt femei care voi sa invete, si sunt magici in dansul lor, pentru ca au o maxima prezenta, si observa cat de departe pot merge cu mine intr-o singura tanda. Așadar, încurajez toți liderii simpli, începători, sau avansati, sa se concentreze asupra propriei atenții emoționale, asupra muzicii și a femeii pe care o țin in brate. Apoi, sa fie preocupati de a adauga cat mai multe „noutati” in felul in care danseaza, pentru a se putea oglindi cat mai „bogat” in dansul cu partenera. Sunt constienta ca un leader trebuie sa faca multe pe ronda : sa se ingrijeasca sa se deplaseze pe muzica, sa fie atent la ceilalti dansatori, sa creeze figuri potrivite liniei muzicale..uneori si pauze in dans, care pe mine una, ma surprind foarte placut. Cateva secunde de pauza la momentul potrivit, mi se par mai senzuale si menite sa ne conecteze, decat cine stie ce structuri complicate. Un leader bun stie, mai ales daca are de a face cu un follower care nu danseaza mecanic, sa fie creativ , una cu muzica, si sa ofere supriza.

23. Cristina Wiershen:
Pentru mine, un lider bun este cel care crează din pasiunea pentru dans, un context de armonizare cu orice partener, de orice dimensiune sau nivel tehnic.
Este liderul care reușește sa facă o partenera începătoare sa se minuneze de propriul ei dans, intr-o singura tanda.
E liderul ăla după care nu-ți mai vine sa dansezi cu nimeni la Milonga, “ca sa nu-ți strici gustul”.

24. Ingi Hristu:
Îmbrățișare calda, siguranță, încredere ca știe ce face cu mine și muzicalitate! Important ce ma face sa simt. E despre ce simt, clar! Sa vreau sa fiu acolo cu el în fiecare secunda și sa mi doresc sa nu se mai termine tanda!
Și... PS. sa nu vorbească indiferent cât de interesant este subiectul abordat. Vorbim după..!!!

25. Mirela Rosu:
Pentru mine un leader bun este acel lider care este prezent, este empatic, stie ce vrea in dans, nu ezita, are o tehnica buna, foloseste "figurile" cu responsabilitate si bun simt, este muzical, este surprinzator.

26. Cristina Katea:
Pentru mine este important ca leaderul să nu fie rigid și nici foarte preocupat să demonstreze tot ce știe și poate, și mai ales ce nu poate, în decursul unei singure tande. Leaderul perfect este cald, haios, adaptabil și în general îl cam simt din prima îmbrățișare.

27. Emanuela Sorina Largu:
După părerea mea un bun lider este dansatorul/dansatoarea care isi asumă faptul ca * pentru timpul cat dureaza o tanda, vrea sa dansati IMPREUNA , ca iti ofera protectie dar si libertate de mișcare, care respectă si isi asumă eticheta a tangoului si care nu in ultimul rand, să asculte si sa danseze muzica, fără a face pe rondă experimente ce ar trebui mai întâi făcute in orele de practica

28.Carmen Radu:
In viziunea mea, un leader bun este cel care reuseste sa isi faca partenera sa se simta regina pentru o tanda. Incepand de la modul cum se imbraca, cum face cabeceo, cum isi imbunatateste tehnica pentru confortul si placerea partenerei. Este exact ca in viata. Mi s-a intamplat ca un campion mondial de tango salon sa ma invita la dans si sa imi spuna: " Carmen, stiu ca iti place D'Arienzo cu Laborde", adica exact tanda pe care ma invitase sa o dansam. Este un lucru minunat ca simti ca un leader bun isi dorreste sa danseze o ANUMITA tanda cu o ANUMITA partenera si sa lase sa se vada acest lucru din modul in care face cabeceo, nu doar din privire ci din intreg limbajul corporal

29. Anonim 4:
Increzator dar nu arogant, ofera si accepta imbratisarea, muzical, tehnica buna, fluid in miscare.

30. Anonim 5:
Un leader bun este unul care tine cont de mine si stie cum sa gestioneze energia de cuplu, simte cand e prea mult din partea lui dar reuseste in acelasi timp si sa ma tempereze cand ma ia valul. Prefer un leader mai linistit cu o imbratisare calda si confortabila in schimbul unuia care are mereu figurile la el si incearca sa demonstreze celorlalti ca oricat de plina ar fi milonga el isi poate face numarul ( Chit ca nu tine cont de ronda, de celalalte cupluri si de ceea ce il inconjoara - recuzita, scaune, mese, pahare, plante etc.). Un leader bun este unul in bratele caruia ma simt protejata si pot inchide linistita ochii in timp ce dansez, stiind ca are grija de mine orice s-ar intampla. Asta, la care se adauga un plus de muzicalitate va fi intotdeauna prima mea alegere de leader la o milonga. Daca imi si zambeste frumos si are o atitudine pozitiva, cu siguranta voi avea placerea sa mai dansam si cu alte ocazii, indiferent de nivel.
Acum, ca sa fiu sincera, fac excepții de la cele menționate mai sus. Dacă îmi place un dansator foarte mult pot sa fac abstracție de la unul-doua puncte, când reușește sa compenseze prin celelalte. Nimeni nu-i perfect.

31. Rodica N:
Un leader bun ofera o imbratisare confortabila, este muzical, surprinde placut, propune fara sa ma oblige si navigheaza cu atentie la celelelte cupluri.

32. Ramona Boca:
Un leader bun pentru mine este acela care are un nivel inalt de "jucabilitate". Care stie sa se joace pe muzica impreuna cu mine.
Care asteapta sa isi dea seama de stilul meu de a ma juca pe muzica si intra in jocul meu, infrumusetandu-l, imbogatindu-l si provocandu-l.
Un leader bun pentru mine este acela care din cand in cand ii ofera cu eleganta femeii momente pentru a se juca singura pe muzica, echilibrandu-le cu momente in care se joaca impreuna si momente pe care si le acorda lui insusi.
Cumva in dansul acesta intra 2 personalitati care pret de o tanda si-au propus sa se simta bine impreuna, sa se inteleaga si sa se accepte. Mie imi plac leaderii care sunt atenti la personalitatea femeii si o pun in valoare in dans. Caci astfel ea se simte fericita. Si ce barbat nu vrea sa faca femeia fericita?
Un leader bun este acela care iubeste muzica si dansul. In general. Caci acela care le iubeste se va preocupa sa evolueze in dans si sa interpreteze in mod variat o muzica variata si nu va ramane in repetabilitatea continua a 3-4 structuri fixe invatate in primii 2 ani.
Eu fac de multe ori nebunii in dans. Nu stiu exact ce fac si poate nu mai pot repeta nebunia ani la rand, dar fac ce mi-a dictat momentul acela, muzica, atmosfera, spatiul. Imi plac leaderii care apreciaza creativitatea si o preiau si o continua. Carora le place sa fie surprinsi pentru ca astfel sunt provocati sa faca ceva nou.
Imi plac leaderii care danseaza cu tot corpul si pun tot sufletul. Cei care ti se ofera, nu cei care se retin si te tin la distanta. Dar nici cei care te sufoca si insista sa se lipeasca de tine cu superglue de sus pana la genunghi (am cunoscut un caz, e aproape imposibil sa dansezi)
Mai, leaderii buni sunt cei care inteleg ca tangoul este ceva de care este vital sa te bucuri impreuna cu partenera de tanda, sa te bucuri si sa te joci, nu sa te impotmolesti in greselile ei si/sau ale tale. Si, evident, sa te bucuri fara sa o lovesti nici pe ea si nici pe cei din jur.

33.Ilinca:
Un leader bun/interesant este pentru mine un partener curios, interesat, explorator. Interesat de mine/de partenera in tanda respectiva, curios vizavi de ce poate naște din dansul nostru, explorator al posibilitatilor care se arata-chiar si neașteptate. Sigur, asta in contextul unui vocabular cat de cat stapanit - fara sa fie neaparat supercomplex sau spectaculos.

34. Brandusa Mezei:
Nu pot spune ca stiu ce este sau cum ar trebui sa fie un bun leader, dar imi pot exprima asteptarile mele vizavi de leaderi. Prin urmare, un bun leader pentru mine este acela care ma transpune in poveste (povestea lui, povestea autorului, povestea noastra), iar daca follower-ul domina, sa aibe capacitatea de a se conecta la povestea ei, urmarea putand fi o surpriza pentru amandoi ( sa o introduca usor in basmul lui, sa-si creeze propria lor poveste sau sa existe un dialog omogen) . Tin sa subliniez importanta conexiunii la dans prin muzica, dansul fiind totusi ilustrarea muzicii. Nu ne expunem dramele pe o muzica vesela si energica. Am convingerea ca o buna conexiune la tine insuti, la muzica si la cel cu care dansezi, omoara automatismele, invie autenticitatea,originalitatea,creativitatea si se poate iesi mai usor din acea zona de comfort in care tindem sa ramanem. Nu ai cum sa spui o poveste repetand aceeasi propozitie. Iti trebuie un vocabular bogat, aici spunandu-si cuvantul tehnica. Oh da......am ajuns la imbratisare. O imbratisare buna si sincera poate spune atat de multe si va scoate intotdeauna tot ce-i mai bun din tine, indiferent cat de adanc ai incercat sa ascunzi aceasta latura. Asa ca drag leader sau follower, nu-ti fie frica ca devii vulnerabil daca oferi o astfel de imbratisare, ci bucura-te ca le poti impartasi celorlati tot ce-i mai frumos, pur si bun in tine. Avand aceasta conexiune si simtire in partea de sus se va transmite in tot corpul, iar picioarele vor ajunge sa danseze cum nu ai crezut vreodata ca vei putea. Succes tuturor si va imbratisez sincer.

35. Corina Lungu:
Ce inseamna un lider bun,dupa 7 ani de truda,cursuri,profesori,insomnii,dans,cautare,iluzii si deziluzii...?Este un lider caruia II PASA,campionul increderii mele ca follower,ca suflet,ca emotie! Un lider bun stie sa PRINDA timpul si sa l opreasca in imbratisare!Un lider bun este atent,danseaza PE muzica ,imbratiseaza cu hotarare si candoare si te invita la un " hai sa fim fericiti AMANDOI ,tanda asta,liberi si frumosi,departe de egouri si frustrari".... Un lider bun este cel care ACCEPTA ca este perfectibil! La cati mai multi campioni ai increderii ,asadar,tande minunate! Eu cunosc destui lideri buni,carora le si multumesc cu drag!!

36. Camelia Barda:
Leader bun - danseaza pe muzica. Are grija sa conduca figura pana la final si urmatoarea extensie. Are rabdare sa cunoasca partenera si sa ii respecte limitele ca sa nu o tensioneze. Simte muzica si mai ales partenera si se concentreaza pe ea, nu pe figuri. E important sa afle ce (emotie) ii transmite ea. Are o imbratisare placuta si are grija cum arata si cum invita. Apoi nu e musai sa calce pe fiecare timp... se poate juca sau propune ceva fluid ....

37. Anonim 6:
Un leader bun: - Este prezent in îmbrățișare; - Își protejează partenera in timpul dansului; - Este răbdător și deschis la propunerile partenerei.

38. Anonim 7:
Pentru mine un leader bun este o persoana care : - Danseaza, nu conduce : cred ca se interpreteaza gresit conceptul de leading, eu nu vreau sa fiu condusa ca o masinarie, ci mai degraba prin propunere si acceptare. - Are muzicalitate sau si-o educa in timp - Este prezent in dans si nu are coregrafii - E un bun follower, de asemenea - Empatizeaza si comunica in timp real cu follower-ul - Transforma orice follower intr-un/o dansator/ dansatoare mai buna… - Are inima deschisa

39. Oana Luka:
Un leader bun? Hmm. In primul rand este o intrebare cu caracter cam general, adica intotdeauna perceptia despre partenerul de tanda, este formata in functie de persoana ta. In asta consta si unicitatea "legaturii" dintre cei doi parteneri ai unui cuplu de tango. In primul rand , persoana respectiva trebuie sa empatizeze , sa fie pe aceeasi lungime de unda cu lungimea ta de unde. Totul incepe de la modul in care face invitatia, (preferat cabeceo) si step 2: de la initierea imbratisarii, ( dupa cum stim bine, el te invita si tu raspunzi prin felul in care il imbratisezi, foarte important acest aspect deoarece, prin felul in care il imbratisezi , tu ii transmiti felul in care doresti sa te imbratiseze. Daca el din start iti refuza acest lucru, clar "we begin" with a problem. Un leader bun, si prin asta nu inteleg un leader experimentat, este cel care dispus sa accepte ceea ce doresti tu sa ii comunici. O tanda magica, este rezultatul comunicarii dintre cei doi. Numitorul in comun este Muzica. Daca parternerul nu doreste sau nu poate sau nu este deschis "sa auda" aceeasi muzica pe care o "auzi si tu", atunci clar este o chestiune de nepotrivire, prin urmare, pentru mine nu e un leader bun. Iar ultima, si cea mai importanta este implicarea, focusarea lui pe tine si pe muzica. Daca el considera Tango-ul ca pe o "dis-tractie" atunci Claro che el non esa!

40.Anonim 8:
Un leader bun este alături de follower in crearea unei conversații în dans.... un leader bun este 100% implicat, adaptabil, relaxat si deschis oportunității de învățare în orice aspect al dansului... un leader bun este flux de energie, indiferent de nivelul său de dans

41. Dia Dianette:
Un leader bun, pentru mine, este cel capabil sa produca DANS cu orice follower, indiferent de vechimea followerului in tango, fara ca followerul sa stea nedumerit, concentrat sa inteleaga ce se conduce si intrebandu-se o tanda intreaga: “ce vrea sa spuna poetul?”. Un leader bun ofera unui follower siguranta de a se abandona pe sine in bratele lui, are o imbratisare comfortabila. E cel care intelege muzica, produce un dans variat, adaptat muzicii, in urma caruia amandoi sa fie fericiti la finalul melodiei.

42. Cris Win:
Un leader bun ? Sau un leader cu care ma simt bine ? Nu stiu cat de in masura sunt pentru a face o astfel de caracterizare, avand in vedere experienta mea nu foarte bogata. Si totusi, fara a dezvolta, si ca sa ma inscriu in cele doua, trei propozitii scurte, apreciez o marca ferma, dar in acelasi timp delicata, chiar daca pare un paradox. Imi place un leader creativ, dar care imi lasa si mie timp pentru eventuale “floricele”, un leader prezent, nu doar tehnician desavarsit. Si daca mai si respecta eticheta de tango ( tinuta, condus partenera la locul ei, .... ), pot spune ca am avut parte de o tanda "rotunda"

43. Anonim 9:
Un leader bun pentru mine este cel care genereaza, pentru acel moment, o poveste (cu expozitiune, intriga, desfasurarea actiunii, un punct culminant si un deznodamant). Pentru aceasta este nevoie de prezenta, conectare, provocare, claritate, generarea unui spatiu si a unei intentii de doi.
Adica un leader care ma invita la tango!

44. Anonim 10:
Un leader bun se adaptează nivelului tău tehnic, nu ești marioneta lui ptr rutina lui de dans. Multe lucruri frumoase pot ieși din lucrurile simple. Apoi e deschis și flexibil - daca ceva nu iese ne adaptam mai mult și ne frustram mai puțin. Ptr mine cred ca atitudinea fata de dans contează mult mai mult ca dansul lui in sine. Pe scurt...un leader își lasă orgoliu departe cât dansul sa fie despre muzica, despre bucuria noastră de a dansa și nu despre ego-ul lui.

45. Laura Crisan:
Un leader bun este cel cu care reusesc sa am o buna comunicare;sa simta muzica,sa inteleaga frazarea;sa fie creativ si rabdator.Sa existe emotie.

46.Florensia Floramor:
Un lider bun este cel care are bucuria si plăcerea sa dansam cand ne întâlnim la vreo milonga. Sau cel care are curiozitatea sa descoperim impreuna o noua versiune a dansului, in cazul in care nu ne cunoastem sau nu am mai dansat. Restul e poveste. Poate fi o poveste despre: 1. imbratisare si conexiune potrivite, implinitoare; 2. despre o tehnica armonizata si un caminar armonios; 3. sau despre distractie si varietate, pur si simplu, sa razi in timpul unui dans, sa te energizezi, sa te joci, sa te surprinzi unul pe altul, cu imperfectiunile si improvizatiile aferente. Daca as limita prea mult descrierea unui lider bun sau as mentiona, de exemplu, doar imbratisarea, ar ramane sa ma bucur de prea putine ori de dans sau sa fiu in continua cautare si asteptare a perfectiunii. Dar daca totusi insist sa gasesc raspuns la intrebarea ce inseamna un lider cu adevărat bun, pot spune ca l-am regasit in acele tande cand am reusit sa comunicam excelent in dans, sa ascultam muzica impreuna sau linistea, sa ne ascultam pe noi, corpurile, energia, vibratia, in timpul dansului sau chiar înainte de a-l incepe, sa avem rabdare, sa asteptam, sa ne oferim timp, sa ne potrivim pasii, conexiunea, figurile (mai ales daca nu am mai dansat impreuna), dar si sa improvizam si sa aducem putina varietate si un strop de surprindere. Am scris la plural acestea. Pentru ca degeaba el daca eu, nu. Si degeaba eu, da, daca el, nu. Un lider bun este inspirat si creativ, te inspira si te invita la creativitate. Si l-am regasit in tandele in care muzica, ritmul, il stimulează, il inspira, determinand astfel ca ambii parteneri sa ofere totul.

47. Anonim 11:
In mod sigur cred ca toata lumea are dreptate si toti in fond spun aceleasi lucruri, sub o forma sau alta. Si totusi, pentru mine un leader bun este cel care danseaza tango cu mine, nu singur. Este rabdator si ma face sa fiu prezenta si relaxata prin atentia, prezenta lui. Imi vine in minte tipul care dansa tango cu o matura. Nu cred ca-i place nimanui rolul de matura.
In dans trebuie sa existe dialog. Comunicarea genereaza o emotie. Atunci cand apare emotia se creeaza o chimie, iar tanda poate deveni o experienta unica.
Imi place sa-mi imiaginez tangoul ca pe un desen unde el traseaza liniile pe ritm iar eu dau culoare desenului pe muzica.
Evident tehnica si imbratisarea sunt de baza, dar in acelasi timp conteaza si starea de spirit a amandurora.

48. Iulia Draica:
Ca tehnica, imi plac mult partenerii foarte, foarte grounded. Ca feeling, un partener care sa danseze cu sufletul si nu cu mintea, care sa puna pe primul loc muzica, cu care sa ma pot conecta mental si sa fie multa liniste cand dansam, ca o meditatie, sa intelegem muzica in acelasi fel, sa lase muzica sa il danseze pe el si sa nu incerce sa controleze dansul… pentru ca muzica vine de la dumnezeu si trebuie lasata sa curga liber. Mai cred foarte mult in chimie si potrivire, unii dansatori sunt foarte buni luati individual, dar impreuna ceva nu merge…cred ca unele corpuri/energii se potrivesc perfect, ca piesele de puzzle, altele pur si simplu nu.

49. Patricia Paraschiva:
Un leader bun ar trebui să cunoască în primul rând tehnica de bază pentru a putea avea un "dialog" decent. Mai apoi, ca dialogul să devină poveste, ar trebui să fie relaxat, adaptabil şi flexibil în ceea ce priveşte îmbrăţişarea, nivelul de tehnică, respectiv starea de spirit a followerului. Vorbim de basm în momentul în care leaderul ştie că dansul nu este doar despre figuri pompoase, ci mai degrabă despre conexiune şi muzicalitate împreună.

50. Amada Adama:
Sa fie empatic si sa dea o senzatie de confort partenerei mergind pina la a o lasa sa 'conduca', de exemplu, o barrida inapoi , sa-i lase o oarecare independenta si sa nu se astepte doar la a fi urmat intocmai (avind in vedere ca o femeie face ce zice el dar cind vrea ea), asta daca ne gindim ca tangoul este uneori un dans de improvizatie si tocmai aici eu il gasesc incitant; sa aiba o oarecare gentilete dansind cu partenera de dragul dansului nu ca sa-si demonstrezel el abilitatile si tehnica; sa fie muzical si sa nu te considere apriori sub nivelul lui, sa nu impuna imbratisarea. Sa faca o noua invitatie, intr-un alt context muzical sau ambiental doar ca sa vada daca perceptia primului dans a fost corecta.
uneori poti fi surprize si emotii noi

51. Anonim 12:
As putea spune ca un leader bun este cel care are muzicalitate, conexiune si stabilitate. O interpretare mai subtila a muzicii face diferența intre un leader bun si unul foarte bun. Iar leaderul ideal, pentru mine, este cel care, pe lângă cele enumerate, reușește sa-mi creeze senzația ca nu trebuie sa demonstram nimănui, nimic

52. Alina Herescu:
Liderul bun s-ar descrie mai bine în câteva trăiri, decât câteva cuvinte, din punctul meu de vedere. Astfel, aș începe cu pofta/deschiderea pentru acea întâlnire intimă, îmbrățișată, fără filtre raționale, formale. Să-și dorească să simtă, să exploreze împreună cu partenera, într-o îmbrățișare "până la capăt", oferindu-se ca cel mai confortabil "culcuș". Odată ce s-a creat fundamentul, conexiunea, perechea devenind un tot omogen, chiar complementar fiind, mai rămâne ca muzica, ritmul să fie trăite, circulând fluid, vascularizând întregul, punându-l astfel în mișcare pe ringul musai de dans, de joacă, și nu de luptă. Consider că luptele interioare se reflectă și pe ring, iar dacă dansatorii sunt cu adevărat conectați, simțurile sunt mai vii și mai prezente ca oricând, astfel că totul se armonizează, nu doar în interiorul perechii, ci și în raport cu ceilalți dansatori, și nu se întâmplă nici accidente. Liderul care e "singur" în îmbrățișare, e "singur" și pe ring. Altfel spus, fractura internă poate genera fractura externă.
În concluzie, nu dați banii pe prostii, dați conexiune, drag și joacă la copii. Dacă ai fondul, forma vine de la sine, dar forma nu poate fi creată, nici măcar preluată, fără suport, fără a fi înțeleasă, trecută și adaptată prin prin propriile resorturi, mecanisme.
Probabil că după această părere exprimată mă vor evita și mai mulți lideri, dar chiar dacă unul singur va avea curiozitatea să explorăm împreună până la capăt, va fi un mare câștig întru tango-fericire și sens. Vă foarte pup îmbrățoșat, la conexiune și turație maxime!

53. Korina Petrescu:
Pentru mine un leader bun este acel leder ce are o imbratisare profunda, reuseste sa faca liniste in mine, ma face sa visez si reduce tot universul si spatiu la noi doi si muzica ce curge.

54. Raluca Aldea:
Imi place foarte mult sa dansez cu Leaderi care ofera o imbratisare frumoasa, reala, autentica, confortabila, sigura... o imbratisare care sa ne conecteze cu adevarat... In egala masura imi place sa dansez cu Leaderi care imi ofera spatiu si timp pentru a ma exprima, leaderii care sunt atenti la ce am de oferit in dans, alimentandu-si potentialul de improvizatie din modalitatile mele de interpretare si din propunerile mele. Imi place sa dansez cu Leaderi care danseaza ascultand in mod constient muzica si interpretand ceea ce aceasta inspira. Imi place sa dansez cu Leaderi care ofera stari si nu cauta sa imi faca o demonstratie de forta si figuri. Imi place sa dansez cu Leaderi care respecta codul de Tango, ronda si pe toti ceilalti dansatori care danseaza in acelasi timp cu noi. Imi place sa dansez cu Leaderi care ma acomodeaza pe fiecare pas, chiar si atunci cand muzica este mai ritmata si care au grija de axa mea si de siguranta mea pe ronda. Imi place sa dansez cu Leaderi care imi ofera posibilitatea de a FI Tango nu doar ma misca pe muzica de Tango...

55. Anonim 13:
Cel care face ca dansul sa fie fluid si impotmolirile amuzante, uneori imi povesteste o tanda alteori o discutam. Marea majoritate sunt leaderi buni.
 

A doua parte aici: https://lasastresa.blogspot.com/2020/03/barbatul-in-tango-teaser-partea-ii-a.html





Comentarii

Cautati in acest blog