Barbatul in Tango – teaser – partea a II-a



Continuam cu publicarea celei de-a doua parti a materialului "Barbatul in tango" la construirea caruia am participat in egala masura si eu si Lucia.

Facem aici o precizare: rugamintea noastra catre doamnele care ne-au ajutat a fost sa raspunda la intrebarea "ce este un leader bun" in doua-trei, cateva propozitii, maxim o fraza, pentru ca raspunsurile sa fie scurte, succinte, sa contina esenta, sa fie usor de citit tocmai pentru ca stim bine ca domnii nu au rabdare sa citeasca romane de poezii, ei sunt mai practici si merg direct la subiect, n-au prea multa rabdare pentru ocolisuri :)

Asadar, domnilor eu cred ca v-am facut viata mai usoara si sper ca v-am starnit inca o data curiozitatea pentru a afla cum putem fi mai buni in tango:


56. Anonim 14:
Un leader bun pentru mine este acela care mă ține frumos în brațe, e muzical și jucăuș și mă ascultă și pe mine.
Un leader excepțional e acela care mă face să mă simt cea mai bună dansatoare din lume.
Din perspectiva mea, experiența din punct de vedere tehnic nu e mereu un indiciu a cât de bun un leader este.
Am dansat cu leaderi începători care m-au ținut pur și simplu în brațe și, deși aproape că nu m-au scos din caminar o tandă întreagă; pentru mine a fost minunat.
Am dansat și cu leaderi profesori, tehnic foarte pricepuți, dar care m-au făcut să mă simt un personaj secundar în tandă care nici măcar nu putea ține pasul cu complexitatea figurilor lor.

57. Anonim 15:
Despre leaderi numai de bine...sa fie increzatori, rabdatori ,tandri si plini de emotie pozitiva...ca de robotei se ocupa tehnologia.

58. Lavinia Ene:
Cred ca pentru mine un leader bun (fără sa mai enumar aici lucurile basic care țin de tehnica și de respectarea partenerului), este cel care îți poate obtine încrederea în dans, un leader cu o îmbrățișare placuta, adevarata, ”pufoasa” , care este prezent, care iti lasa loc și ție în dans si se poate bucura de tanda chiar dacă nu iese totul „ca la carte ( youtube)”.Daca pe lângă toate astea este și muzical și evita să repete excesiv anumite secvente, este minunat

59. Anonim 16:
So...un leader bun din punctul meu de vedere:
- acordă timp "cunoașterii" reciproce, din punct de vedere al dansului, la începutul unei tande. Mi se pare că asta ajută la stabilirea unei baze comune pe care ulterior putem construi
- pune accent pe confort și siguranţă, atât în cuplu cât și în relaţia cu ceilalţi dansatori.
Orice surpriză pozitivă, în plus faţă de ceea ce am menţionat mai sus, e doar bonus

60. Florina Toader:
Apreciez leaderii care asculta muzica si o exprima prin elementele pe care le conduc. Un leader bun sta in echilibru si simt ca ma pot baza pe el si ca are grija sa nu ma dezechilibreze nici pe mine. Un leader bun ma imbratiseaza in asa fel incat simt ca respiram impreuna, ca putem incepe sa cream.

61. Anca Ionescu:
Ca in orice alt domeniu exista mai multe stiluri de a conduce, stiluri care se regasesc invariabil si in tango - stilul autoritar in care liderul ia decizii in numele partenerului, fara drept de negociere sau comunicare; stilul participativ unde liderul implica si partenerul in procesul de creatie al dansului; stilul permisiv in care liderul considera followerul la fel de bun in a propune miscari, in a lua initiativa. In interiorul unei comunitati de tango se regasesc toate aceste stiluri de lideri si aceasta diversitate face ca tango-ul sa fie complex si stimulant. Pentru mine, un bun lider stie sa creeze o poveste cu fiecare dans in parte si sa o comunice follower-ului cu incredere si creativitate. Apreciez un lider care dupa fiecare impuls stie sa asculte si sa reactioneze la nevoile mele, sa-mi ofere sprijin, sa ma stimuleze si sa ma inspire cu fiecare dans in parte. La finalul dansului stiu ca am avut parte de un lider bun daca ma simt libera, relaxata, fara sa fiu constienta de pasii si figurile pe care le-am facut, ci de energia si inspiratia pe care mi-a oferit-o de a continua sa dansez. Un bun leader este complex ca si tango-ul, te inspira si iti da incredere sa faci miscari pe care nu credeai ca esti capabila sa le faci, cu usurinta, cu pasiune, deschidere si onestitate, poate chiar umanitate, modestie.

62. Alina Mihalache:
imi place mult cand partenerii mei transforma un pas mai lung, mai scurt sau prea la dreapta in bucuria de a crea ceva nou si neasteptat in dansul nostru, cand imi accepta jocul, propunerile in dans si ma fac sa simt ca tanda noastra este un dialog. Partenerul meu ideal ma invita privindu-ma in ochi, danseaza doar pentru mine si nu pentru a (-mi/-s)i arata cat e de bun, daruieste putina emotie si imi pretuieste imbratirea. Stiu ca e un raspuns cam abscons, dar ... asta e.

63. Tamina Salcudeanu:
Pentru mine, un lider bun ar trebui sa aiba muzicalitate, prezenta, dorinta, personalitate, energie si mai ales tehnica.
Cred ca e esential sa detina un mix de calitati si defecte.
Importanta mi se mai pare receptivitatea si creativitatea care pot conduce facil catre abilitatea transpunerii de la o experienta intensa intr-una jucausa si invers.
Pana la urma, forma este esentiala, dar nu este esenta. Astfel ca imperfectiunile pot deveni perfecte in imbratisarea liderului potrivit.

64. Anonim 17:
Pt mine un leader bun este cel care reuseste sa ofere un echilibru intre ceea ce conduce si spatiul pe care il acorda parteneri pentru a se exprima, creand astfel un dialog nonverbal. Este acela care se foloseste de "greselile" lui sau ale ei ca sa creeze alta dinamica, alta energie in dans.

65. Irina MC:
Asa cum vad si simt eu lucrurile, un leader bun este cel a carui imbratisare este confortabila, care calca pe muzica si o face cu siguranta/ fermitate, si care danseaza (si el) impreuna cu folower-ul. Regret ca ma lungesc prea mult, dar nu ma pot abtine sa nu detaliez ... Un leader cu imbratisare confortabila nu este incordat/ rigid, invita, nu constrange, nu ridica umarul drept, nu tine follower-ul la subrat, nu impinge cu capul etc. Din experienta, dansul cu un leader rigid, care forteaza lead-ul, poate fi dureros la propriu, ceea ce nu am patit niciodată nici cu cea mai rigida dna/dra (o fi din cauza fortei, sau poate din cauza faptului ca leader-ul detine controlul ... nu stiu).
Referitor la muzicalitate, cred ca e esentiala la leader, nu la follower.. Adica, ptr. mine ca leader, e placut sa dansez cu un follower cu aceleasi afinitati muzicale, dar chiar daca e complet pe langa (ceea ce sincer, nu prea mi s-a întâmplat), nu ma deranjează deloc la condus (daca follower-ul are picioare puternice si este flexibila/soft sus, nu mai are nevoie de multe). In schimb, poate fi al naibii de frustrant sa dansezi cu un leader care calca pe langa muzica... iar un lead ezitant e cel putin confuz ptr. follower.
Referitor la conexiune, multi zic ca e doar treaba follower-ului... Dar e foarte placut sa dansez cu un leader pe care il simt ca danseaza cu grija fata de mine, care imi conduce si vine impreuna cu mine, care ma asteapta sa termin pasul (sa descarc greutatea), care imi da spatiu cand imi conduce ceva care necesita spatiu, care face pauze dese, care ma lasa sa finalizez ocho-ul. Care nu ma tine la subrat si incearca sa paseasca prin dreapta mea, parca vrea sa ma fenteze si sa ma lase in urma  Care nu ma pune sa ma invart la nesfarsit ca un titirez in jurul lui, care, in fine, danseaza si el, si se bucura de miscarea propriului corp, nu ma danseaza doar pe mine. Aoleu a iesit un eseu  :)))))

66. Irina Mihai :
Imbratisarea insotita de atributele muzical, calm , atent, tehnic, energic, ferm- creeaza dependenta. Bineinteles, degeaba e leaderul bun, daca nu are cu cine si nu auzim aceeasi muzica. Daca energiile nu se intalnesc si astrele nu se potrivesc, nu e tango. Aaa, si emotia- felul in care transmite emotia!

67. Andreea Mihaiu:
Pentru mine un lider bun este cel care ma face sa ma simt mai buna in dans decat stiu eu ca sunt. Pentru a obtine din dansul meu maxim, e nevoie sa-mi ofere siguranta in imbratisare, sa-l simt pe lider conectat complet cu mine. In general stiu ca un lider e bun, cand nu tin numaratoarea melodiilor ce compun tanda, si cu atat mai putin, nu realizez cand s-a terminat tanda.

68. Cristina Mayer:
In viziunea mea un bun lider mi-ar placea mie sa :
1. Sa stie sa imbratiseze. Sa stie sa se "abanzoneze" in imbratisare si sa stie cat, in functie de partenera, pentru a nu fi nici prea intruziv nici prea rece.
2. Sa aiba muzicalitate. Sa stie sa interpreteze melodia, nu doar sa faca pasi, masinali, scheme tehnice.
3. Constientizarea partenerului, a follower ului, sa conduca dar si sa se lase inspirat de acesta in generarea de noi pasi, noi structuri, sa fie rabdator, atent si gentil, pentru a putea pluti impreuna pe acorduri.
Cam asta cred eu. Cam asa mi-ar placea mie sa fie liderul cu care dansez. Jucaus, muzical si prezent!

69. Anca Cilia Husi:
Ca sa pot raspunde la intrebarea asta, m-am ancorat in cele mai faine tande de pana acum. Acolo am regasit parti din acest "lider bun". Stiu ca m-am intrebat la sfarsit, cand a trecut timpul? Ce am facut in timpul acelor tande? Un lider bun e acela cu care reusesti sa faci timpul sa stea in loc, cu care spatiul devine multidimensional, cu care sa ai senzatia de contopire, fara sa stii exact ce pasi ai facut. Si cu care continui sa dansezi chiar si atunci cand muzica a incetat.

70. Ilinca Stefanescu:
As putea spune ce apreciez eu la un lider dar sunt asa ... idei nelegate asa ca nu stiu cat ajuta;
evident ca tangoul e un dans improvizat dar ce am observat eu este ca sunt multi lideri care intra in dans cu un plan anume si cumva, cand nu le iese ce si-au propus se simte in dans ca sunt oarecum dezamagiti; mie fix partile astea imi plac cel mai mult. Cand se greseste si trebuie pornit de la zero.
pentru mine un lider bun nu se gandeste: vai... i-am dat pas fata si ea a facut altceva si "mi-a stricat dansul" (nu are rost sa spun de cate ori am auzit expresia asta). Din contra, ala bun ar zice: "ce interesant, altceva...hai sa vedem unde duce asta!" Posibil sa nu iasa cel mai frumos dans vazut din exterior dar energia din interior e fantastica

71. Carmen Piringiac:
Un leader bun este cel care danseaza împreună cu mine muzica de tango, nu cel ce face CU mine figuri pe ritm de tango.

72. Anamaria Cristina:
Ce imi doresc...? RESPECT. Termenii de leader si follower sa fie interpretati corect, EL creeaza energia, invita, EA o preia si o transforma. Suntem impreuna in acest dans, fiecare cu rolul lui, dar egali. PREZENTA, CONEXIUNE, daca tot acceptam sa petrecem 10-15 min, sa fim acolo, cu tot ce putem aduce mai autentic, restul de tehnica, muzicalitate, creativitate vin in functie de cat doreste fiecare sa investeasca in el.

73. Simona Anderco:
Chiar daca nu-mi place prea mult sa recurg la citate, este unul care « se insinuaza » ori de câte ori încerc sa formulez raspunsul la invitatia primita. Inseamna ca « vrea sa iasa » ca trebuie sa-l împartasesc (iertare daca textul nu respecta originalul) : « Tangoul vorbeste despre calatorie, nu despre destinatie » Tangoul este o calatorie de 12, 13 minute în care leader si follower merg mult în paralel, dar tind spre crusado. In aceasta calatorie, eu, ca follower, ma încredintez leaderului si astept ca el sa ma conduca ferm, clar, cu gesturi simple sau mai complexe, dar si cu respect pentru prezenta mea alaturi de el. Astept ca experienta lui tehnica sa fie instrument de transmitere a BUCURIEI pentru dans, o cale prin care sa ma faca sa simt, sa înteleg într-un fel unic si irepetabil muzica ce însoteste calatoria noastra comuna. Mi s-a întâmplat odata (o singura data !) ca dupa o tanda superba de vals leaderul sa-mi multumeasca pentru ca i-am înfrumusetat dansul. Recunosc ca m-a facut sa ma simt minunat.

74. Anonim 18:
Pentru mine un leader bun înseamnă sa aiba răbdare, sa nu se grăbească, dar în același timp sa simtă muzica, pentru ca...de exemplu...dacă este o tanda dinamică gen D'arienzo si el abia dansează...eu clar voi "muri" pe ringul de dans.
Cred de asemenea ca este foarte important să nu încerce tot felul de figuri pe care nu le stăpânește sau timp de o tanda sa iti conducă giro non stop.
Conteaza sa fie si vesel si sa aiba simțul umorului, sa fie jucăuș pentru ca transmite această stare în dans, cui ii place sa danseze cu o persoană sobră și mult prea serioasă?

75. Ramo Ramona:
Pentru mine, un leader bun este cel care are claritate in marca, este prezent, se bucura de dans si reuseste sa creeze conexiune impreuna cu partenera

76. Daniela Ivanciu:
Pentru mine un lider bun este un lider cu care ma pot conecta, și ma pot simți confortabil în îmbrățișare. Și musai sa fie muzical. Și creativ.

77. Ramona Cristina:
Un leader bun se conecteaza si cu muzica si cu partenera in acelasi timp si o face cu arta. Imbratiseaza cu sufletul si daruieste cu sinceritate prin imbratisare. Pe langa claritate si acuratete, ofera partenerei cateva momente unice, simple si perfecte. Totodata primeste si valorifica ceea ce partenera ii ofera. Asculta si se face ascultat. Daruieste si primeste. Este acolo si asta se simte in imbratisare.

78. Dana Marghidan:
Un lider bun e pentru mine un barbat care se simte bine cu el insusi si care se bucura de context: de muzica, de partenera, de ceilalti. Apoi mai e ceva - un echilibru fin intre grija pentru mine, tehnica si spontaneitate, placerea de a improviza si de a crea un dialog plecand de la cele mai mici pretexte, de exemplu o fraza muzicala, un specific al spatiului de dans sau un pas diferit de ce intentionam. Un lider cu care ma simt bine are simtul umorului, clar :)

79. Anonima 19:
Pentru mine un leader bun este in primul rand un leader cu care ma pot conecta. Degeaba este cel mai bun dansator de pe planeta daca nu ma simt confortabil in îmbrățișarea lui si nu ne conectăm unul la celălat ( cumva una depinde de cealalta). Pentru mine un leader bun este prezent. Este cu mine, "construieste" dansul cu mine (si nu imi "da mărci de executat"), are grija de mine si totodata imi da timp si spatiu. Un leader bun este acela care curge cu muzica astfel încât dansul este coerent, lin si usor.

80. Oana Fluture:
Primul lucru care îmi veni în minte este că liderul bun e că a doua aripa. In îmbrățișare, dansam in ronda, împreună, în cercuri uneori amețitoare, precum o pasare intr-un zbor fara țintă, de relaxare ...
Poate că exprimarea mea este plastică. Pentru cei ce nici nu accepta, și nici nu își pot imagina dansul cu ochii închiși, prezentarea mea va părea poezia unei boeme...
Liderii buni sunt întotdeauna putini pentru o dansatoare pasionala & sensibila. Așa cum nu putem și nici nu vrem sa facem dragoste cu oricine, in aceeași măsură ne potrivim doar cu acești bărbați care dansează cu eleganta & de obicei, siguranță, trăind muzica in același ritm cu noi.
Firește că sunt subiectivă in alegerea partenerului. Firește că ceea ce mă cucereste pe mine, îmbrățișarea aceea fină și puternică cumva, este doar ceea ce se simte în acel prezent mereu râvnit ...
In spatele lui, exista multe încercări & zile alergând la cursuri, nopți nedormite in căutarea & găsirea conexiunii ... Îmi pare rău, îmi este greu sa explic concret aceasta traire simțita împreună cu "un lider bun"

81. Anonima 20:
Pentru mine un leader bun imi este partener si complice in dans. Este calm, implicat si prezent “atunci” si “acolo”. Este atent la muzica si partenera. Dar mai ales, este deschis la o conversatie non-verbala in care fiecare poate sa se exprime.

82. Oana Ursu:
Un leader bun este partenerul cu care poți crea, prin muzica și dans, pentru un timp din păcate foarte scurt, o relație unica, de neuitat. (conexiune)

83. Anonim 21:
De cand dansez tango, am trecut prin diferite etape, asa cum cred ca trecem toti. In acest moment, pentru mine un leader bun inseamna cel care se poate conecta cu mine si invers, cel care imi ofera o imbratisare placuta, imi ofera confort si nu ma scoate din axa. Deci imi ofera un dans confortabil. Si nu in ultimul rand sa fie muzical. Sufar mult in timpul dansului daca nu pot dansa pe muzica.

84. Anonim 22:
Trecand peste bun simt, coduri si navigatie, ca un leader bun se pricepe la toate, and then some!
Stie ce face si cum sa transmita, simte unde esti si cat poti, te provoaca si te accepta, e dispus sa schimbe planul de voie sau nevoie.
E muzical, danseaza dand forma sunetului, se bucura de armonie, conexiune si dialog, de tine si bucuria ta (nu de norma de pasi, avioane si public).
Imbratiseaza fara retineri, se implica trup si suflet in poveste cu tine. Unii reusesc sa scoata ce nici tu nu credeai ca ai!
Cum sa nu-i iubesti?

85. Buzea Mihaela:
Un leader bun, pentru mine, trebuie sa fie, in primul rand, barbat.Cu tot ce implica acest statut....(Din punctul meu de vedere, femeile-leader sunt o gluma, o replica sau o imitatie, de cele mai multe ori, nereusita a masculinitatii in tango.Mie una, nu-mi inspira incredere si nu imi par demne de luat in serios.)
O alta conditie esentiala ar trebui sa fie muzicalitatea.Degeaba face sute de figuri si alearga cu vioiciune pe ronda, daca muzica ii e straina si lui, si picioarelor sale.Va parea mereu din alt film  Si apoi, sa nu neglijam faptul ca el este cel care da tonul. Femeia, oricat de muzicala ar fi, poate influenta si corecta pe ici, pe colo, dar nu poate face minuni...
Un leader bun da dovada intotdeauna de siguranta de sine si control asupra propriului dans.Daca nu le are, ar trebui sa stie sa le disimuleze, sa dea macar impresia ca stie bine ce face, fara ezitari, razgandiri bruste si alte balbaieli. Tot el, leaderul bun, stie sa iasa din orice incurcatura( de tango). Mi s-a intamplat sa nu fac uneori tocmai ce mi se conducea in dans...si gata! Am scos leaderul din toate ale lui. Blocat si deviat de la traseu, cu greu isi revine din soc...
Apoi, mi-as dori de la un leader, bun sau rau, cum o fi el, sa puna energie in dans, sa fie cat se poate de viu si de prezent, pentru ca, lipsit de vlaga si inert, are nevoie de odihna, nu de dans.
Printre multele calitati pe care ar trebui sa le mai aiba, se numara si creativitatea,
capacitatea de a evita monotonia si stereotipurile de orice fel. De plictisit, ma pot plictisi si de una singura.Nu e nevoie sa ma ajute cineva in sensul asta.
Mai astept de la un leader bun grija fata de partenera, atentie indreptata spre celalalt, nu doar inspre sine si propriul spectacol. Din pacate, sunt destui leaderi care danseaza singuri.Fascinati de ei insisi si absorbiti in propriile figuri, cred ca nici n-ar observa daca partenera le-ar disparea din brate...
O alta calitate pe care o apreciez este fermitatea, claritatea marcii, cea care conduce precis, fara echivoc spre o miscare anume, nu genereaza confuzii si ne determina pe noi sa urmam fara ezitare.
Deci, un mod de a conduce ferm si hotarat, dar nu brutal si ostentativ, un leader autoritar, dar nu egocentric si superdominant.
Un alt aspect care mi se pare important este imbratisarea. O imbratisare ferma, dar nu rigida si constrangatoare, calda, flexibila, adaptabila in functie de muzica, partener si propriul confort. Una care sa-mi permita sa respir si sa-mi ofere libertate in miscare.
Poate ar mai fi multe de spus, dar ma opresc aici.

86. Luciana Dodu:
Un lider bun este un bărbat și un dansator în care pot avea încredere, astfel încăt să mă pot deschide total față de marca lui, să-i pot primi energia, să-i accept ideile (interpretarea muzicală), să mă pot „oferi“ lui pentru cele câteva melodii care urmează. Asta înseamnă să fie deschis, prietenos, onest, cald, empatic, să simt că dansez cu un prieten - dar înseamnă și să aibă control pe ceea ce face, adică să fie centrat și bine pregătit tehnic. Contează mult pentru mine să avem dansuri variate, să practicăm atunci când avem ocazia, să mă provoace la evoluție în dans. Și mai cred că un lider bun este un om capabil să exprime emoții pe muzică, adică să poată dansa tandru sau energic, romantic sau vesel, după cum e melodia. Ca finalitate, caut momentele în care fuzionez în dans cu partenerul meu
Rog doamnele care conduc să nu se supere că m-am referit la lider ca la un bărbat. Până acum, nu cunosc nici o doamnă care să vrea să fie exclusiv lider și să renunțe la rolul de follower - de aceea le percep în primul rând ca followeri.

87. Anda Polverejan:
Un leader bun are urmatoarele caracteristici: 1. Ofera siguranta a). prin grija fata de partenera pe ronda, b). in ceea ce ii conduce fetei raportat la nivelul ei; c). felul in care se follseste de imbratisare pentru a pozitiona fata mereu in echiibru)); 2. Este muzical si stie sa faca loc muzicalitatii ei; 3. Stie sa asculte (este deschis unei relatii 50%-50% si stie sa urmeze acolo unde followerul propune alteratiuni miscarii propuse initial de leader. 4. Tehnica buna - echilibru si lejeritaate in miscare).

88. Veronica Ciuchina:
Un lider bun pentru mine este acel partener care alege să îmi ofere atenția lui, care înțelege că dansul e o perpetuă negociere în cel mai amiabil mod posibil. Este acel partener al cărui îmbrățișare îmi oferă comfort, siguranță și inspirația de a mă exprima liber.

89. Cosmina Pacurar:
Un leader bun ma cauta in dans, e atent, imi complimenteaza dansul (nu cu vorbe :) ) fiind prezent in dans si in ceea ce impartim in tanda, ma inspira sa ii dau ce e mai bun din mine pentru ca e in cuplu si nu e egocentric. Intentia, scopul, gandul lui/ei e sa danseze cu mine! Asta se simte la un leader bun!
Are grija de mine, sa nu ma loveasca altii, sa nu ma propteasca el in altii, sa nu traga de mine doar pentru ca el vrea “avioane”, pe care poate niciunul din noi nu stie/poate sa le faca.
Cu un leader bun simt ca pot sa dansez si eu, sa fiu si eu in dans, imi arata ca e despre ceea ce creem impreuna si nu doar despre el si dansul lui.

90. Maria Tirtea:
Nu TE NASTI peste noapte leader chiar daca toti cei care conducem dansul ne-am dori. Un leader se coace incet, la foc mic sau foarte mic. Foarte pe scurt - leaderul este ales sa fie urmat si nu isi pune singur coroana. Asociarea Leader-bun consider a fi un pleonasm. Un leader ESTE bun. Nu te autodenumesti leader. Postura in care te pune tangoul este de a conduce insa pana a deveni leader... (vezi mai sus cum e cu focul). E doar un termen atribuit a ceea ce incercam sa facem nu ne si defineste, nu pe multi. In mainile unui croitor nepriceput poti sa pui cea mai buna stofa si nu are sa iasa o haina buna. Poti avea "stofa" de leader dar, daca iti lipseste mentorul care sa sadeasca principii si valori ramanem indivizi care incearca sa danseze tango si care au in fata un drum lung pana a deveni leaderi. Toti putem modela corpul, sa il antrenam pentru a raspunde din punct e vedere mecanic la comenzi insa, putin ajung sa puna la aceeasi munca si partea emotionala intr-un context pe care il respecti si apreciezi - muzica si istoria a ceva ce nu ne apartie si, in acelasi timp, este al tuturor. Leaderii sun poama rara insa followerii devin tot mai putin pretentiosi prin urmare: "muieti is posmagii"?

91. Andreea 23, Buc:
Pt mine, o novice in magia dansului de tango, este esential ca leaderul sa-mi transmita incredere, siguranta ca sunt conectata la o persoana speciala, astfel incat eu sa-i pot urma si oferi din energia mea. Cam asa simt eu acum, la nivelul meu.

92. Andreea Coicici, Timisoara:
Pentru mine e important să aibe o îmbrățișare caldă și fermă (sigură), un mers clar și elastic.
E important să simt că are deschiderea spre a fi surprins de femeie, să se joace și mai ales sa existe o compatibilitate în interpretarea muzicii.
Îmi place când știe să marcheze și pauze, dar fără să le accentueze exagerat, cand e atent la femeia cu care danseaza, cand nu repeta aceleasi structuri.
Pe un loc nu foarte departe imi place si senzatia de protectie pe care o ofera in cadrul „plimbarii” pe ronda, dar si invitatia si ”la revedere” pline de respect si pretuire.

93. Iulia Crang, Iasi:
Pentru mine un lider bun inseamana sa aibă grija de: Postura, Ritm, Tehnica, Muzicalitate, Coordonare, Conexiunile cu partenerul, Imbratisare, Complexitatea figurilor, Emoție, Corp, Eleganță, Cod al bunelor maniere. Drumul unui lider este lung și niciodată cu un final. Mereu e ceva nou de învățat!

94. Daniela Jeflea, Arad:
Liderul bun este liderul cu care te poti conecta usor,conexiunea depasind partea fizica,urcand sprea cea energetica,iti "smulge"zambete in timpul dansului si ...nici nu realizezi ca e gata tanda.

95. Madalina Movileanu, Buc:
Leader în tango pentru mine înseamnă partener în tango.
Să fii partener este o mare calitate, este despre doi care împreună dansează timpul prezent, construiesc o stare...
Cred că libertatea este una dintre stările pe care doresc să le simt în dans împreună cu partenerul, iar asta cred că este posibil prin cunoaștere. Cunoașterea dizolvă limite, deschide orizonturi, descoperă senzații, inspiră...

96. Oana, Bucuresti:
La început a fost o oglindă pentru pașii pe care ii făceam, apoi am dansat in îmbrățișare închisă si am reușit sa dansez cu ochii închiși; a fost o plasa de siguranță in timp ce mă descopeream si creșteam. Acum este un partener in evadarea pe care mi-o oferă tango-ul. Îmi da o anumită siguranță dar îi revine în același timp responsabilitatea de a fi surprinsă de următorul pas pe care îl facem.

97. Andra L, Bucuresti:
Pentru mine un leader in tango este cel care are deschiderea sa danseze impreuna cu partenera muzica si emotiile din spatele muzicii. Contributia proprie la conexiunea cuplului si grija pentru partenera si ceilalti dansatori cred ca sunt cele mai importante pentru mine. Urmeaza muzicalitatea si creativitatea de a imbina relativ putine elemente astfel incat iese un dans plin, bogat. Imi place si atunci cand un tango pe care eu il auzeam intr-un fel se simte altfel cand este dansat datorita muzicalitatii partenerului. Imi place iarasi cand simt ca partenerul danseaza mai mult decat ritmul si linia melodica, atunci cand exprima prin dans si emotiile pe care muzica le scoate la suprafata, fie ca sunt de bucurie sau tristete. Imi plac leaderii care nu se grabesc si prin asta nu inteleg ca nu danseaza si rapid, dar ca tin cont de muzica, de partenera si de conditiile de dans. Mai imi plac leaderii care au un stil propriu de dans si autenticitate. Sunt multe lucruri care imi plac si pe care le-am intalnit pana acum la leaderii cu care am dansat, iar partea frumoasa este ca nu e nevoie sa fie toate prezente la un partener sau intr-o singura tanda, ci e fain sa fie si imperfectiuni. Am lasat tehnica si vocabularul figurilor de tango la sfarsit, dar nu pt ca nu sunt importante, dar pentru mine sunt un mijloc si nu un scop final al dansului.

98. Ramona Budui, Constanta:
Dincolo de tehnică (condiție sine qua non, dar nu primordială: nu vreau sa ii simt tehnica, ci sa nu ii simt lipsa de tehnică), Leaderul pentru mine e cel care dansează întru noi doi. Se conectează cu prezența lui la a mea și nimic altceva nu mai există. (Cu atat mai dificil cu cât știm cu toții că mai există și el nu isi permite sa uite asta.) Asta se reflectă și in modul in care mă cuprinde in îmbrățișare: mă simt singura femeie de pe ronda, concomitent ocrotită, în siguranță, dar și liberă. În atitudine (si îmbrățișare) e neezitant, clar in intentii (ce face el și ce vrea de la mine), dar și blând, îngăduitor, si, nu in ultimul rând, creativ (aici includ muzical). E unic și mă face și pe mine să mă simt la fel, prin felul în care mă îmbrățișează, mă invită în lumea lui și mă face parte din ea. Bailamos como somos. Ne dansăm pe noi înșine, cei care suntem, nu ceea ce am învățat. Leaderul dornic de auto-perfecționare, dar și binevoitor cu sine și cu ceilalți (folowerul său și leaderii ceilalți) e un Om bun, cu care dansul e o experiență prețioasă.

99. Manuela Panaite, Bucuresti:
Cred ca as zice ca un lider bun e acel lider care nu inceteaza sa invete, sa fie curios, sa descopere, sa improvizeze. Cu preocupare constanta pentru dans, ajungi sa ai tehnica, muzicalitate, conexiune si multi oameni dragi in jur
Atitudinea fata de dansul pe care il practici schimba totul

100. Andreea Tudose, Bucuresti:
In acest moment, pentru mine, principala calitate a unui lider este aceea de "explorator in necunoscut". Barbatul care ma imbratiseaza de fiecare data ca si cum ar fi pentru prima oara, indiferent cat de bine ne cunoastem, fara nici o asteptare, fara nici un sablon prestabilit sau "eticheta". Este curios sa "imi ia pulsul" pe primele acorduri ale tandei, sa imi descopere starea emotionala si nivelul energetic din acel moment, pentru ca ele variaza pe o plaja foarte larga de intensitati, niveluri si culori - iar asta consier ca ni se intampla tuturor, nu doar mie -, ma intampina la jumatate de drum, deopotriva ne adaptam unul ceiluilalt si impreuna (50%-50%) scriem povestea acelei tande pe o pagina alba de hartie, fara stiluri si structuri, titluri si capitole dinainte definite de mintile noastre .... vedem ce iese din aceasta complicitate tacita! Si facem acest lucru cu entuziasm, amandoi, altfel ce sens are?! El danseaza PRIN mine, nu CU mine - ca un accesoriu frumos colorat, necesar realizarii perfecte a structurilor si schemelor din capul lui -, primeste ceea ce ce am de oferit si incearca sa imi ofere ceea ce am nevoie sau imi face placere in acel moment, ma invaluie fara a ma restrictiona, propune fara sa conduca si este deschis spre a experimenta ceea ce iese in final din propunerea lui. Imi asculta sugestiile cu interes si curiozitate nu cu anxietate - chiar daca nu e de acord cu ele - si are incredere in mine ca il ascult deopotriva, imi fac partea mea de treaba, ma straduiesc sa il inteleg si sa ii raspund cu reciprocitate. Cauta armonia nu perfectiunea, isi asuma propriile emotii si trairi si are grija sa le aduca doar pe cele pozitive in imbratisare -pana la urma, amandoi avem aceasta responsabilitate -. Aceste lucruri sunt valabile pentru lideri indiferent de nivel tehnic si experienta, iar cel mai clar le experimentam atunci cand mergem in comunitati cu care nu suntem familiare si dansam cu necunoscuti. Mi se pare fabulos si fascinant! Si, dupa parerea mea, presupun o doza foarte mare de curaj de ambele parti. Desigur, muzicalitatea, claritatea in exprimare, siguranta pe pas si tot ceea ce aduce la pachet cu ea experienta si tehnica sunt importante, insa fara ceea ce am spus mai devreme, nu valoreaza atat de mult.

101. Anonim, Buc:
Un leader bun imi ofera o imbratisare confortabila, are o energie buna, simt ca e prezent, danseaza cu placere, are rabdare, accepta propuneri, este muzical are umor si miroase placut Imi displace cand leaderul, mai putin intelept, isi da ochii peste cap in cazul unei erori de comunicare, strica tot, nu suntem la un campionat mondial de tango. Imi displace cand leaderul nu respecta regulile pe ronda si face slalom, cand nu stapaneste bine tehnica, dar iubeste ganchos. But I tango!

102. Oana Casandra Olaru, Buc:
În tango, eu înțeleg invitația și respectiv acceptul de a dansa drept o asumare la dialog. Ca în orice conversație, ceea ce apreciez la un lider de tango este Prezența, Receptivitatea. Aceste calități merg mână în mână cu dezvoltarea abilității de a crea spațiu conversațional. Mai mult decât atât, dincolo de claritate, postură corectă și conexiunea dezirabilă cu muzica, un lider pe gustul meu e un om respectuos, atent, atât la mine cât și la oamenii din jurul nostru. E adaptabil în conversația de tango și înțelege dansul ca pe o poveste unică plăsmuită de 2 autori, o poveste în care reușim cu bucurie să dăruim și să primim deopotrivă.

103. Zana Barau, Buc:
Un leader in tango este un alter ego al meu, pentru cateva minute, ma inspira sa ma conectez la mine insami, pentru a fi prezenta in dans si in imbratisare. Ce apreciez la un leader: muzicalitatea, prezenta, postura (aceasta se transmite, in functie de ea pot simti ca "levitez", miscarea devine usoara), imbratisarea flexibila, personalitatea unica a fiecarui dansator, capacitatea de joc si parteneriat.

104. Maria Dumitrache, Buc:
Pasiune pentru muzica, miscare si conexiune 2. Siguranta si fermitate in dans, corelata in acelasi timp cu deschiderea fata de raspunsul folower-lui . 3. Placerea de a dansa in general, si in speta de a experimenta aceasta bucurie cu tine.

105. Meda Dedu, Buc:
Ce-mi place mie sa simt la un lider este in primul rand bucuria de a ma imbratisa, de a dansa cu mine. Apoi un lider bun ar trebui sa fie empatic, sa aiba capabilitatea de a se adapta stilului meu de dans, sa accepte sugestii/initiative discrete. Sa fie prezent in cuplu, in imbratisare, fara sa se concentreze pe pasi. Si nu in ultimul rand - sa fie muzical. Imi plac mult liderii care se joaca pe muzica. Si mai ales cei care ma provoaca in asa fel incat scot din mine ceea ce nici eu nu stiam ca am :)

106. Speranta Stan, Buc:
Eu apreciez foarte mult ceea ce consider ca ar trebui sa fie un act de normalitate - partenerul de dans sa fie constient ca are in brate o Femeie si sa se comporte ca atare. Si, in egala masura, apreciez cand partenerul de dans manifesta respect pentru tot ceea ce inseamna si se cumuleaza in ceea ce numim spiritul de tango.

107. Andreea Trascu, Buc:
Un lider bun are grija sa fie atent la igiena corpoala, atmosfera/eticheta din evenimentul la care se afla, perechile de pe pista, muzica, directia cuplului pe muzica. Exact in aceasta ordine

108. Patricia Ionea, Buc:
Nu am.sa vorbesc despre toti barbatii din tango. Imi vin in minte insa cateva tande de neuitat. Una dintre ele a fost cu un partener despre care am avut impresia ca imi intrase total in minte, simtind muzica in acelasi fel si conducand pe masura. Comunicare totala, compatibilitate, inteligenta. Al doilea a fost un partener care mi-a dat mereu senzatia ca ma va proteja, oricat de aglomerata ar fi fost ronda. Protectie si grija. Ok, admit ca nu pot uita nici tanda cu un barbat care avea o atingere atat de senzuala incat...in sfarsit, senzualitate. Multe tande dansate cu umor, prietenie, zambet si fara senzatia ca sunt evaluata pentru nivelul meu. Umor, prietenie, acceptare.

109. Gabriela Mercore, Sofia:
Deci, pentru mine un lider bun in tango e cineva care ma face sa ma simt confortabil in imbratisare si care transmite intentia miscarii clar si fara nimic fortat. Si care e in tanda pentru a ne bucura amandoi de ea.

110. Tatiana Gordinscaia, Chisinau:
Pentru mine barbat in Tango este Universul, asa am simtit eu acuma cind am citit intrebarea. Este universul din cauza ca am ideea in viata ca trebuie neaparat sa ai incredere in Univers si atunci "el " te va indruma doar spre binele tau ...asa e pentru mine barbatul in tango ...e Universul, important sa simt ca am incredere in el
Daca barbatul iti da senzatia asta atunci poti dansa orice,oricind,oriunde)

111. Laura Matiut:
Imi doresc un lider in bratele caruia sa ma simt in siguranta, sa pot inchide linistita ochii si sa ma bucur de muzica alaturi de el, sa râd si sa ma joc.

112. Nana:
Un leader bun in tango stie sa-si foloseasca corpul si stie sa foloseasca corpul meu, in armonie, corelatie, pentru a genera dinamica, miscare controlata si continuta in directa legatura cu muzica, pentru ca miscarea creaza emotie. Imi traseaza clar lucrurile dorite, dandu-mi libertate de exprimare, timp si spatiu, toate intr-un cadru in care ma simt in siguranta. Cu un leader bun ai un dialog permanent din care cream, ne surprindem si  putem da fiecare tot ce avem mai bun, impreuna. Un leader bun are respect si apreciere pentru tot ce inseamna tango: oameni, muzica, cutume, pista. Imi lasa timp de respiro. Se implica si ii pasa, acum, aici.

Prima parte aici: https://lasastresa.blogspot.com/2020/02/barbatul-in-tango-teaser-prima-parte.html









Comentarii

Cautati in acest blog