Revelion 2011 de “”“Tango“”“ (si nu numai ) La Scena!

foto de Alexandru R. Savulescu

In comunitatea tanguera din Bucuresti, cand zici “La Scena” zici implicit “tango”. Daca primesti un mesaj de la un forum de tango, ca “El Tango”, “TangoTangent” sau “Tango Brujo”, este vorba, evident, de un mesaj despre o activitate tango. Daca in titlul mesajului primit scrie “Revelion 2011 de Tango (si nu numai ;) La Scena! :)” te gandesti ca este vorba de o milonga, iar cortinele vor fi melodii de alt gen, lasate intregi, nu doar 15-30 de secunde. In asemenea ocazii se accepta evident chiar si cortine de 2 melodii de alt gen.

In conditiile in care invitatia primita pe mail la acest eveniment a fost trimisa doar de pe forum (http://groups.google.com/group/tangobrujo/browse_thread/thread/ccb6c75ed0900c47# ), catre o populatie aproape exclusiv tanguera, si nu a fost creat un eveniment pe Face Book, sau nu a fost data la ziar, astfel incat, cei care aveau acces la informatie sa ramana totusi un grup de tanguero si prea putini din afara, te astepti in continuare la o milonga. Nimic nu-ti poate trezi nici cea mai mica suspiciune ca ar putea fi altceva. Cu atat mai mult cu cat stii ca alti tangueros din alte orase vin sa danseze… si nu ma astept sa strabata in toiul iernii 250 km ca sa danseze Macarena de revelion in Bucuresti… asta pot s-o faca foarte bine merci si la ei acasa in sufragerie fara sa plateasca drum, casa, masa, taxa de intrare!

Ba mai mult, din textul anuntului reiesea ca va fi mai mult tango decat altceva "Tango, milonga, tango vals si alte muzici alese de dansat..." precum observam, accentul cade pe muzica de tango, restul, pare a fi de umplutura si nu invers!

Deci, locul era de tango, oamenii erau de la tango, titlul anunta tango… dar unde a fost tangoul la acest revelion???... In titlu ☺ ☺ ☺

Dinainte de ora 23.00 pana la orele 3.30, patru ore si jumatate, au fost exact 6 tande!!! Una miorlaita de tango inainte de orele 00.00, un disarli dupa miezul noptii (faina tanda si fain partener! multumesc pe aceasta cale inca odata pentru acel prim dans din 2011, macar am inceput bine anul din acest punct de vedere!), inca o tanda de tango si una de milonga pe la orele 1.20, o tanda de vals pe la 2.20 si o tanda de tango pe la 3.20 care a inceput cu poema.

Intr-un rastimp de aproape 5 ore in care au fost doar 6 tande, adica, in medie, o tanda si cateva masuri dintr-o melodie pe ora… penduland intre masa cu bucate si fumoar in asteptarea unei alte tande, mi-au obosit picioarele pe tocuri, m-am plictisit de numa’ si am inceput sa ma umplu de spume; daca as fi stiut si eu ca e petrecere de liceeni, mi-as fi luat si eu bashchetzii si blugii sa dansez comod cu Michael Jackson si cu “Boys, Boys, Boys” si cu “I will survive”! Chiar stateam cu cineva de vorba, care nu era tanguero, si care printre altele era DJ la evenimente si imi povestea ca muzica nu era nici pe departe muzica de “Party”, iar tipul nu mi s-a parut a fi un amator…

Atarnand plictisita intr-un fotoliu, ma uitam ce se intampla in sala… cei mai “inraitzi” tangueros stateau pe margine cu barbia in mana, cu mainile incrucisate pe piept, cu o fatza lunga, sprijineau stalpii, mesele, peretii, se lungeau in fotolii cu fetze lungi si se plictiseau ca sa si mine... La inceput am crezut ca e ceva in neregula doar cu mine, ca cele 10 saptamani departe de tangoul si de partenerii si de milongile din Bucuresti m-au facut sa fiu atat de dornica sa dansez acasa si sa-mi doresc tango in podul din La Scena si la Popa Nan. Da, mi-era dor sa dansez la o milonga faina acolo. Apoi, interactionand cu oamenii, mi-am dat seama ca nu eram singura… din pacate!

Vedeam cum diverse cupluri incercau sa danseze tango pe diverse alte melodii, dar eshuau destul de rapid dupa o melodie, cand horele intrau si pe metrul lor patrat… ii vedeam pe multi cum isi doreau sa danseze tango, dar se supuneau “placerii” majoritatii, fara sa-ti exprime dorinta… de fapt, toti am fost supusi unui DJ care a stat la calculator, a pus muzica dupa cum a crezut, care nu s-a plimbat o data prin sala sa ia pulsul atmosferei si al participantilor, ci a judecat doar dupa agitatia de pe ring, si dupa muzica pe care o avea la dispozitie in calculator.

In momentul in care incepea o tanda, toata sala era plina ochi de perechi care isi doreau sa danseze tango. Te calcai la propriu pe picioare, iar podul devenea brusc neincapator. Orice observator, oricat de neinitiat in ale tangoului, putea sa vada cu ochiul liber care au fost momentele incare ringul a fost cel mai plin, si sa dea “populatiei” ce vroia. Nu trebuia sa ai o finetze extraordinara ci doar deschidere … Cand a venit o melodie tiganeasca care avea multe pauze si se tot oprea muzica si se facea liniste in sala, am inceput sa strig “tango, tango, tango”, altcineva din spatele meu m-a sustinut, strigand cu mine… inca odata am avut confirmarea ca nu eram singura care eram acolo pentru tango.

Imi povestea altcineva ca la un revelion din alta tara, urma sa fie o cunostintza comuna DJ la un party, si ca acel DJ urma sa puna numai tango la acel party de revelion, care se chema Party si nu “Revelion cu Tango”.

Sala fusese intr-adevar fain amenajata, asa cum se anuntase, cu mese si fotolii si lumini calde de lampadare in locul oribilelor neoane cu lumina alba si rece, si am fost placut impresionata de aranjament. Imi doream sa interactionez cu oamenii dansand cu ei, nu sarind cu “iu-iu-iu” cu strigate si chiuituri. Asa cum mai spuneau asta seara oamenii pe net, pana la urma, tangoul este “o stare” (http://lasastresa.blogspot.com/2007/10/o-stare.html ) … si nu poti sari de la melodia lui Elvis “A little less conversation, a little more action please” la o tanda de Di Sarli!!! La fiecare tanda din cele patru pe care le-am dansat aseara mi-a luat cel putin 2-3 melodii sa-mi intru in starea de tango... odata intrat apoi aruncat afara in muzica greceasca, apoi iar aduna-te, iar las-o… iar ia-o, iar las-o… ti se taie! Efortul e mult prea mare si asteptarea prea lunga…

La ora 2.30 oamenii au inceput deja sa plece… poate ca aveau si alta alternativa mai buna? Eu am pariat totul pe o carte… se pare ca nu a fost deloc castigatoare in noaptea de revelion… cel putin nu “La Scena” in pod.

Multumesc celor trei parteneri cu care am dansat cele 4 tande din noaptea de revelion, ultima tanda din 2010 si primele trei din 2011. Mi-as fi dorit sa mai dansez si cu multi altii care erau acolo, unii veniti de la sute de kilometri... dar n-a fost sa avem muzica...

Si, ca o confirmare a faptului ca nu prea a fost tango la rev, primele albume cu poze aparute azi nu aveau nici o poza cu oameni dansand… ma intreb de ce oare??? 




Jur. Imi promit eu mie. La anu' de rev ma duc la o milonga adevarata. Cine se baga? Organizez grup de pe acuma :) si suntem deja 3-4 doritori! AMR: 364 

Comentarii

Anonim a spus…
Deci nu sunt singurul care a avut cam aceasi impresie...
Anonim a spus…
Hmmm... Deci nu sunt singurul care a avut cam aceleasi impresii...
Anonim a spus…
Cu siguranta o sa vreau o petrecere exclusiv de tango revelionul viitor .Adrian Albu

Cautati in acest blog