Misterele Tangoului, la Radio Neptun: Tangoul si saltul la trapez

Emisiunea din 12 iunie 2013


Iata aici, pusa pe "hartie", emisiunea "Misterele tangoului" de la Radio Neptun din 12 iunie 2013. Cam despre asta se vorbeste in aceasta emisiune. Curge muzica, multa, si din cand in cand se povestesc povesti, cum este cea ce mai jos.

Asa, pe scurt, ne intampina gazda emisiunii:
Buna seara, bine v-am gasit la "Misterele Tangoului", eu sunt Ionut Fiscu, si asta seara vom povesti despre... si urmeaza tema din fiecare emisiune - am scris cu cuvintele mele ce mi-a ramas in minte din introducere :)

Emisiunea de saptamana aceasta, 12 iunie 2013 a fost sustinuta de cuvintele lui Cacho Dante, "Tangoul si saltul la trapez":

"Cacho Dante este milonguero si profesor de tango milonguero in Buenos Aires si danseaza de peste 48 de ani. Cacho a lucrat cu Susana Miller cativa ani si impreuna au depus o munca importanta in decodificarea limbajului milonguero, care le permite sa predea aceststil in intreaga lume. A jucat in filmul lui Sally Potter "The Tango Lesson".

Acest articol este unul din cele mai frumoase si mai clare randuri scrise pentru definirea tangoului.

Acum treizeci de ani, tangoul nu a fost un salt la trapez. Nu avea coregrafii iar femeia nu era doar un follower, ea era aceea careia tangoul i-a fost dedicat.

In vremea aceea, sub presiunea dictaturii din Argentina, multi milongueros au incetat sa danseze. Obosisera sa fie ridicati de autoritati la fiecare sfarsit de saptamana ca sa fie verificati daca au dosar la politie.

Unii dintre milongueros s-au intors in cluburile de mahala, unde erau nevoiti sa danseze cu vecinii, verii, surorile prietenilor - si asta sub ochii atenti ai mamelor. Era o imensa plictiseala.

Barbatii acelor vremuri depasisera nivelul "pasilor" in tango. trecusera deja printr-un filtru: atunci cand nu au stiut sa danseze deloc, au dansat 20 de pasi; cand au inceput sa danseze putin faceau 10, iar cand au stiut intr-adevar ce sa faca, dansau 5 pasi... dar de mare calitate.

Restul l-au invatat de la orchestrele acelor timpuri: cum sa se miste pe pista de dans, cum sa conduca ritmul. Dansau pe atunci in fiecare seara pe muzica cantata de cele mai mari orchestre, Osvaldo Pugliese, Anibal Troilo, Juan D'Arienzo, Francisco Canaro, Alfredo Gobi, etc.

Mai tarziu totul s-a schimbat. Tangoul a urcat la trapez si a devenit coregrafic. Si a devenit un dans al surzilor. Astazi pista de dans pare sa semene vateodata cu un camp de razboi. Femeile nu au nici macar sansa sa-si aleaga partenerii. Barbatii le culeg de la mese ca si cum ar fi fructe pe rafturile unui supermarket.

Cand unii dintre milongueros s-au intors sa danseze, ca si mine, am vrut sa fim la moda, sa invatam coregrafii. Insa era prea tarziu pentru asta, deoarece pentru noi era mult mai important sa fim apreciati de o femeie decat sa fim admirati de aceia carora le place sa fie vazuti. Femeile aleg tangoul milonguero. Ele imbratiseaza un batran si apoi imbratiseaza in acelasi fel un tanar. Chiar daca noi milonguerosii suntem grasi si chei, inca ne tinem capul drept si avem o multime de femei cu care sa dansam.

Cateodata auziti ca tango milonguero va muri cu ultimul milonguero. Dar celor care spun asta nu pare sa le pese deoarece ultimul are 17 ani si deja preda dansul.

Astazi dansam pe muzica orchestrelor si cantaretilor care sunt plecati demult dintre noi. Fiii marilor conducatori de orchestre, asa cum fac copiii, nu asculta de parintii lor. Azi, din pacate, nu exista cu adevarat nici un fel de muzica noua pe care se poate dansa. Acum orchestrele acompaniaza cantarerii, in timp ce in vremurile vechi cantaretul era doar un alt instrument.

Tangoul, spun unii, creste. Altii spun ca se ingrasa. Eu cred ca a devenit lenes, ca cineva care a mancat prea mult.

Din fericire, exemplul milongueros-ilor exista si nu este intamplator, sau doar pentru ca este la moda, sau cativa tineri de aici si alti oameni de peste granita danseaza "close embrace" si zboara

Pentru a zbura, trebuie sa ai picioarele infipte ferm in pamant. Noi, admiratorii lui Pugliese, ne proptim picioarele pe ringul de dans si zburam cu trunchiurile noastre. Nu exista alt mod de a dansa tacerile si opririle.

Tangoul este un sentiment care se danseaza. De aceea nu este coregrafic, dar poate fi secventat, ca toate sentimentele. Puteti dansa dragostea, pasiunea, fericirea, placerea, fiecare stare. Tangoul nu este un dans pentru a demonstra abilitatea, ci mai degraba pentru interpretarea sentimentelor. Nu este doar miscarea picioarelor si posturi. Tangoul este argentinian dar apartine tuturor acelora care ii inteleg codul.

Domnilor, pentru a dansa tango trebuie sa ascultati inima femeii."


Acesta este doar un teaser. Emisiunea nu va fi preluata pe blog. Daca v-a placut si mai vreti, porniti radiourile in fiecare miercuri seara, la orele 22:00:
http://radioneptun.ro/

Puteti comenta live pe FB:
https://www.facebook.com/pages/Misterele-tangoului-la-radio-Neptun/434101263335834?fref=ts

"Ne" auzim :) in fiecare miercuri seara!

Comentarii

Cautati in acest blog